Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi dairesinde 1 TL kurnazlığı PDF Yazdır e-Posta
22 Kasım 2012
Image

Bütçe gelirlerini artırmanın hesabını yapan Maliye Bakanlığı, borçlu mükellefin peşine düştü. Vatandaşa gönderilen mektupta borçların ödenmesi, aksi takdirde haciz işlemi başlatılacağı bildiriliyor.

     Ancak borçların önemli bir kısmının 5 ve 10 yılın üzerinde olması dikkat çekiyor. Tahsil zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğuna dikkat çeken mükellefler ise vergi dairelerinin, farklı yöntemlerle zamanaşımı süresini uzattığını dile getiriyor.

     Maliye’den edinilen bilgilere göre zamanaşımına uğrayan alacaklar için Sayıştay zimmet çıkardığından, vergi dairesi çalışanları kanundaki boşlukları kullanarak zamanaşımı sürecini durduruyor. En sık yöntemlerden biri 1 Türk Lirası gibi düşük bir bedel yatırılarak mükellef adına ödeme yapılması. Bu sayede dosya zamanaşımına düşmeyerek süre 5 yıl daha uzuyor. Örneğin bu yöntemle 1999 yılına ilişkin bin liralık bir borç bugün 7 bin TL oldu.

       Vergi dairelerinin başvurduğu bir başka yöntem ise ödeme emri gönderimi. Adreste bulunamayan mükellef için vergi dairesinde bulunan ilan panosuna borç duyurusu yapılıyor. İlanen tebligatla borç kesinleştiği için de vatandaş dava açamıyor ve alacak kesinleşiyor. Ödeme emri ise sonrasında gönderiliyor. Bazı ödeme emirleri yıllar sonra gönderildiği için de zamanaşımı süresi bu tarihten sonra başlıyor. N.T. isimli vatandaş da bu yöntemin mağdurlarından biri. 2001 yılından tapu harcı borcu olan N.T.’ye geçen ay, 12 yıl sonra 1.313 TL borç çıkarıldı. Borcun vade başlangıcı ise 2004. Söz konusu durum Gelir İdaresi Başkanlığı’nda da sıkıntı oluşturdu.

http://www.zaman.com.tr/ekonomi/vergi-dairesinde-1-tl-kurnazligi/2019135.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.