Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşe Giriş Sağlık Raporları İle İlgili Duyuru PDF Yazdır e-Posta
19 Şubat 2013
Image

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun "Sağlık gözetimi" başlıklı 15. maddesinde işe giriş sağlık raporları, sağlık muayeneleri ve bu raporların kimler tarafından düzenleneceği belirlenmiştir.


Ancak, aynı Kanunun 38. maddesine bakıldığında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin düzenlendiği 6'ncı maddenin yürürlük tarihi "Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra," ve "50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra," hükümleri ile kademeli geçişle düzenlenmiştir.


Bahsi geçen işyerleri için işyeri hekimi istihdamı zorunluluğu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince henüz başlamamış olduğundan, bunun bir sonucu olarak bu işyerleri için 5'inci maddedeki "sağlık raporlarının" kademeli geçiş süresi boyunca işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınması zorunluluğu da yürürlüğe girmemiştir. Bu nedenle kamuoyunda sağlık raporları ile ilgili tereddüt hasıl olmuştur.


Diğer yandan Sağlık Bakanlığının 07.05.2004 tarihli 2004/67 sayılı Özel Hastanelerde Sağlık Kurulu Raporu Düzenlenmesi Hakkında Genelgesinde "Özel hastanelerde; usulüne uygun olarak teşekkül ettirilmiş olsa bile özürlü sağlık kurulu raporu, vergi muafiyeti raporu, yurt dışı tedavi raporu, maluliyet raporu, özel tertibatlı araç ithali amacıyla alınan raporlar gibi özellikli raporlar verilemez" hükümleri yer almakta olduğundan özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından işe giriş ve aralıklı sağlık muayenelerinin yapılması mümkün görünmemektedir.


Kanunun ilgili maddeleri yürürlüğe girene kadar, iş sağlığı ve güvenliği yönünden özellikli rapor niteliğinde olan işe giriş ve aralıklı sağlık muayeneleri Kanun öncesinde olduğu gibi kamu sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenebilir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

>> NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

> M.Kocaman

17.09.1972 doğumluyum. 01.12.1994 tarihinde Sigorta girişim ve 5.750 günüm var. 1992/1993 yıllarında 19 ay askerlik yaptım. Yani askerliğim işe giriş tarihinden önce. Emeklilik şartlarım nedir? Primlerim asgari ücretten yatarsa emeklilik maaşının düştüğü söyleniyor. Doğru mu bunun için ne yapabilirim?

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 55 yaş ve 5.750 günle emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz 01.12.1994 tarihinden önce olduğu için, 7 ayını borçlanırsanız, giriş tarihiniz 01.05.1994 olur ve 54 yaşınızın dolduğu 17.09.2026 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Primler asgari ücretten ödenince, emekli maaşının ayda 2 lira düşeceği doğrudur. Fakat asgari ücretten prim ödeme devri kapanıyor, yerini sıkı denetimler alıyor. Sigortasız işçi çalıştırmanın cezaları çok ağırlaşıyor. Emekliliğinize daha çok var. Çalışmayınca veya sigortasız çalışınca sağlık hizmeti de alamazsınız. En iyisi çalışanların gerçek ücretten gösterilmeleridir. Lütfi Köksal

 

http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=565498#.USMq6vLtkYE

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, www.ozdogrular.com.tr işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.