Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2013/11 2014 Yılında Uygulanacak Emlak Vergi Değerinin Tespitiyle İlgili Asgari Ölçü Takdir İşlemlerinin Hangi Esaslara Göre Yapılacağı Açıklanmıştır PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2013

Image

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 5.3.2013 tarih ve 82673428-175.99[6650-150]-18305 sayılı 2013/1 Seri No’lu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi yayımlanmıştır.

Açıklamalar

Emlak Vergisi Kanunu’nun 23’ üncü maddesinde yapılan düzenleme ile dört yılda bir gayrimenkul sahiplerinden beyanname alınması ugulaması kaldırılmış, 2002 yılından sonra uygulamak üzere yerine (vergi değerini tadil eden sebepler bulunması halinde) bildirim esası getirilmiştir.

Gayrimenkulun vergi değerini tadil eden sebepler de Emlak Vergisi Kanunu’nun 33'üncü maddesinde sayılmıştır. Bildirimler; yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde, Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde, Emlâkın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.

Yukarıdaki fıkralarda yazılı haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir. Elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden verilmektedir.

Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların adedine göre ayrı ayrı tarh ve tahakkuk yapılır.

Mükelleflerce verilen bildirim formunda yer alan bilgilere göre ilgili Belediyelerce gayrimenkulun vergi değeri bulunmakta ve bu değer üzerinden vergi oranı uygulanarak yıllık emlak vergisi hesaplanmaktadır.

Binalarda vergi değeri, arsa ve binanın vergi değerleri toplamından oluşmaktadır.

Arsa takdirleri; arsalar ve arsa sayılan parsellenmemiş araziler için 2014 yılına ait emlak vergi değeri ilgili belediyelerce, takdir komisyonları tarafından her mahalle ve arsa sayılan parsellenmemiş araziyi sınırları içerisinde bulunduran her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler itibarıyla takdir olunan birim değerlere göre hesaplanacaktır. Turistik bölgelerde, valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parsellere ait 2014 yılı emlak vergisi değerinin hesabı da bu esasa göre yapılacaktır.

Arazi takdirleri; araziler için 2014 yılına ait emlak vergi değeri ilgili belediyelerce, takdir komisyonları tarafından her il veya ilçe için arazinin cinsi (kıraç, taban ve sulak) itibarıyla takdir olunan metrekare birim değerlerine göre hesaplanacaktır.

Takdir komisyonlarınca tespit edilecek asgari ölçüdeki arsa metrekare birim değerleri dört yıl süreyle (Bakanlar Kurulunca dört yıllık takdir süresi uzatılmadığı veya kısaltılmadığı takdirde) geçerli olacaktır. Ancak, vergi değerini tadil eden sebeplerin bulunması nedeniyle mükellefiyet tesisi gereken hallerde, vergi değerinin hesabında, söz konusu değerler gelecek yıllarda yeniden değerleme oranının yarısı (Bakanlar Kurulu bu oranı yeniden değerleme oranının tamamı olarak belirleme yetkisine sahip bulunmaktadır.) nispetinde artırılarak dikkate alınacağından, değer tespiti yapılırken ileriye yönelik muhtemel değer artış ve azalışı gibi faktörler üzerinde durulmayacaktır. Buna göre, takdirler, takdir işlemlerinin yapıldığı tarihteki (2013 yılındaki) cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgedeki en düşük değerli arsanın asgari ölçüdeki birim değerine göre gerçekleştirilecektir.

Değerlendirme ve Sonuç

Arsa ve arazi değerleri 4 yılda bir ilgili takdir komisyonlarınca takdir edilirken bina metrekare inşaat maliyet bedelleri de her yıl Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca tespit edilerek tebliğ edilmektedir.

2014 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri ilgili bakanlıklarca tespit edilerek ileriki bir tarihte Resmi Gazete’de yayımlanacak bir  Tebliğ ile duyurulacaktır./kpmg


Ek- Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi Seri No: 2013/1 tam metni için tıklayınız

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.