Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2013 Yılına İlişkin Olarak Vergi Uygulamalarında Dikkate Alınacak Oran, Had ve Tutarlar PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2013
Image

I- GİRİŞ

Ülkemizde halen tek haneli rakamlara düşmekle birlikte belirli bir oranda enflasyonun mevcut olması, mali kanunlarda yer alan had ve tutarların güncellenmesi zorunlu kılmakta, bu işlem büyük ölçüde yeniden değerleme oranı kullanılarak yapılmaktadır. Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre üretici fiyatları genel endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Maliye Bakanlığı VUK’un mükerrer 298. maddesinde yer alan hüküm gereği yeniden değerleme oranını geçici vergi ve hesap dönemleri itibarıyla ilan etmektedir. www.ozdogrular.com

Yeniden değerleme oranı mali sistemimize 1983 yılında dahil edilmiş ve hem işletme aktifindeki amortismana tabi iktisadi kıymetlerin hem de mali kanunlarda yer alan had ve tutarların güncel değerlerle ifade edilmesi amacıyla kullanılmıştır.

Enflasyon düzeltmesine geçilmesiyle birlikte, işletme aktifindeki amortismana tabi iktisadi kıymet değerlerinin yeniden değerleme oranı ile güncellenmesine son verilmiştir. Ancak mali kanunlarda yer alan had ve tutarların yeniden değerleme oranı ile güncellenmesi işlemi devam etmektedir.

Maliye Bakanlığı 2012 yılı için yeniden değerleme oranının % 7,80 olarak tespit etmiş ve 419 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile ilan etmiştir(1).

II- 2013 YILI İÇİN UYGULANACAK ORAN, HAD VE TUTARLAR

Mali kanunlarda yer alan ve yeniden değerleme oranı esas alınarak güncellenen ve 2013 yılı için uygulanacak oran, had ve tutarlar kanunlar itibarıyla aşağıda açıklanmıştır.

A- VERGİ USUL KANUNU’NDA YER ALAN HAD VE TUTARLAR

VUK’un mükerrer 414. maddesinin üçüncü fıkrasında “Bu Kanun’da yer alan maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan para ile ödenecek ceza miktarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak bu Kanun uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan maktu had ve miktarların yüzde 5’ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu suretle tespit edilen had ve miktarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye, nispi hadleri ise iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye veya tekrar kanuni seviyesine getirmeye yetkilidir.” hükmü bulunmaktadır. www.ozdogrular.com

Bu hüküm uyarınca VUK’un 104, mükerrer 115, 177, 232, 252, 313, 343, 352, 353 ve mükerrer 355. maddelerinde yer alan miktar ve hadler her sene yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle yeniden belirlenmektedir. Bu belirleme 2013 yılı için 422 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılmış olup, söz konusu maddelerde yer alan had ve tutarların ilk akla gelenleri arasında bilanço esası ve işletme hesabı esasında defter tutma hadleri, fatura kullanma mecburiyetine ilişkin sınır, amortismana tabi tutulacak kıymetlerin asgari değeri, usulsüzlük cezaları, özel usulsüzlük cezaları ve en az ceza haddi bulunmaktadır(2).

Söz konusu Tebliğ’de bilanço hesabı esasına göre defter tutma hadlerinden, yıllık alış tutarı 150.000 TL, yıllık satış tutarı 200.000 TL, yıllık gayrisafi iş hasılatı 80.000 TL, iş hasılatının beş katı toplamı ile yıllık satış tutarının toplamı 150.000 TL olarak belirlenmiştir.

2013 yılı için fatura kullanma zorunluluğuna ilişkin sınır ile amortismana tabi tutulacak kıymetlerin asgari değeri 800 TL, en az ceza haddi damga vergisinde 9.40 TL diğer vergilerde 19 TL olarak uygulanacaktır. Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayanlara bir takvim yılı içinde kesilecek toplam özel usulsüzlük cezasının üst sınırı ise 940.000 TL olarak belirlenmiştir. www.ozdogrular.com

B- GELİR VERGİSİ KANUNU’NDA YER ALAN ORAN, HAD VE TUTARLAR

GVK’nın mükerrer 123. maddesinin ikinci fıkrasında “Bu Kanun’un 19, 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve mükerrer 121. maddelerinde yer alan maktu had ve tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan maktu had ve tutarların % 5’ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu surette tespit edilen had ve tutarları % 50’sine kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir.” hükmü bulunmaktadır.

