Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV’den geri dönüş yok arsa rayiçleri güncellenecek PDF Yazdır e-Posta
07 Ocak 2013
Image

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konut satışlarındaki yeni KDV düzenlemesini yerinde bulduğunu söyledi. Bayraktar, yan yana iki arsa arasında KDV oranı farkı doğmasını önlemek için rayiç bedelleri güncelleyeceklerini, Maliye Bakanlığı ile bu konuda çalışma yapılacağını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2013 yılında inşaat ruhsatı almış konutlarda 150 metrekare altı da olsa KDV’yi yüzde 1’den yüzde 8 ve 18’e çıkaran düzenlemeden geri dönüş olmayacağını açıkladı. Bakanlar Kurulu kararnamesiyle arsa rayiç bedeline göre yeni konut alımında uygulanacak KDV yüzde 1, 8 ve 18 olarak kademelendirilmişti. Düzenlemeyi yerinde bulduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, “KDV’deki eşitsizliği çözdük. Bundan sonra bu uygulamadan geri adım atmamız söz konusu değil.” dedi.

    İstanbul Seyrantepe’de dün kentsel dönüşümle ilgili bir törene katılan Bakan Bayraktar, bunun öncesinde emlak muhabirleriyle bir sohbet toplantısı düzenledi. Bayraktar burada yaptığı açıklamada şimdiye kadar KDV konusunda büyük bir adaletsizlik olduğunu ifade etti. Bayraktar, “Şimdi ise en pratik ve doğru uygulamayı yaptık. Bir yerde 149 metrekarelik süper lüks bir daire için yüzde 1 vergi alınıyordu. Metrekareyi bir kenara bıraktık. Artık arsa değerine göre KDV alacağız. Arsanın değerini ise emsali belirliyor. Emsali yüksek olan arsanın değeri de yüksek oluyor. Hakkari ile İstanbul’daki arsa değerleri bir olmadığı için vergiyi de ona göre alacağız.” şeklinde konuştu.

    Yeni düzenlemenin 29 büyükşehirde uygulanacağını hatırlatan Bayraktar, komşu arsalar arasında KDV oranını farklılaştıracak eski rayiç bedellerin de güncelleneceğini anlattı. KDV düzenlemesini yaptıktan sonra sıranın arsa rayiçlerine geldiğini belirten Bayraktar, arsaların rayiç değerlerini gözden geçireceklerini, bu konuyu Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Bir konutun gerçek satış değeriyle tapudaki değerinin aynı olması için girişimlere başlandığını kaydeden Bayraktar şu bilgileri verdi: “Bir konut 300 bin liraya satılmışsa, tapudaki değeri de 300 bin lira olacak. Şu andaki arsa rayiç bedelleri çok sağlıklı değil. Yasayı çıkardık ama arsa fiyatlarını da sağlıklı bir şekilde belirleyeceğiz. Artık, bir konutun fiyatı tapuda, belediyede ve piyasada farklı olmayacak. Bu sayede kayıt dışılığı engelleyip, konutun gerçek satış değeri üzerinden vergi toplayacağız.”

    Yeni KDV uygulamasının kentsel dönüşüm alanlarında geçerli olmadığını vurgulayan Bayraktar bu sayede dönüşümü teşvik ettiklerini söyledi. İstanbul Fikirtepe gibi belediyeler kanalıyla yürütülen özel dönüşüm alanlarındaki KDV’nin ise henüz belli olmadığına işaret eden Bayraktar, “Fikirtepe’yi ve diğer bölgeleri ilgili belediyelerle ve Maliye Bakanlığı ile konuşacağız ve ona göre karar vereceğiz.” dedi.

    Yeni KDV oranlarının inşaat sektörünü duraklatacağı eleştirilerine katılmadığını da dile getiren Bayraktar, “Vatandaşın barınma ihtiyacı bitmez. Zaten bu uygulama inşaat sektörünün önünü kesmez. İnşaat en iyi bildiğimiz iş ve bu sektörü koruyup destekleyeceğiz.” diye konuştu.

    Kentsel dönüşüm yasası kapsamında Bakanlar Kurulu’na dönüşüm ya da rezerv alan ilan edilmesi için 200 başvuru geldiğini kaydeden Bayraktar, “Riskli alanları tespit ediyoruz. İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyük kentlerde dönüşüm alanları ilan edildi. Yenileri de gelecek. 2013 içinde 500 noktada kentsel dönüşümü başlatmış olacağız.” açıklamasını yaptı.

http://www.zaman.com.tr/ekonomi/kdvden-geri-donus-yok-arsa-rayicleri-guncellenecek/2037156.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.