Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çek yazanın sicili anında cep telefonuna gelecek PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2013
Image

Bugüne kadar banka şubeleri, internet bankacılığı ve ATM’lerden alınabilen çek ve risk raporları, E-Rapor sistemi ile elektronik ortama taşındı. Sistem ile Türk ticaret hayatında yepyeni bir dönem başladığını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yılın her günü 1 milyar liralık çekin işlem gördüğünü söyledi.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), ocak ayı başında kullanıma sunduğu E-Rapor Sistemi ile ticaret hayatında yeni bir dönem başlatıyor. www.kkb.com.tr web sitesi üzerinden bir kerelik üyelik gerçekleştirilmesinin ardından, internetten ya da cep telefonundan bir SMS ile erişim sağlanan Çek ve Risk Raporları’na, 5 saniyede ulaşmak mümkün hale geliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çek ve risk raporlarının elektronik ortama taşındığı ‘E-Rapor Sistemi’ ile Türk ticaret hayatı için bugünden itibaren yepyeni bir dönem başladığını söyledi. Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) Ataşehir’deki yeni binasının açılışına katılan Babacan geçen yıl Merkez Bankası’ndan takasta işlem gören çek miktarının 350 milyar liraya ulaştığını, aşağı yukarı yılın her günü 1 milyar liralık çekin işlem gördüğünü dile getirdi.

    Şu ana kadar çeklerle, senetlerle ilgili verilerin Merkez Bankası tarafından tutulduğunu belirten Babacan, “Bunun yanında Kredi Kayıt Bürosu da bir sivil inisiyatif olarak, bankaların bir araya gelerek oluşturdukları yapı olarak bu verileri de yine sadece bankalarla paylaşmak üzere tutuyordu. Bugünden itibaren bu veriler artık açılıyor. Açılıyor derken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese, tüm şirketlerimizin kredi sicili artık internetten ilan edilecek bir yapıya da kavuşmuyor. Çünkü ticaret sırrının korunması ilkesine de dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi. Bu işin özünde herkesin kendi şahsi kredi siciliyle ilgili bilginin kendi izni dahilinde 3. kişilerle paylaşılmasının söz konusu olacağına dikkati çeken Babacan, herkesin kendi kredi geçmişini istemesi halinde 3. bir kişiyle paylaşabileceğini belirtti. Bu bilgilerin bundan sonra çek alan, senet alan ya da herhangi bir şekilde birbirine kredi açan şirketlerin, müteşebbislerin işini çok çok kolaylaştıracağını ifade eden Babacan, sistemin vatandaşların, sanayicilerin tek tek kendi kredi sicilini daha temiz tutmaya yönelik tutum içerisinde olmaya yönlendireceğine dikkati çekerek, bir şirketin ya da kişinin ödeme alışkanlığı ne kadar düzgünse ileride de o kadar kolay borçlanabileceğini, muhtemelen daha düşük maliyetle borçlanabileceğini anlattı. Piyasada hapis korkusu olmadan “sicilim bozulmasın” teşvikiyle çok ciddi bir otokontrol sistemiyle iş yapılacağını, bunun çok önemli bir değişim olduğunu dile getiren Babacan, sistemin dünyada ilk ve tek olduğunu anlattı.

http://www.zaman.com.tr/ekonomi/cek-yazanin-sicili-aninda-cep-telefonuna-gelecek/2042116.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.