Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'İhracatla övünürken, ithalatı unutmayın' (21.02.08) PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2008
Arçelik, 1.500 yetkili satıcı ve 600'ün üzerindeki yetkili servisi İstanbul'da topladı. Toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı ve Arçelik Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, cari açık ve dış ticaret açığını artıran ithalata dikkat çekti.

İhracatın 107 milyar dolara çıkmasıyla övündüğümüzü belirten Koç, "Fakat bunun için 170 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz."dedi. Çözüm için ihraç ürünlerindeki katma değerin mutlaka artırılması gerektiğini vurgulayan Koç, "Hükümetimizin, hadiselerin arkasından değil, önünden gitmesi ve gerekli kararları süratli bir şekilde alması kaçınılmazdır."görüşünü savundu. Türkiye'ye sıfırdan yatırım yapacak ve istihdam sağlayacak yabancı sermayenin teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Koç, bunun için gerekli hukuki ve bürokratik düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise 2007'de ekonomik istikrarın güçlenmesinin, yatırımlar için sağlıklı şartlar sunduğunu kaydetti. Holdingin konsolide cirosu yüzde 12 artışla 38,8 milyar dolara ulaştı. Faaliyet kârı ise yüzde 40 artışla 2,9 milyar dolar mertebesine yükseldi. Koç Topluluğu'nun, stratejik planı çerçevesinde bazı yapısal değişiklikler yapma kararı aldığına değinen Koç, şunları kaydetti: "Önümüzdeki dönemde küresel rekabet gücünü elimizde tutacağımız alanlar olan dayanıklı tüketim, enerji, finans ve otomotiv sektörlerine odaklanıyoruz. Dayanıklı tüketim alanında, 2007'de gerçekleştirdiğimiz gerek yurtiçi ve yurtdışı yatırımları, gerekse elde edilen şirket ciroları ile sektör liderliğimizi sürdürmekteyiz."Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz de dayanıklı tüketim sektöründeki faaliyetlerin, 2007 Koç Holding cirosunun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturduğuna dikkat çekti. "Bu değer; yaptığımız işin topluluğumuz için de ne kadar önemli ve stratejik olduğunun somut bir göstergesidir."ifadesini kullanan Özdemir'e göre, 2007'de her ne kadar iç pazarda küçülme yaşanmış olsa da Koç Grubu beyaz eşyada satışlarını adetsel olarak son 5 yılda ikiye katladı. Uluslararası beyaz eşya satış performansına bakıldığında ise yine son 5 yılda adetsel olarak yurtdışı satışlar 3 katına çıktı. Böylece ana iş stratejilerinden biri olan yurtdışı satışların ciro içindeki payını en az yüzde 50 seviyesine yükseltme hedefine, planlanandan da önce ulaşıldı. Arçelik yetkili satıcılar ve servisler toplantısına eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de konuk konuşmacı olarak katıldı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=654599