Holdingleşmenin sağladığı avantajlar ve olumsuz yönleri nelerdir? |
24 Ocak 2013 | |
A) Türkiye’de Holdingleşme Holding elinde başka şirketlere ait hisse senedi bulunduran anonim şirkettir. Ülkemizde holdinglerin kuruluşu çeşitli ve dağınık işletmelerin hisse senetlerinin büyük bir kısmını elinde bulunduran iş adamlarının bu hisse senetlerini ayni sermaye olarak ortaya konması suretiyle kurulan anonim şirket (holding) ayrıca halka açılmış büyük ölçüde sermayede toplamıştır. Holdinglerin önceden nakdi sermaye konulmak suretiyle kurularak sonradan elindeki bu sermaye ile başka şirketlerin hisse senetlerini satın alması da mümkündür. Ancak bu yol ülkemizde benimsenmemiştir. Ülkemizde başka şirketlerin hisse senetlerini ayni sermaye olarak konulmak suretiyle holdingler kurulmaktadır. Bunun yanında ayni sermaye koymanın güçlüğü göz önünde bulundurularak, başka şirketlerin hisse senetlerine sahip olan kişilerin önce sermaye taahhüdünde bulunmak suretiyle bir holding şirket kurulmakta, sana sonra ellerindeki hisse senetlerini holdinge satarak bu satış bedeli ile sermaye taahhütlerini kapatmaktadırlar. Hisse senedinin bir holdinge borsa fiyatı ile ayni sermaye olarak konulması ile bunların satılarak satıştan sağlanan hasılatın nakdi sermaye olarak konulması arasında her hangi bir fark yoktur. Bu nedenle hisse senetlerinin ayni sermaye olarak konulması mevcut vergi düzenine göre vergileme yönünden her hangi bir vergi sorunu yaramamaktadır. B) Günümüzde holdingleşme aşağıdaki nedenlerle kaçınılmaz hale gelmiştir. 1-Teknik nedenler Özel imal, satış, üretim usullerinin buluşların ve patentlerin işletmeler arasında karşılıklı yararlanmaya sunulması; bilgi alışverişi, markalar, tasarımlar ve özellikle bilgisayar programları, unvanlar, fikri mülkiyet haklarının çok yönlü kullanılması, kısaca teknolojinin en etkin kullanılarak amaca uygun sonuçların alınması merkezi bir yönetim ile mümkün olabilmektedir. 2-Ekonomik tamamlamalar Bununla kastedilen; satışa sunulacak malın, hazırlık, üretim, ambalajlama, taşıma, pazarlama, tanıtma ve sigortalama gibi aşamalarda bütünlük içinde alınması ve birbirini tamamlayan mallar arasında uyumun sağlanmasıdır. 3-Riziko paylaşımı 4-İktisadi faaliyetler sonucu oluşan karın aynı grup içinde kalması 5-Finans imkânlarının yaratılması 6-Uluslararası yayılma 7-Güçlü işletmelere karşı rekabet edilebilirliği sürdürebilme (son yıllarda en çok önem kazanan nedendir) 8-Vergi kolaylıklarından yararlanma
C)Vergi Kolaylıkları 1- İştirak edilen şirketlerin kar dağıtımı halinde, Holdinge dağıtılan kar payı üzerinden, kar dağıtımına bağlı gelir vergisi stopajı yapılmamaktadır. Ancak holding şirketi bir yıl sonra gerçek kişi ortaklarına dağıtıldığında stopaj yapıldığından, vergi bir yıl gecikme ile ödenmekte, dolayısıyla vergi grup tarafından finansman olarak bir yıl süreyle kullanılmaktadır. 2- Holdinge dağıtılan kar paylarına iştirak kazançları istisnası uygulanmaktadır. 3-Holding aktifinde yer alan bağlı şirketlere ait iştirak hisselerinin satışı halinde, bu satıştan elde edilen kazancın %75’i kurumlar vergisinden istisna edilmektedir. 4- Holdingde bağlı şirketler için doğrudan verilen hizmetlere ilişkin giderlerin ilgili şirketlere aktarılarak o şirketlerde gider yazılabilmesi. 5-Holding aktifinde 2 yıl süreyle bulundurulan iştirak hisselerinin satışı katma değer vergisinden istisnadır. 6- Holding banka ve finans kuruluşlarından tenin ederek aynı şartlarla iştiraklerine kullandırdığı borçlanmalar, örtülü sermaye sayılmamaktadır. 7- Ellerindeki başka şirketlere ait hisse senetlerini holdinge ayni sermaye olarak koyan ortakların bu işlemi, hisse senetlerinin satışı mahiyetinde olduğundan bu satıştan elde edilen kazanç değer artışı kazancıdır. Ancak Gelir Vergisi Kanunu’nda hisse senetlerinin 2 yıl süre ile elde tutulmasından sonra elden çıkarılması halinde elde edilen kazan. Değer artış kazancı sayılmayıp vergilendirilmemektedir. 8- Holdinge konulan ayni sermayenin, bir limited şirkete ait iştirak payı olması halinde, bu payı elinde bulunduran gerçek kişiler iştirak payına iki yıldan fazla süre sahip olsalar dahi ayni sermaye konulmasından doğan kazanç gelir vergisine tabi tutulmaktadır.
D-Denetim Kolaylıkları Ve Etkinliği Topluluğun finansal tablolarının denetiminden sorumlu denetçi tarafından incelenir. Ayrıca daha düşük maliyetle etkin bir iç denetim mekanizması holding bünyesinde oluşturulabilir.
E-Olumsuzluklar 1-Holdingin halka açılması halinde, bağlı şirketler üzerindeki hâkimiyetin kaybedilme ihtimali. Ancak hisse senetleri gruplara ayrılarak belli bir grup hisse senedine oy hakkı imtiyazı tanınmak suretiyle bu sorun aşılabilir. 2- Eski Türki Ticaret Kanununda aynı sermaye konulmak suretiyle elde edinilen hisse senetlerin nama yazılı olması zorunlu olup bu hisselerin 2 yıl süreyle devir yasağı bulunmaktaydı. Yeni Türk Ticaret Kanununda bu hüküm kaldırılmış bulunmaktadır. http://vergi.com.tr/holdinglesmenin-sagladigi-avantajlar-ve-olumsuz-yonleri-nelerdir/418 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
|