Aynı maddenin (3) numaralı fıkrasında da 103. maddede yer alan vergi tarifesinin gelir dilimi tutarları hakkında da yukarıdaki hükmün uygulanacağı öngörülmüştür.

Ayrıca yatırım indiriminde endeksleme ve bazı menkul sermeye iratlarında indirim oranı uygulaması da devam etmektedir. www.ozdogrular.com

1- Yatırım İndiriminde Uygulama

Yatırım indirimi 5479 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmış, aynı kanunla GVK’ya eklenen geçici 69. madde ile yatırımları devam eden mükellefler yönünden üç yıllık süre sınırlaması getirilmiştir. Ancak geçici 69. maddede yer alan bazı hükümler Anayasa Mahkemesi’nde iptal davasına konu edilmiş ve dava söz konusu hükümlerin bir bölümünün iptali ile sonuçlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra 6009 sayılı Kanun’un 5. maddesi ile GVK’nın geçici 69. maddesinde yeni düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler 2010 takvim yılı kazançlarına uygulanmak üzere 6009 sayılı Kanun’un yayımlandığı 01.08.2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. www.ozdogrular.com

6009 sayılı Kanunla indirimine olanak tanınan yatırım indirimi tutarlarının endekslenerek dikkate alınması uygulaması da devam ettirilmiş olup, GVK’nın mülga ek: 1-6 maddeleri kapsamında yapılan yatırımlardan kaynaklanan ve 2012 yılında indirim konusu yapılamayan indirim tutarları % 7,80 oranı esas alınarak endekslenecektir.

2- Menkul Sermaye İratlarında İndirim Oranı

4369 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu’nun 76. maddesinde yapılan düzenleme ile getirilen indirim oranı, GVK’nın 75. maddesinin 2. fıkrasının 5, 6, 7, 12 ve 14 numaralı bentlerinde yer alan menkul sermaye iratlarına uygulanıyor ve bu hesaplama ile bulunacak irat tutarı, beyan sırasında indirim olarak dikkate alınıyordu. Dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratlarının beyanında indirim oranı uygulanmıyordu. Ayrıca ticari işletmelere dahil kazanç ve iratlar için de indirim oranı uygulanması söz konusu değildi.

Bu düzenleme 5281 sayılı Kanunla 01.01.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere kaldırılmakla beraber; 31.12.2005 tarihi itibarıyla yürürlükte olduğu için 01.01.2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan her nevi tahvil, Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme idaresince çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler için uygulaması devam etmektedir. Zira söz konusu gelirler GVK’nın geçici 67. maddesine göre değil, 31.12.2005 tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre vergilendirilmektedir.

İndirim oranı; VUK’a göre o yıl için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranının, aynı dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi suretiyle tespit edilmektedir. VUK hükümlerine göre 2012 yılı için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranı % 7,80’dir. Bu dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranı ise % 9,24’tür.www.ozdogrular.com

Buna göre, 2012 yılında elde edilen bir kısım menkul sermaye iradının beyanında uygulanacak indirim oranı (%7,80 / % 9,24 =) % 84,4 olmaktadır.

3- GVK’nın Mükerrer 123. Maddesi Uyarınca Güncellenen Tutarlar

GVK’nın mükerrer 123. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında yer alan had ve tutarların 2012 yılı için uygulanacak tutarları 284 Sıra No.lu GVK Genel Tebliği ile belirlenmiştir(3).

Söz konusu had ve tutarlar şöyledir:

• GVK’nın 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın bir bölümü gelir vergisinden istisna olup, istisna tutarı her yıl yeniden değerleme oranı da dikkate alınarak güncellenmektedir. Söz konusu istisna 2013 yılı gelirleri için 3.200 TL olarak tespit edilmiştir.

• GVK’nın 23/8. maddesinde hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler vergiden istisna edilmiştir. İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda ise çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin maddede belirlenen tutarı istisna bulunmakta ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı esas alınarak güncellenmektedir. Bir günlük istisna tutarı 2012 yılı için KDV hariç 12 TL olarak belirlenmiştir. KDV dahil istisna tutarı ise 12,96 TL olmaktadır.

• GVK’nın 31. maddesine göre; çalışma gücünün asgari % 80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece sakat, asgari % 60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat, asgari % 40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılmakta ve madde de sakatlık dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilmektedir. Sakatlık indirimi tutarları her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenmektedir. 2013 yılı için uygulanacak tutarlar sakatlık derecelerine göre, 800, 400 ve 190 TL olarak tespit edilmiştir.

