Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV Tevkifatı Uygulamasına İlişkin Değişiklikler Yapan 122 Seri No.Lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği PDF Yazdır e-Posta
27 Şubat 2013
http://www.ozdogrular.com/images/stories/sanayi%2012.11.22.jpg

26 Şubat 2013 tarih ve 28571 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 122 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile KDV tevkifatı uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği 117 seri no.lu KDV Genel Tebliğinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

1- Kurşun külçe teslimleri kısmi tevkifat kapsamına alınmıştır. Kurşun külçelerin ithalatçıları ve ilk üreticileri (cevherden üretim yapanlar) tarafından yapılan teslimlerinde tevkifat uygulanmayacak, ithalatçı veya cevherden üretim yapanlardan satın alınan veya hurda metallerden elde edilen kurşun külçelerin her safhadaki tesliminde 7/10 oranında tevkifat uygulanacaktır (Daha önce bakır, çinko ve alüminyum külçelerinin tesliminde kısmi tevkifat uygulanıyordu)b

2- Kurşun ve alaşımlarından mamul anot, katot, granül, filmaşin, profil, levha, tabaka, rulo, şerit, panel, sac, boru, çubuk, lama, tel ve benzerleri, tuğla, mühür, yaprak, plaka, folyo, pul, saçma, ızgara, toz, kurşun oksit, kurşun monoksit, kırmızı oksit ve benzerlerinin 117 seri no.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2) bölümünde sayılan kişi ve kuruluşlara tesliminde KDV tevkifatı uygulanması öngörülmüştür (Daha önce bakır, çinko ve alüminyum ürünlerinin tesliminde kısmi tevkifat uygulanıyordu).

3- Bakır, çinko, alüminyum ve kurşun ürünlerinin tesliminde uygulanacak tevkifat oranı 5/10 olarak belirlenmiştir (Daha önce bakır, çinko ve alüminyum teslimlerinde 7/10 oranında tevkifat uygulanıyordu).

4- KDV Kanununun 17/4-g maddesindeki istisnadan vazgeçerek KDV hesaplayan mükelleflerin lastik ve kauçuk hurda ve atıklarının teslimi KDV tevkifatına tabi tutulmuş ve metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde uygulanacak tevkifat oranı 5/10 olarak belirlenmiştir (Daha önce istisnadan vazgeçenlerin metal, plastik, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde 9/10 oranında tevkifat uygulanıyordu).

5- Ağaç ve orman ürünlerinin tesliminde kısmi tevkifat oranı 5/10 olarak belirlenmiştir (Daha önce 9/10 olarak uygulanıyordu).

6- Kısmi tevkifat uygulanan işlemlerde vergi inceleme raporu, YMM raporu veya teminat aranmaksızın nakden veya mahsuben iade yapılmasına ilişkin üst limit 4.000 lira olarak belirlenmiştir (Daha önce bu limit 2.000 liraydı).

7- KDV alacakları, tevkifat uygulamasından doğan KDV borçlarına mahsup edilebilecektir. Ayrıca tevkifat uygulamasından doğan mahsuben iade taleplerinde, aranılan belgelerin tamamlanması ve vergi inceleme raporunun olumlu gelmesi durumunda (rapor kısmen olumlu gelmişse olumlu gelen kısım itibariyle) iade talep dilekçesinin verildiği tarih itibariyle mahsup işlemi yapılacak, mahsuben iade talep edilen vergi borcunun vade tarihinden vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı hesaplanmayacaktır.

122 seri no.lu KDV Genel Tebliğinde belirlenen esaslar 1.3.2013 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.pwc

İlgili tebliğe aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.