Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tuba İLZE GÖRMEZOĞLU - Çalışanlarınızla saygı ve güven ilişkisini kurun (19.02.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Şubat 2008

Yöneticilerinin daha etkili hale gelmesi, işletmeler açısından başarıya giden yolun daha açık olması anlamına gelir. Etkili yönetici olmak, öncelikle başkalarını etkileyebilmeyi gerektirir elbette. 

Başkalarını etkileyebilmek için yetkilerinizi kullanabileceğiniz gibi saygı unsurunu da kullanabilirsiniz. Ancak insanları yetkilerinize dayanarak etkilediğinizde bunu yapmak zorunda oldukları için sizinle birlikte olurlar. Oysa size ve yaptıklarınıza saygı duyduklarında bunu istedikleri için sizinle birlikte yol alırlar.

Elbette yöneticilerin öncelikle yapmaları gereken, pozisyonlarının sahip olduğu yetkiyi sürdürmek ve bir yandan da elemanları ile saygı ve güvene dayalı bir ilişki kurmaktır.

"Orta Düzey Yönetici İçin Yönetim Teknikleri" kitabının yazarı ve yönetim danışmanı Peter Cusins "Eğer yeni bir göreve başladıysanız çalışanlar -özellikle daha önce sizinle eşit statüde çalışmış olanlar- yetkilerinizi deneyebilirler. İşe geç gelir, kısa devre yaparlar, kuralları çiğner, nasıl tepki vereceğinizi görmek amacıyla yapabilecekleri küçük muzurlukları yaparlar. Bu durum sinir bozucu olmakla birlikte normaldir. Çünkü aslında denemek istedikleri şey size güvenip güvenemeyecekleri ve saygı duyup duymayacaklarıdır" diyor. Bu deneme aşamasında yönetici olarak sizin göstereceğiniz her tepki, gelecekte onların size güvenip güvenmeyeceklerini ve saygı duyup duymayacaklarını belirleyecektir.

Bu konuda unutmamanız gereken şeylerin başında yetkinin her zaman deneneceği ve yetkinin hiçbir şekilde güvensizliğin ve saygısızlığın üzerinden gelemeyeceğidir.

Cusins, saygı ve güven ilişkisinin kurulmasını taştan bir köprü inşa etmeye benzetiyor. İnşa sırasında taşların her birinin doğru ölçülerde kesilmesi ve dikkatle yerleştirilmesi gerekiyor. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları şöyle sıralanabilir:

" Her zaman tüm kuralları uygulayın ve bunu yaptığınızı herkes görsün: Özellikle yetkinizin denenme aşamasında yerleşik kurallara ve politikalara bağlı kalmak zor olabilir. Kurallara boyun eğmekle çalışanlarınız tarafından sevilmek arasında bir seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Özellikle yeniyseniz kuralların neden konduğunu bilemeyebilirsiniz. Bir kurala karşı çıkmadan önce niçin konmuş olduğunu araştırın. Eğer kural adaletsiz ya da mantıksızsa o kuralın değiştirilmesini sağlamak size saygınlık kazandıracaktır.

" Hiçbir zaman tutamayacağınız bir söz vermeyin: İnsanların size güvenlerini çabucak yitirmelerini sağlamak için en emin yol bir söz verip sonra tutmamaktır.

" Çalışanlarınızı sürekli olarak bilgilendirin ve siz de sürekli olarak bilgilenin: Deneyimli yöneticiler eğer neler olup bittiğinden haberdar olurlarsa sorunları erkenden yakalayıp daha kolay çözüm bulabileceklerini bilirler. Bir şey öğrendiğinizde hemen çalışanlarınızla paylaşın.

" Düşmanca duygulardan arınmış bir çalışma ortamı yaratın: Yönetici olarak önyargıları ve rahatsız edici davranışları çalışma ortamından uzak tutmak sizin görevinizdir.

" Elemanlarınızın kendilerini özel hissetmelerini sağlayın: İşinizi yapabilmek için güvendiğiniz bu insanların kendilerini özel hissetmeleri için çok para harcamanız ya da onların koruyuculuğunu üstlenmeniz gerekmez. Belirli aralıklarla bir kahve içmek için resmi olmayan bir biçimde bir araya gelebilir, hak ettiklerinde onları övebilir, isimleri ile hitap edebilirsiniz. Elemanlarınızı topluluk içinde övün, yalnızken yerin. Unutmayın, siz onlara özel hissettirirseniz siz de özel yönetici olursunuz.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=55