Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2013 Yılı Programından Vergi ve Muhasebeyle İlgili Özet Bilgiler PDF Yazdır e-Posta
31 Ekim 2012
Image

2013-2015 dönemi için uygulanacak Orta Vadeli Mali Program’da yer alan vergi, finans ve muhasebe ile ilgili konular, 10.10.2012 tarih ve 2012/ sayılı Vergi Bültenimizde özetlenmişti.

23.10.2012 tarih ve 2828445 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013 Yılı Programında yer alan, kamu gelir politikası temel ilkeleri ile vergi, finans ve muhasebe ile ilgili konular aşağıda, planlanan gerçekleştirme süreleri itibariyle özetlenmiştir.

1. Kamu Gelir Politikası

— Vergi düzenleme ve uygulamalarında istikrar ve öngörülebilirlik esas olacaktır.

— Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine, yüksek katma değerli ürünler geliştirilerek ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulmasına yönelik vergi politikası uygulamalarına devam edilecektir.

— Temel vergi kanunlarının günümüz ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmesi çalışmalarına devam edilecektir.

— Vergi politikaları finansman kalitesini artıracak şekilde uygulanacaktır.

— Başta yurtiçi tasarruf yetersizliği ve cari açık olmak üzere, büyüme ortamının sürdürülebilirliğini tehdit eden unsurlarla mücadelede vergi politikası gerektiğinde etkin bir şekilde kullanılacaktır.

— İstisna, muafiyet ve indirimler nedeniyle oluşan vergi harcaması tutarlarının hesaplanarak kamuoyuyla paylaşılması uygulaması genişletilerek sürdürülecektir.

— Vergiye uyumun artırılması ve vergi tabanının genişletilmesine yönelik çalışmalara devam edilecektir.

— Kamu taşınmazlarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik olarak satış dahil tüm alternatifler değerlendirilecektir.

— Vergi politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında, iklim değişikliğiyle mücadele edilmesine ve enerji tüketiminde tasarruf sağlanmasına yönelik öncelikler gözetilecektir.

2. 2013 Yılı Faaliyetleri ve Faaliyet Takvimi

Faaliyet

Süre

Gelir vergisi sisteminin yeniden düzenlenmesi

Etkili ve verimli bir vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında, serbest piyasa ekonomisiyle uyumlu, yatırımları ve istihdamı destekleyen ve vergiye uyumu artırarak kayıt dışılığı azaltan, yeni Gelir Vergisi Kanunu hazırlanması için mevcut mevzuatta yapılması öngörülen değişikliklerin tamamlanarak, yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun hazırlanması.

Aralık sonu

Vergi Usul Kanunu’nun gözden geçirilmesi

Vergi cezalarının caydırıcılığının artırılması başta olmak üzere, mükellef hakları, uyuşmazlıkların çözümü ve değerleme hükümlerinin modern vergi sistemiyle uyumlu hale getirilmesi için mevcut mevzuatta yapılması öngörülen değişikliklerin gözden geçirilmesi amacıyla çalışmaların yürütülmesi.

Aralık sonu

Önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminin geliştirilmesi

Gelir İdaresi Başkanlığındaki bilgiler ve üçüncü taraf bilgilerinin eşleştirilmesiyle gayrimenkul sermaye iradı elde eden kişilerin tespit edilerek sistem aracılığıyla beyannamelerinin alınmasının sağlanması.

Mart sonu

Vergi ve diğer mali yükümlülüklerin tahsilâtında etkinlik sağlanması

Tapu sicillerine elektronik ortamda erişilebilmesi, sivil hava araçlarına, liman başkanlıkları ile belediye başkanlıklarının gemi sicil ve kütüklerine bağlı gemilere ait bilgilere elektronik ortamda ulaşılabilmesi ve tüm bu mallara haciz uygulanabilmesine yönelik proje çalışmalarının yapılması.

Aralık sonu

YOİKK teknik komitelerince hazırlanan eylem planlarının hayata geçirilmesi

Yatırım ortamının iyileştirilmesi reform programı çalışmaları kapsamında kurulan YOİKK bünyesindeki teknik komitelerin eylem planlarında yer alan konuların, ilgili kurumlar tarafından öngörülen takvim doğrultusunda sonuçlandırılması

NOT: Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Teknik Komiteler Eylem Planında yer alan eylemler 13.06.2011 tarih ve 2011/40 sayılı Vergi Bültenimizde yer almaktadır.

Aralık sonu

Yatırım ortamıyla ilgili işlem maliyetlerinin azaltılması

Damga vergisi ve harç uygulamalarının gözden geçirilmesi.

Haziran sonu

Vergilendirmede mükellef hizmetlerinin etkinleştirilmesi

Mükelleflerin vergisel işlemlerde kullandığı beyanname, bildirim ve formların gözden geçirilmesi, elektronik fatura uygulamasının kullanımının genişletilmesi ve bankacılık ödeme sistemleri ile entegrasyonunun sağlanması, fatura ve diğer belgelerin elektronik ortamda arşivlenmesine imkan tanıyacak teknik ve hukuki altyapının oluşturulması, e-defter uygulamasının yaygınlaştırılması, e-bilet uygulamasının yaygınlaştırılması.

Aralık sonu

KOBİ’lere sağlanan Ar-Ge desteklerinin etkinleştirilmesi ve yaygınlaştırılması

KOBİ’lerin Ar-Ge finansmanına destek olunması, KOBİ’lerin ve girişimcilerin Ar-Ge, yenilik ve endüstriyel uygulamaya yönelik projelerinin desteklenmesi.

Aralık sonu

Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde yerli ürün ve teknolojiler geliştirilmesine yönelik araştırma programlarının öncelikli olarak desteklenmesi

Dışa bağımlılığın yüksek olduğu savunma, sağlık ve enerji gibi sektörlerden sorumlu kamu kuruluşlarında Ar-Ge destek programları geliştirilmesi.

Aralık sonu

İleri teknoloji içeren ve yurtdışında rekabet üstünlüğü yaratabilecek güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi

Güvenlik teknolojileri içeren projeler için destek mekanizmalarında çeşitlilik ve pazar yaratma konusunda destek sağlanması.

Aralık sonu

İstihdamı teşvik düzenlemelerinin sade ve etkin bir yapıya kavuşturulması

Çeşitli düzenlemelerle farklı süre ve oranlarda uygulanan istihdam teşviklerinin, daha anlaşılır ve bütüncül bir biçimde uygulanmasına ve bu teşviklerden yararlanmanın kolaylaştırılmasına olanak sağlayacak basit, anlaşılır tek bir düzenleme yapılması.

Aralık sonu

SGK alacaklarının takibi kapsamında bankalarla protokol yapılarak, Kurum alacaklarının e-haciz ile takip ve tahsil edilmesi

Bankalarla gerçekleştirilen protokoller çerçevesinde borçlunun banka mevduat hesabına elektronik ortamda haciz konulabilmesine yönelik bilgi işlem altyapısının oluşturulması.

Aralık sonu

Türk Ticaret Kanunu’nun uygulanmasına yönelik ikincil mevzuatın çıkarılması

Büyük bölümü 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlanması.

Aralık sonu

İlgili Program metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz. pwc

2013 Yılı Programı

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.