Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SPK, halka arzlara yeni koşullar getiriyor PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2012
Image

Sermaye Piyasası Kurulu, son günlerde hayal kırıklığı yaşanan halka arzlarla ilgili olarak harekete geçti. Kurul, halka arzlarda belli bir süre satmama veya fiyat limiti gibi uygulamalar getirecek.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, son günlerde üzerinde çok tartışan halka arzlarla ilgili olarak, "Yeni koşullar getiriyoruz" dedi. Akgiray, çalışmalar hakkında bilgi verirken "Belli bir süre satmama veya fiyat limiti gibi uygulamalar gelecek. Hatta yeni halka açılacak şirketleri bu şekilde kayda alabiliriz. Bunu çok yakında zamanda açıklayacağız. Ben çok tasvip etmiyorum ama bu yaptırımı istemeye istemeye yapıyorum" ifadelerini kullandı. Halka Arz Seferberliği sonrasında halka açılan şirketlerin küçük olmasıyla ilgili eleştirilere cevaben SPK Başkanı Akgiray, "O küçük denilen şirketler büyüyecek" vurgusunu yaptı.

Akgiray, önümüzdeki sene büyük şirketlerin İMKB'ye geleceğini de açıklayarak kredi pazarı ve faizlere bakıldığında hisse senedi piyasasının çok cazip olduğunu ve akıllarda gönüllerde bu piyasanın yattığını ifade etti. Akgiray, Borsa İstanbul'un özelleştirilmesinde kontrolün yerli kalmasına önem vereceklerini de dile getirdi.

Galatasaray'ın bedelli sermaye artırımı konusunda ise Akgiray, "Sermaye artırımı talebi şu anda değerlendiriliyor. Verilmiş bir karar yok. Fakat kimse merak etmesin en doğru kararı vereceğiz ve kimseyi üzmeyeceğiz. Yatırımcı haklarını koruyacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni yasa haftaya Meclis'te oylanacak

Türkiye Türev Konferansı'nda konuşan Başkan Akgiray, Türkiye'de mega borsa yaratmak istediklerini ve bunu başarabilmek için yeni yasada bunu destekleyecek maddelerin olduğuna değinerek, "Yeni sermaye piyasası yasası gelecek hafta Meclis'te oylamaya gelecek. Yasa geçtikten sonra Borsa İstanbul AŞ resmen kurulmuş olacak. Bütün borsalar altın, Turkdex ve kurulmakta olanlar, enerji ve emtia borsaları aynı çatı altında bulunacak" şeklinde konuştu.

Japonya'da Tokyo ve Osaka borsalarının da Türkiye'deki gibi tek bir borsa altında toplandığını, aynı yapının birçok ülkede kullanıldığına dikkati çeken Akgiray, şu değerlendirmelerde bulundu: "Küresel olarak borsalarda alışverişin yüzde 80'i birkaç borsada gerçekleşiyor. Bu iyi bir şey değil. Tezgah üstü borsalar bir sorun ama borsa alışverişlerinde tekelleşme daha da kötü. Böyle korunmuş bir piyasada tekel kabul edilemez. Bu nedenle Türkiye'de bir mega borsamızın olmasına karar verdik." Vedat Akgiray, ayrıca Bloomberg'e Çetin Ali Dönmez'in görevinden ayrılışını değerlendirirken "Yeni dönemde bizimle olacak" dedi. VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise VOB'un Borsa İstanbul'daki payının yüzde 5 olmasının düşünüldüğünü söyledi.

Tek hisse kontratları önümüzdeki ay geliyor

 

İMKB Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, tek hisse kontrantlarının önümüzdeki ay işlem görmeye başlayacağını söyledi. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal ise "Bütün borsalar Borsa İstanbul altında konsolide edilecek. Çok daha iyi bir pazara ulaşacağız" dedi.

http://www.dunya.com/spk,-halka-arzlara-yeni-kosullar-getiriyor-171282h.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.