Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Unakıtan: Türkiye'nin gündem maddesi ekonomidir (12.02.08) PDF Yazdır e-Posta
12 Şubat 2008
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Biz devamlı söylüyoruz, fazla dinleyen yok. Türkiye'nin gündemi, birinci gündem maddesi ekonomidir. Bunu, fevkalade üzerine basa basa, altını çize çize söylüyorum” dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve beraberindeki heyeti makamında kabul ederek, bir süre görüştü. Görüşmenin ardından Unakıtan ve Satıcı, görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.
Unakıtan, konuşmasına, “Biz devamlı söylüyoruz fazla dinleyen yok. Türkiye'nin gündemi, birinci gündem maddesi ekonomidir. Bunu, fevkalade üzerine basa basa, altını çize çize söylüyorum. Başka yerlerde konularla ilgili çok meşgul oluyorsunuz ama Türkiye'nin gündeminin birinci maddesi ekonomidir, aş ve iştir. Bunlar fevkalade önemlidir” diyerek, başladı.

Bugün Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını ifade eden Unakıtan, “100 milyar dolar ihracatı aşmış, çok daha ileri hedeflere kilitlenmiş bir Türkiye var. Eskiden bunları rüyamızda bile görmezdik. Çok uzun değil 1977-1978'de Türkiye'nin ihracatı 2 milyar dolardır. 2 milyar dolar nerede, 107 milyar dolar nerede. Bu seneki hedefleri 125 milyar dolar diyoruz. O bakımdan alınacak çok yol ve yapılacak çok iş var” dedi.

Türk insanının refah seviyesini yükseltmek için çok çalışması mecburiyeti bulunduğunu, rehavete kapılma lüksü olmadığını vurgulayan Unakıtan, “Başka hedeflerle, başka konularla Türk milletinin de çok fazla meşgul edilmesine gerek yok. Onu da açıkça söylemek istiyorum” diye konuştu.

Türk müteşebbisi, üreticisi ve ihracatçısı ile Türkiye'ye döviz getirenlerin devamlı yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirten Unakıtan, şöyle devam etti:
“Onların teşvikçisi olmaya devam edeceğiz. Eğer biz üretimimizi, GSMH'yi artıramazsak, diğer ülkelere göre çok gerilerde kalırsak ne konuyla ilgilenirseniz ilgilenin hiç kıymeti harbiyesi yok. Ama eğer biz bu insanımızın gelir düzeyini, GSMH'yi, üretimimizi artıracaksak, ileri ülkelerle, Avrupa ülkeleriyle boy ölçüşebilir hale geleceksek o zaman gündem ekonomidir,üretimdir, ihracattır, ekonominin büyümesidir.
Ekonomi büyüdüğü zaman bundan herkes istifade eder, ekonomi büyümediği, küçüldüğü zaman Türkiye'de herkes küçülür. Ama büyüdüğü zaman herkesin cebine biraz daha fazla para girer. Bu hedeften katiyen ayrılmamamız lazım.”
Ziyarette, Satıcı ile Türkiye'nin gerçek gündemini konuştuklarını dile getiren Unakıtan, “Türkiye'nin ihracatını, hedeflerimizi, Türkiye'nin yapması gerekenleri konuştuk, konuşmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Unakıtan, hükümet olarak reel sektörün, üreticinin, sanayicinin, tüccarın, esnafın ve ihracatçının yanında olduklarını söyledi.

“TÜRKİYE'NİN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ İHRACAT OLMALI”

TİM Başkanı Oğuz Satıcı da görüşmede, ihracattı bu yıl için koydukları 125 milyar dolarlık hedefe ne şekilde gideceklerini ve Bakan Unakıtan'dan nasıl bir destek beklediklerini dile getirdiklerini kaydetti.

Üretici ve ihracatçıların Türkiye'nin kayıt içinde çalışan en önemli omurgası olduğunu ifade eden Satıcı, görüşmede ayrıca kayıt dışıyla mücadele konusunda nasıl işbirliği içinde olacaklarının da gündeme geldiğini belirtti. Satıcı, “TİM kısa, orta, uzun vadeli hedeflerle çalışan Türkiye'deki tek kurum diyebilirim. 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize bugünden adım adım ne şekilde gideceğimizi planlamaya çalışıyoruz” dedi.

Oğuz Satıcı, hem Türkiye içinde hem Türkiye dışında çeşitli limanlarla ilgili çalışmaları bulunduğunu ve Bakan Unakıtan'a bununla ilgili bilgileri verdiklerini ve yurt dışı çalışmaları için destek istediklerini anlattı.

Türkiye'de herkesin minimum senelik yüzde 7 büyümeye kilitlenmesi gerektiğini vurgulayan Satıcı, “Ne kadar hızlı büyürsek, ne kadar hızlı zenginleşirsek, bu sorunların hepsi otomatikman ortadan kalkacak. Türkiye böyle bir transformasyon, değişim sürecinden geçiyor. Göreceksiniz, ihracatla büyüyecek, zenginleşecek ve bütün bu sıkıntı sorun dediğimiz şeylerin hepsi buharlaşıp, gidecek” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin birinci önceliğinin her zaman ihracat olması gerektiğini ifade eden Satıcı, “Herkes sabah kalktığında, 'bugün ihracat için ne yapmalıyım?' Akşam yatarken de, 'ben bugün ihracat için, Türkiye'nin zenginleşmesi için ne yaptım?' diye sormalı. Bunu becerirsek, göreceksiniz sorunların hepsinden çok hızlı biçimde kurtuluruz” diye konuştu.


http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8218067