• GVK’nın 47. maddesinde basit usule tabi olmanın genel şartları, 48. maddesinde özel şartları belirlenmiş olup, bu şartları haiz olan ticaret erbabı basit usulde vergilendirilmektedir. Anılan şartlar arasında bulunan yıllık kira bedeli, 2013 yılında uygulanmak üzere büyükşehir sınırları içinde 5.300 TL, diğer yerlerde 3.700 TL olarak güncellenmiştir.

• GVK’nın mükerrer 80. maddesinde değer artışı kazançları düzenlenmiş olup, madde kapsamındaki bütün mal ve hakların elden çıkarılması halinde elde edilen kazançlar için genel bir istisna öngörülmüştü. 5281 sayılı Kanunla 01.01.2006 tarihinden itibaren, genel istisna düzenlemesi, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar açısından kaldırılmış ve diğer mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar için devam ettirilmiştir. Söz konusu istisna tutarı 2013 yılı gelirleri için 9.400 TL olarak belirlenmiştir.

• GVK’nın 82. maddesinde arızi kazançlar düzenlenmiş olup, madde de belirtilen kazançlar için istisna uygulanması söz konusudur. İstisna, arızi kazançların toplamına uygulanmakta olup, istisna tutarı her yıl yeniden değerleme oranında artırılmaktadır. İstisna tutarı 2013 yılı gelirleri için 21.000 TL olarak uygulanacaktır.

• GVK’nın 86. maddesinde ise tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı yer almakta olup, bu sınırda her yıl yeniden belirlenmektedir. Söz konusu sınır 2013 yılı gelirleri için 1.390 TL olarak belirlenmiştir.

• 2013 yılı gelirlerine uygulanacak vergi tarifesi ise aşağıdaki gibidir:

- 10.700 TL’ye kadar.............. % 15

- 26.000 TL’nin 10.700 TL’si için 1.605 TL, fazlası    % 20

- 60.000 TL’nin 26.000 TL’si için 4.665 TL (ücret gelirlerinde 94.000 TL’nin 26.000 TL’si için 4.665 TL), fazlası   % 27

- 60.000 TL’den fazlasının 60.000 TL’si için 13.845 TL (ücret gelirlerinde 94.000 TL’den fazlasının 94.000 TL’si için 23.025 TL), fazlası.................. % 35

Yukarıdaki tarife, 2013 yılı gelirlerine uygulanacak oranlar yanında iki açıdan daha önem taşımaktadır:

1- GVK’nın 86. maddesine göre; Türkiye’de tevkifata tabi tutulmuş olan; birden fazla işverenden elde edilen ücret, menkul sermaye iradı ve gayrimenkul sermaye iratlarının beyan edilip edilmeyeceği tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşıp aşmadığına göre belirlenmektedir. Yukarıdaki tarifeye göre anılan gelirler için beyan sınırı 2013 yılı gelirleri için 26.000 TL olarak tespit edilmiştir.

2-  6322 sayılı Kanun’un 5. maddesi ile GVK’nın 21. maddenin ikinci fıkrasında yer alan “gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanlar” ibaresi uygulaması 2013 yılı gelirlerinden başlamak üzere “istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103. maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı aşanlar” şeklinde değiştirilmiştir. Böylece 2013 ve takip eden yıl gelirlerinin beyanında ticari, zirai ve mesleki kazançlarını yıllık beyanname ile bildirecek olanlara ilave olarak, istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103. madde de yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı aşanlar da istisna uygulamasının dışında kalmıştır. GVK’nın 103. maddesinde yer alan tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenmiş tutar 2013 yılı gelirleri için 94.000 TL olarak tespit edilmiştir. www.ozdogrular.com

C- VERASET VE İNTİKAL VERGİSİNDE UYGULAMA

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 4. maddesinin son fıkrasına göre, bu maddenin (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan:

• Menkul ve gayrimenkul mallardan evlatlıklar da dahil olmak üzere füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisseleri,

• İvazsız suretle vaki intikaller,

• Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 14.03.2007 tarih ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyeler

için her bir takvim yılında uygulanacak istisna hadleri, önceki yılda uygulanan istisna hadlerine bu yıla ilişkin olarak VUK hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılmak suretiyle tespit edilmektedir.

