Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal güvenlik sil baştan (13.02.08) PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2008
Genel Sağlık Sigortası yasası değişikliği raporu tamamlandı. Çalışıyorsanız bunları öğrenmeden geçmeyin...

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarıya ilişkin raporunu tamamladı.

TEDAVİ KATKI PAYLARI
     
Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda katılım payı alınacak.

Ayakta tedavide hekim ve di
ş hekimi muayenesi için alınacak katılım payı miktarı 2 YTL olarak belirlendi.

Kat
ılım payı, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olacak.

Yatarak tedavilerde genel sa
ğlık sigortalılar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetinin yüzde 1'i oranında katılım payı alınacak.

Ancak SGK, kat
ılım  payını almamaya veya bir kat artırmaya yetkili olacak. Yatarak tedavilerde alınacak katılım payının tutarı, her bir yatarak tedavi için asgari ücretin dörtte birini, yıl içinde de asgari ücret tutarını geçemeyecek.

Özel hastaneler, genel sa
ğlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sine kadar ilave ücret talep edebilecek.
    
Sözle
şmeli kamu idaresi ve vakıf üniversitesi sağlık hizmeti sunucuları, otelcilik hizmeti ile öğretim üyeleri tarafından sunulan sağlık hizmetleri içinilave ücret talep edemeyecek.

GENEL SA
ĞLIK SİGORTASI KİMLERİ KAPSIYOR?
     
Rapora göre, SSK ve BA
Ğ-KUR' luların yanı sıra, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra devlet memuru olanlar; aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar; dünya, olimpiyatve Avrupa şampiyonluğu kazanmış sporcular ile bunların aileleri;  mütekabiliyet esası da dikkate alınarak, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler de genel sağlık sigortalısı olacak.
    
Prim ve prime ili
şkin borcu bulunan BAĞ-KUR ve yabancı ülke vatandaşları, genel sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.

YEN
İ MEMURLARI DA KAPSIYOR

Kanun yürürlü
ğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, bu kanuna tabi olacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Daha önceki memurlar ise Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yürürlükteki Emekli Sandığı'na tabi olmaya devam edecek.

İŞÇİ, MEMUR, BAĞ-KUR'LUYA EMZİRME ÖDENEĞİ

Emzirme ödene
ğinden, sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile BAĞ-KUR' lular da yararlanacak. Bu kişilere, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin 3'te biri tutarında emzirme ödeneği verilecek. Emzirme ödeneğinden yararlanmak için bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olma şartı aranacak.

YA
ŞLILIK AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Sigortal
ıların yaşlılık aylığı, ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutar kadar olacak. Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınacak, ancak aylık bağlama oranı, yüzde 90'ı geçemeyecek.

SOSYAL GÜVENL
İK DESTEK PRİMLERİ
     
Çal
ışanlardan alınacak sosyal güvenlik destek primlerine kademe getirildi.Buna göre, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgariücretin üçte birinden az olanların (202.80 YTL) primleri, devlet tarafındanödenecek. Bu tutar her bir kişi için mevcut asgari ücrete göre 18.25 YTL olacak.
    
Geliri, brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücretin tamam
ına (202,80–608,40 YTL) kadar olanların ödeyeceği destek primi, 24.34 YTL olacak.
    
Asgari ücret ile asgari ücretin 2 kat
ına kadar gelire sahip olanlar,(608.40-1216.80 YTL arasında) 73.01 YTL destek primi ödeyecek.
    
Geliri asgari ücretin 2 kat
ından fazla olanların ödeyeceği destek primi ise 146.02 YTL olacak.
    
Hiçbir geliri bulunmayanlar, geçici köy korucular
ı ile dünya, Avrupa ve olimpiyat şampiyonu olanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, genel sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek

ÖLÜM AYLIĞINDAN YARARLANABİLME ŞARTI

SSK'lı ve devlet memurlarının malullük ve ölüm aylığından yararlanmaları için gerekli prim ödeme gün sayılarında da değişikliğe gidildi.

Anayasa Mahkemesi taraf
ından yürürlüğü durdurulan kanunda SSK'lıların ölüm aylığından yararlanması için aranan 900 günlük prim ödeme gün sayısı, 1800 güne çıkartıldı. Devlet memurlarında ise prim ödeme gün sayısı 3600 günden 1800 güne düşürüldü.

YA
ŞLILIK AYLIĞININ KESİLMESİ

Kanunun yürürlü
ğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişiler, yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra yeniden çalışmaya başlarsa yaşlılık aylıkları kesilecek.

BAĞ-KUR'LULARDA YAŞLILIK AYLIĞI...

Tar
ım sigortalıları hariç, gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, anonim şirketlerin kurucu ortakları veya yönetim kurulu üyeleri, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarına, yazılı istekte bulunma şartıyla yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam edilecek.

İŞSİZİN PRİMİ İŞSİZLİK FONUNDAN

İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kişilere, işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandığı süre içinde, uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanacak. Bunların primleri işsizlik fonundan karşılanacak.

2048'DE EMEKLİLİK YAŞI 65'DE EŞİTLENECEK

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte işe giren sigortalının emekli olması içinaranan 7000 prim ödeme gün sayısı, her yıl 100 gün artırılacak. Bu süre, 2028 yılında 9000'e ulaşacak. İlk defa 2028 yılında işe girecek olan bir sigortalının emekliliğinde 9000 gün prim ödeme şartı aranacak.
    
Kanunun yürürlü
ğe girdiği tarihten sonra işe girenlerde emeklilikte kademeli yaş şartı aranacak.

Buna göre emeklilikte;

1 Ocak 2036 ile 31 Aral
ık 2037 tarihleri arasında kadınlarda 59, erkeklerde 61;
1 Ocak 2038 ile 31 Aral
ık 2039 tarihleri arasında kadın için 60, erkek için 62,
1 Ocak 2040 ile 31 Aral
ık 2041 tarihleri arasında kadınlarda 61, erkeklerde 63;
1 Ocak 2042 ile 31 Aral
ık 2043 tarihleri arasında kadınlarda 62, erkeklerde 64;
1 Ocak 2044 ile 31 Aral
ık 2045 tarihleri arasında kadınlarda 63, erkeklerde 65;
1 Ocak 2046 ile 31 Aral
ık 2047 tarihleri arasında kadınlarda 64, erkeklerde 65 yaş yaş olarak uygulanacak.
Kad
ın ve erkeklerde 2048 yılından sonra emeklilik yaşı 65'de eşitlenecek.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK
    
Zorunlu sigorta kapsam
ında bulunmayanlar, kısmi zamanlı çalışanlar ve sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışan Türk vatandaşları, isteğe bağlı sigortalı olabilecek. Kısmi zamanlı çalışan kişiler, ay içinde kalan günlerini isteğe bağlı olarak doldurabilecek. Çalıştığı günlerin primi kazancı
üzerinden, kalan primlerini de kendi belirleyece
ği kazanç üzerinden verecek.