Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV, konutun değerine göre belirlenecek PDF Yazdır e-Posta
27 Kasım 2012
Image

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut teslimlerinde uygulanan KDV (Katma Değer Vergisi) oranlarını ‘vergi adaletini güçlendirecek şekilde gözden geçirdiklerini’, buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararını bu yıl çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan Şimşek bu açıklamayı, dün Gelir İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2013 yılı bütçesine ilişkin olarak Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda yaptı.

    Zaman’ın edindiği bilgiye göre Maliye Bakanlığı bürokratları, konutun vergilendirmesinde gayrimenkulün değerinin esas alınacağı bir sistem üzerinde çalışıyor. Rayiç bedel, inşaatın sınıflandırılması ve emlak vergisi değeri yeni dönemde konutun KDV oranında belirleyici olacak. Mevcut uygulamada 150 metrekare altı konutlar yüzde 1, 150 metrekare üzeri konutlar yüzde 18 KDV’ye tabi. Yeni sistemde genişliği 150 metrekarenin altında olan, ancak değeri yüksek olan konutlardan daha yüksek vergi alınmış olacak. Binanın değeri göz önünde bulundurularak kademeli bir vergilendirme sistemi getirilecek.

    Yeni sisteme göre 1 Haziran’dan sonra yapı ruhsatı alınan konutlar için Bakanlar Kurulu’na konutlarda KDV oranını konutun fiyatına veya metrekaresine göre belirleme yetkisi verildi. Bakanlar Kurulu bu yetkisini nasıl kullanacağını netleştirmediği için metrekareye dayanan eski uygulama devam ediyor. Örneğin küçük bir şehirde 250 metrekare büyüklüğünde yüzde 18 oranında KDV’ye tabi tutulan bir dairenin fiyatı, İstanbul’daki 50 metrekare büyüklüğündeki bir rezidanstan daha düşük olabiliyordu. Bakan Şimşek, 2013 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışına ilişkin sonuçları da açıkladı. 23 Kasım itibarıyla yapılan başvuru sayısının 427 bine ulaştığını aktaran Şimşek, “Başvurular, tespit edilen 2B kullanıcı sayısının yüzde 68’ine denk gelmekte. Aralıkta taşınmazların satış işlemlerini başlatacağız.” dedi. 2013 yılında vergi gelirlerindeki artış beklentisiyle ilgili olarak ise Şimşek şöyle dedi: “2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nde gelirler 370,1 milyar lira, vergi gelirleri 317,9 milyar lira, vergi dışı gelirler 52,1 milyar lira olarak tahmin edilmekte. 2012 yılında bazı kalemlerde yaptığımız vergi artışı ile BOTAŞ’ın yükümlülüklerini yerine getireceği varsayımının, önümüzdeki yıl vergi gelirlerini 17 milyar lira artırmasını bekliyoruz. Bu etkiler hariç vergi gelirlerinde beklediğimiz artış oranı yüzde 7,8.”

    Maliye Bakanlığı’nın 2013 yılı gider bütçesi için teklif edilen ödenek tutarının 99,2 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, bu ödeneğin sadece 1,9 milyar liralık kısmının bakanlık ihtiyaçları için kullanılacağını ifade etti. Şimşek, bu tutarın 1,3 milyar lirasının personel ve sosyal güvenlik giderleri, 526 milyon lirasının mal ve hizmet alım giderleri, 130 milyon lirasının sermaye giderleri, 12 milyon lirasının cari transferler ve sermaye transferleri olarak öngörüldüğünü söyledi.

    Bakan Şimşek, borç yapılandırmasına ilişkin sonuçları da açıkladı. 39,4 milyar liralık alacağın yeniden yapılandırıldığı yasa kapsamında Maliye Bakanlığı 30 milyar liralık tahsilat hedefi koyarken, bugüne kadar 20 milyar liralık tahsilat gerçekleşti. Şimşek yapılandırılan alacakların yüzde 54,5’inin tahsil edildiğini kaydetti. Bakanlık kaynakları ise tahsilat gerçekleşmesinin yüzde 60 seviyesinde olmasını beklediklerini ifade etti. Maliye bürokratları 1 milyon 21 bin mükellefe ikinci bir şans verilmesine rağmen, toplam tahsilatın 25 milyar lirada kalacağını tahmin ediyor. Şimşek, enerji tasarrufu ve depreme karşı yapılan yatırımları vergiden düşeceklerini de açıkladı. Şimşek, “Kiraya verilen gayrimenkul için yapılan ısı yalıtımı, izolasyon, enerji tasarrufu ve depreme karşı dayanıklılığı artırmaya yönelik harcamalar beyan edilen gelirden indirilecek.” dedi. Belediye şirketlerinin mali verilerini bilişim sistemi üzerinden derlemeye başladıklarını anlatan Şimşek, mahalli idarelerin mali büyüklüğünü belediye şirketlerinin verilerini de dahil ederek değerlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

    2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarıya göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 396 milyar 705 milyon 4 bin 350 lira, özel bütçeli idarelere 45 milyar 2 milyon 167 bin 100 lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 2 milyar 363 milyon 741 bin lira ödenek öngörüldü. Genel bütçe gelirleri 362 milyar 960 milyon 518 bin lira; özel bütçeli idarelerin gelirleri 45 milyar 383 milyon 884 bin 650 lira; düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleri ise 2 milyar 363 milyon 741 bin lira olarak tahmin ediliyor. Özel bütçeli idarelerin net finansmanı ise 125 milyon 296 bin lira olarak tahmin edildi.

http://www.zaman.com.tr/ekonomi/kdv-konutun-degerine-gore-belirlenecek/2021227.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.