Ayrıca Kanun’un 16. maddesinde veraset ve intikal vergisi tarifesinin matrah dilim tutarlarının, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak VUK uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanması öngörülmüştür. Bakanlar Kurulu, bu suretle tespit edilen tutarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir.

2013 yılı için uygulanacak istisna hadleri ve tarife 44 Seri Numaralı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde açıklanmıştır(4). Buna göre, 01.01.2013 tarihinden itibaren 7338 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;

- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 140.774 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 281.720 TL),

- İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 3.244 TL,

- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 14.03.2007 tarih ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 3.244 TL

olarak dikkate alınacaktır. www.ozdogrular.com

D- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDE YENİ TARİFELER

MTVK’nın 10. maddesinde her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, önceki yılda uygulanan vergi miktarlarının o yıl için VUK hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılacağı hükmü yer almaktadır. Ayrıca Bakanlar Kurulu; yeniden değerleme oranının % 50 fazlasını geçmemek, % 20’sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit etmeye, EURO normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda tespit edilen bu oranı veya vergi miktarlarını % 50 nispetine kadar indirmeye yetkilidir. www.ozdogrular.com

2013 yılında uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi tarifeleri 42 Seri Numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği’nde belirlenmiştir(5).

En yaygın mükellef grubunu ilgilendiren (I) sayılı Tarife şöyledir:


(I) SAYILI TARİFE

Motor Silindir Hacmi (cm³)

Taşıtların Yaşları İle Ödenecek Yıllık Vergi Tutarı (TL)

1 - 3 yaş

4 - 6 yaş

7 - 11 yaş

12 - 15 yaş

16 ve yukarı yaş

 1-Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri

 1300 cm³ ve aşağısı

517,00

361,00

203,00

153,00

56,00

 1301 - 1600 cm³’e kadar

827,00

620,00

361,00

255,00

99,00

 1601 - 1800 cm³’e kadar

1.457,00

1.141,00

672,00

410,00

160,00

 1801 - 2000 cm³’e kadar

2.295,00

1.770,00

1.040,00

620,00

246,00

 2001 - 2500 cm³’e kadar

3.443,00

2.500,00

1.562,00

934,00

371,00

 2501 - 3000 cm³’e kadar

4.799,00

4.175,00

2.609,00

1.405,00

517,00

 3001 - 3500 cm³’e kadar

7.308,00

6.576,00

3.962,00

1.979,00

727,00

 3501 - 4000 cm³’e kadar

11.489,00

9.921,00

5.844,00

2.609,00

1.040,00

 4001 cm³ ve yukarısı

18.803,00

14.100,00

8.351,00

3.755,00

1.457,00

 2- Motosikletler 

 100 - 250 cm³’e kadar

99,00

76,00

56,00

36,00

16,00

 251 - 650 cm³’e kadar

203,00

153,00

99,00

56,00

36,00

 651 - 1200 cm³’e kadar

517,00

308,00

153,00

99,00

56,00

 1201 cm³ ve yukarısı

1.249,00

827,00

517,00

410,00

203,00

 

E- MAKTU ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİNİN YENİ TUTARI

6802 sayılı GVK’nın 39. maddesinin üçüncü fıkrasında mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (operatör değişiklikleri hariç) yirmi lira ayrıca özel iletişim vergisi alınacağı, bu tutarın, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak VUK hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı, hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirlerin dikkate alınmayacağı, Bakanlar Kurulu’nun, bu şekilde tespit edilen tutarı % 50’sine kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır. Söz konusu vergi tutarı 2013 yılı için 9 Seri No.lu Özel İletişim Vergisi GT ile 39 TL olarak belirlenmiştir(6).

