Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Cari açık Türkiye'nin kırılganlığını artırıyor (13.02.08) PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2008

Türkiye İş Bankası, cari açığın ulaştığı büyüklüğün, global piyasalardaki dalgalanmalar ve kredi piyasalarındaki muhtemel sıkılaşma karşısında Türkiye ekonomisinin kırılganlığının artmasına neden olduğunu bildirdi. Oyakbank da dünya ekonomisine dair belirsizliklerin bir önceki aya göre daha az olmadığı bu ortamda, Türkiye'de büyüme oranının bu yıl yüzde 5,5'lik resmi öngörüye yaklaşması için klasik "tüketim güdüsünün" dışında birşeylere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Müdürlüğü tarafından hazırlanan şubat ayına ilişkin "Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler" ile Oyakbank Hazine Grubu Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan bültenlerde Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.

Mali disiplin sağlanmalı

İş Bankası'nın bülteninde, sınai üretimin ekim ve kasım ayındaki güçlü performansının 4. çeyrek büyümesini desteklediğini düşündüklerini, bu çerçevede, 2007 yılı için yüzde 4,5-5 olan büyüme tahminlerini korudukları belirtildi. Önümüzdeki dönemde, ihracat artışının yavaşlama ihtimali ve yüksek düzeylerde seyreden petrol ve diğer emtia fiyatları dikkate alındığında cari açık açısından yukarı yönlü risklerin devam ettiği ifade edilen bültende, "Bu çerçevede, 2008 yılına ilişkin özelleştirme programı ve yurtdışı borçlanma imkanları büyük önem taşımaktadır. Cari açığın ulaştığı büyüklük, global piyasalardaki dalgalanmalar ve kredi piyasalarındaki muhtemel sıkılaşma karşısında Türkiye ekonomisinin kırılganlığının artmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyon ve faizlerdeki düşüş sürecine vereceği destek açısından harcamaların kontrol altına alınarak mali disiplinin sağlanması büyük önem taşımaktadır" denildi. Bültende, ABD'deki tutsat (mortgage) krizinin daha da derinleşmesi halinde Türkiye'de sermaye ve döviz piyasalarında oynaklığın artması ihtimali, önümüzdeki döneme ilişkin en önemli risk olarak değerlendirildi.

 

Faiz indirimleri durur

Oyakbank'ın Baş ekonomisti Sengül Dağdeviren tarafından kaleme alınan bültende ise, hem uluslararası piyasalarda hem de Türkiye'de yaşanan son gelişmelerin bugün güvenin temel ekonomik veriler üzerinde en önemli belirleyici olduğunu veya olma potansiyeli taşıdığını gösterdiği belirtildi. Bültende, "Halen hükümetin bağımsızlığına bakışının etkisi altında kalmaya devam eden Merkez Bankası gıda ve enerji fiyatlarının ikincil etkilerinin enflasyondaki düşüşü, dolayısıyla beklentilerdeki iyileşmeyi geciktirmesi nedeniyle daha temkinli bir politika izleyeceğini açıkladı ve büyük olasılıkla da şubat ayından itibaren faiz indirimlerine ara verecek" denildi.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=90222&KTG_KOD=411