Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hakan ÜZELTÜRK - Vergi affı konuşmaları (19.02.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Şubat 2008

Geçen yazımızda belirttiğimiz üzere adı ister vergi barışı, isterse uzlaşma olsun yapılan düzenleme bir vergi affıdır. Vergi barışı da bir vergi affıydı. Vergi barışı hazırlanırken düşünülen diğer bir isim ise "Vergi Uzlaşma Paketi" idi. Bu nedenle son birkaç gündür Hükümet, milletvekillerinin bugün yapılacak oylamada tam kadro TBMM'de olması konusunda çalışmalar yapmaktadır. Zira vergi affı söz konusu olduğunda tasarının kanunlaşması için TBMM üye tam sayısının 3/5 çoğunluğu olan 330 milletvekilinin oyu gerekmektedir. İktidar partisinin bu çoğunluğa ulaşma konusunda sıkıntı çekmeyeceği ortadadır.

Bugün biraz geçmişe gidip, o zaman da af olmadığı sürekli olarak iddia edilen ve adı "Vergi Barışı" olarak belirlenip, bu şekilde af kapsamı dışına çıkarılacağı zannedilen düzenlemenin öncesi ve sonrasında konuşulanlara bakalım. Sonra siz de bu konuşmalar sonrasında günümüz gelişmelerini değerlendirin.

" Refahyol döneminde Necmettin Erbakan'ın kaynak paketleri arasında yer alan vergi affı ile rövanş alınıyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, 'Bu af son olur, mükellefle barış sağlanacak ve vergi reformuyla getirilecek sistemde vergisini ödemeyen yanar' diye konuşuyor. Refahyol hükümeti, 'kaynak paketleri' içerisinde gösterdiği vergi affını, hükümetin 28 Şubat süreciyle birlikte sona ermesiyle yasalaştıramamıştı. Dönemin Maliye Bakanı ise AKP hükümetinde ekonominin koordinasyondan sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'di. Maliye Bakanlığı yetkilileri, 'Bu af son af olur. Mükellefle barış sağlanacak ve vergi reformu ile getirilecek yeni sistemde vergisini ödemeyen yanar' dediler. Radikal, 24.11.2002.

" Başbakan Abdullah Gül, 'Biz yalnız vergi değil, bütün aflara karşıyız' derken; Maliye, 'vergi barışı' ya da 'vergi uzlaşma paketi' diye adlandırılan pakete son şeklini veriyor. Radikal, 25.12.2002.

" Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, MÜSİAD'ın toplantısında iş dünyasına, "Vergi barışından mutlaka istifade edin. Ondan sonra denetim hızlı geliyor" uyarısında bulunarak, "Ak sayfayı açtık, kapıyı da kapadık. Ondan sonra denetim hızlı geliyor. Bundan sonra af yok. Affa karşıyız. Yakında bir kanun getireceğiz. Af kanunu çıkarmak için ancak Anayasa'yla değiştirilir gibi çoğunluk lazım diyeceğiz" dedi. Yeni Şafak, 8.2.2003.

" Vergi Barışı Yasası'nda Maliye'nin IMF'nin öngördüğü rakamın 8 katına ulaşmasında en büyük rolü hükümetin bir daha vergi affı çıkartılmayacağına ilişkin açıklaması oynadı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bakanlık görevini üstlendikten bu yana sürekli yaptığı 'Bu son fırsat! Yararlanın' çağrıları başvuruların rekor düzeye çıkmasında etkili oldu. Akşam, 22.4.2003.

" Devlet Bakanı Ali Babacan, "Bir başka vergi barışı kimse beklemesin, kayıtdışında olan herkes risk altındadır". 10.5.2006, Sabah.

" Başbakan Tayyip Erdoğan, "Biz geldiğimizden beri vergi indiriyoruz. Kusura bakmayın biraz ağır konuşacağım ama alışmış kudurmuştan beterdir". Hürriyet, 22.9.2005.

" AKP'nin hazırlattığı anayasa taslağında af kanunları çıkarmak için TBMM'de 330 oy yerine karar yeter sayısı olan 138 oy bile yeterli olacak. Prof. Dr. Ergun Özbudun, 'Bizim metnimizde beşte üç çoğunluk şartı korunuyor. Ama gerekçede bunun ceza mahkumiyetleri için olduğu belirtiliyor. Bunun vergi affı veya öğrenci affını kapsamadığı da belirtiliyor. Çünkü 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, her türlü affı bunun kapsamına sokuyordu ve beşte üç çoğunlukla çıkarılmamış ise 'Anayasa ihlal edilmiş' diyordu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da kurtaracağı gerekçesiyle çok tartışılan Vergi Barışı Yasası da beşte üç çoğunlukla kabul edilmediği için Sezer tarafından veto edilmişti. Şimdiki düzenlemenin kabul edilmesi halinde hükümetler, vergi dışında gecekondu affının yanı sıra türban gibi disiplin gerekçeleriyle okullarından atılan öğrencilerle ilgili af kanunlarını 330 yerine 138 oyla çıkarabilecek. Radikal, 12.9.2007.

Başka söze gerek var mı? Vergi adaleti ise artık başka bahara.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=21