F- EMLAK VERGİSİNDE UYGULAMA

Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesinin ikinci fıkrasında, vergi değerinin, mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan itibaren her yıl, bir önceki yıla ait vergi değerinin VUK hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle bulunacağı; üçüncü fıkrasında da, 33. maddede yer alan vergi değerini tadil eden sebeplerle (8 numaralı fıkra hariç) mükellefiyet tesisi gereken hallerde, VUK’un mükerrer 49. maddesinin (b) fıkrasına göre takdir komisyonlarınca belirlenen arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, takdir işleminin yapıldığı yılı takip eden ikinci yılın başından başlamak suretiyle her yıl, bir önceki yıl birim değerinin VUK hükümlerine göre aynı yıl için tespit edilmiş bulunan yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle dikkate alınacağı; dördüncü fıkrasında ise, vergi değerinin hesabında bin liraya kadar olan kesirlerin dikkate alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca aynı Kanun’un 29. maddesinin beşinci fıkrasında, Bakanlar Kurulu bu maddede belirtilen artış oranını sıfıra kadar indirmeye veya yeniden değerleme oranına kadar artırmaya yetkili kılınmıştır. 24.12.2012 tarih ve 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile emlak vergisi mükelleflerinin 2013 yılı bina, arsa ve arazi vergi değerleri ile bu yıla ait asgari arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin hesabında uygulanacak artış oranı %7,80 olarak tespit edilmiştir. www.ozdogrular.com

61 Seri No.lu Emlak Vergisi GT’de; 2012 yılı ve önceki yıllarda mükellef olanların 2013 yılına ait emlak vergi değerlerinin 2012 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranında (%7,80) artırılması suretiyle bulunan tutarlar olacağı, mükellefiyeti 2013 yılında başlayanların, mükellefiyetleri ile ilgili bina, arsa ve arazi vergisi tarhiyatına esas alınacak vergi değerlerinin ise takdir komisyonlarınca 2009 yılında takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin; 2010 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde, 2011 ve 2012 yıllarına ait yeniden değerleme oranı nispetinde kümülatif olarak artırılması suretiyle bulunan asgari ölçüde (m2) birim değerleri dikkate alınarak hesaplanacağı açıklanmıştır(7).

G- DAMGA VERGİSİNDE UYGULAMA

Damga Vergisi Kanunu’nun mükerrer 30. maddesinin birinci fıkrasında, “...Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan maktu vergiler o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır. Bu suretle hesaplanan vergi tutarlarının 10 Yeni Kuruşa kadar ki kesirleri dikkate alınmaz.”, üçüncü fıkrasında “…Bakanlar Kurulu, bu Kanun’a ekli (1) sayılı tabloda yer alan maktu vergiler ile nispi vergileri birlikte veya ayrı ayrı, maktu vergilerde on katına, nispi vergilerde ise bir katına kadar artırmaya, uygulanmakta olan maktu vergileri yarısına kadar, nispi vergileri ise bu fıkra ile artırılmadan önceki seviyelerine indirmeye, bu had ve miktarlar arasında yeni had, miktar ve nispetler tespit etmeye yetkilidir.” hükümleri yer almaktadır. Aynı Kanun’un 14. maddesinin birinci fıkra hükmü ise, “Kağıtların damga vergisi bu Kanun’a ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır. Şu kadar ki her bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarı (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere 800 bin Yeni Türk Lirasını aşamaz. Bir önceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır.” şeklindedir.

24.12.2012 tarih ve 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlar için 2012 yılında uygulanan nispi vergi oranları ve maktu vergi tutarları %15 oranında artırılmıştır(8). Buna göre, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlar için nispi vergi oranları ve maktu vergiler 01.01.2013 tarihinden itibaren uygulanmak üzere %15 oranında artırılarak 56 Seri No.lu Damga Vergisi GT ekindeki (1) sayılı tabloda gösterilmiştir(9). www.ozdogrular.com

III- SONUÇ

Ülkemizde halen tek haneli rakamlara düşmekle birlikte belirli bir oranda enflasyonun mevcut olması, mali kanunlarda yer alan had ve tutarların güncellenmesi zorunlu kılmakta, bu işlem büyük ölçüde yeniden değerleme oranı kullanılarak yapılmaktadır. Söz konusu had ve tutarların her yıl için uygulanacak miktarlarını yeniden değerleme oranı belirlendikten sonra, genel tebliğler veya Bakanlar Kurulu Kararlarıyla açıklanmaktadır.

Mehmet Emin AKYOL*

Yaklaşım

*           Vergi Başmüfettişi (E. Baş Hesap Uzmanı)

(1)        10.11.2012 tarih ve 28463 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(2)        31.12.2012 tarih ve 28514 (4. mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(3)        31.12.2012 tarih ve 28514 (4. mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(4)        31.12.2012 tarih ve 28514 (4. mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(5)        31.12.2012 tarih ve 28514 (4. mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(6)        31.12.2012 tarih ve 28514 (4. mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(7)        01.01.2013 tarih ve 28515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(8)        01.01.2013 tarih ve 28515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(9)        01.01.2013 tarih ve 28515 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.