Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasingde KDV artınca iş makinesinde pazar daraldı (19.02.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Şubat 2008
Leasingde (finansal kiralama) KDV'nin yüzde 1'den 18'e çıkarılmasının iş makineleri pazarına faturası ağır oldu. Sektör ocak ayında yüzde 48 daraldı. Oranın 40 puanının vergi değişikliği, 8 puanının da dalgalanmadan kaynaklandığı hesaplanıyor.

 

2007 itibarıyla 4,6 milyar dolar büyüklüğe sahip sektörde bin 500 firma faaliyet gösteriyor. Toplam çalışan sayısı ise 15 bin 500. Sektördeki daralmayı, 'şok' olarak niteleyen Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ve İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Başkanı Rızanur Meral, "Ocak 2007'de 393 iş makinesi satılmış ve teslim edilmişken, bu sene ocakta sadece 206 makina satıldı." dedi ve bu durumun istihdam konusunda sıkıntı meydana getireceğine işaret etti. 2002 yılında 9 firma tarafından kurulan dernek, sektörün yüzde 94'ünü temsil ediyor.

İş makineleri sektörünün 2007 yılı değerlendirmesi amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Meral, özellikle son 5 yılda büyüme trendine giren sektörün 2007'de 11 bin 500 satış rakamına ulaştığını vurguladı. Türkiye, bu haliyle Avrupa'nın 6. büyük iş makinesi pazarı haline geldi. Ancak büyümenin yılbaşından bu yana leasingde gerçekleştirilen KDV oranı değişikliği yüzünden aniden durduğuna işaret etti. Sektör, verginin önce yüzde 8'e düşürülmesini, sonra kademeli bir geçiş sağlanmasını istiyor. Ancak hükümetten olumsuz cevap aldıklarını aktaran dernek başkanı Rızanur Meral şunları söyledi: "Bize sektör gerçekten can çekişme noktasına geldiği takdirde yeniden haber verin. O zaman müdahale edilebilir, diyorlar. Oysa firmalarımız yüzde 50'ye varan üretim düşüşlerini karşılayamayacakları için bazı planlamalar yapmaya başladı. Bu planlar önümüzdeki kısa dönem içerisinde istihdam kayıplarına ve işten çıkarmalara yol açabilir. Leasingdeki düzenleme nihaî kullanıcıların maliyetlerini yükseltiyor. Ayrıca artan fiyatlar nedeniyle alım kararları erteleniyor. Bu da sektörü daraltarak birim fiyatların artışına yol açıyor. Bu artışların müteahhitlere ve konut fiyatlarına bir yansıması olacaktır. "

İş makinaları da tescillenmeli

Rızanur Meral, sektörün sorunlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken iş makinelerinin da tescillenmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Gerekçe olarak da, şu anda iş makinelerinin kayıtlarının sağlıklı tutulmadığını, bu nedenle bir seferberlik durumunda makinelere rahatça ulaşmanın mümkün olmayacağını, tescilsiz araçların kolayca çalınabilmesinin mümkün olduğunu ve bu makinelerin gerektiğinde hurdaya ayrılmasında yaşanan sıkıntıları gösterdi. Türkiye'nin aktif makine sayısının Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğuna dikkat çeken Meral, Almanya'da 400 bin olan 7 yaş altındaki aktif makine sayısının Türkiye'de 43 bin olduğunu kaydetti. İstif makineleri sektöründeki durum hakkında da bilgi veren dernek başkanı, 2000 yılı öncesinde 2 bin adet olan istif makinesi satışının 2007 yılında 9 bin 500'e ulaştığını, ancak iş makinelerindeki kadar olmasa da leasingdeki düzenlemenin bu sektörü de olumsuz etkilemesinden çekindiklerini söyledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=653686