Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bardağın boş tarafı için iş dünyasından uyarı PDF Yazdır e-Posta
22 Şubat 2008

ImageSis dağılmıyor görüş mesafesi burun ucu

TOBB
Kur ve faiz politikaları nedeniyle iç piyasalarda darboğaz sürüyor, sanayi için acil tedbirlere ihtiyaç var

TÜSİAD
Yaklaşan yerel seçimler kamu mali sisteminde bozulma riski çıkardı ve bu konjonktürde daha da önem kazandı

ATO
4 bin işyeriyle yapılan anketten "2007 kötü geçti" sonucu çıktı. Canlılık alışveriş yapandan değil vitrin seyredenden

TGSD
Müşterisi olmasına karşın kapatma seçeneğiyle karşı karşı kalan firmalar var. Tekstilde yüz binlerce kişi işsiz kalabilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bardağın sürekli boş tarafını görerek analiz yapılmaz" diyerek isim vermeden eleştirdiği Ankara Ticaret Odası (ATO) olumsuzluklarla dolu bir rapor açıkladı. Ancak aynı gün iş dünyasının önemli örgütlerinden art arda açıklamalar geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) yaptıkları açıklamalarla 2008 için uyarılarda bulundu. Başbakan Erdoğan, hafta başı AK Parti grup toplantısında "Bazı kuruluşlar var ya, hedef saptırmayı çok sever. Devletin kurumları yalan söyler ama onlar doğru söylerler. Sadece kapanan şirket sayılarına bakarsanız tabloyu eksik görürsünüz, açılanı da görmeniz lazım. Sürekli bardağın boş tarafına bakarak doğru analiz yapamayız" demiş ve üstü kapalı ATO'yu eleştirmişti.

2007, 2006'DAN KÖTÜ GEÇTİ
Başbakan'ın açıklamalarının ardından iş dünyasından önemli açıklamalar geldi. ATO'nun, 4 bin 46 işyerinde yaptığı anketin sonuçlarına göre 2007 2006'dan daha kötü geçti. "Kârlılık ve satışlar düştü maliyetler arttı" diyenlerin oranı yüzde 55-80 arasında çıktı. ATO Başkanı Aygün, çarşı pazarda canlılık olduğunu ancak bunun alışveriş yapandan değil vitrin seyredenden kaynaklandığını söyledi. TOBB açıkladığı ortak bildiride 'İç piyasada darboğaz sürüyor acil önlem şart' derken TÜSİAD 2008 risklerini sıraladı. TGSD ise yüzbinlerce kişinin işsiz kalabileceği yönündeki uyarısını tekrarladı. İşte işdünyasının 4 örg ü t ü n d e n ö n e m l i uyarılar:

'Sis dağılmıyor görüş mesafesi burun ucu'

ATO'NUN Ankara'nın en işlek 42 alışveriş merkezinde 4 bin 46 işyerinde yaptığı ankette her 100 işletmeden 56'sının 2006'dan daha kötü geçtiği sonucu çıktı. 2007 yılını bir önceki yıla göre daha olumlu bulan işletmelerin oranı yüzde 15.8'de kaldı. Anket değerlendirmesine göre, 2007'yi, büyümenin yavaşlamasıyla birlikte vatandaşın alım gücü de düştü. Çarşılarda gözlenen hareketlilik, alışverişe yansımadı, bir anlamda müşteri vitrin seyretti. Ankete katılan işletmelerin yüzde 57'si, 2007'de bir önceki yıla göre yurt içi satışlarının azaldığını belirtti. Yurtiçi satışları 'yerinde sayanların' oranı ise yüzde 24.2 oldu. Satışların düşmesi, kârları da düşürdü. İşletmelerin yüzde 66.5'inin 2007'deki karları, 2006'ya göre azaldı.

DURGUNLUK VAR
ATO Başkanı Sinan Aygün, "Çektiğimiz röntgen filmine göre, çarşı pazarda sis dağılmıyor, görüş mesafesi burun ucu'' dedi. Reel sektörde uzun süredir durgunluk yaşandığını savunan Aygün, şunları kaydetti: "Ekonomide iyi mi, kötü mü tarafında değilim. Bu anketle piyasaların röntgenini çekiyoruz. Çarşı pazar diyor ki, 'Bir canlılık gözleniyor ama bu canlılık alışveriş yapan değil vitrin seyreden müşterilerden kaynaklanıyor. Vatandaşın alım gücü düştü. Vitrin seyreden çok ama alan yok' Hiç değilse işletme maliyetlerini aşağıya çekecek önlemler alınmalı."

Uyarıyorum yüz binlerce kişi işsiz kalabilir

TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nakkaş, Haziran 2007'de yaptıkları ve yüz binlerce kişinin işsiz kalabileceği yönündeki uyarıyı, artan endişeler içinde tekrarlama ihtiyacı hissettiklerini belirterek, "Amacımız ağıt yakmak değil, istihdam, üretim ve ihracat yaratan sektöre gereken yaşam suyunu sağlamak'' dedi. Nakkaş, Türk tekstil ve hazır giyim sektörü için geçen yıl yaptıkları uyarıların bugün gerçekleşmeye başlamış olmasını üzüntü ile karşıladıklarını, bugün sektörde müşterisi ve işi olmasına rağmen kapatma arzusunda olan veya kapanma seçeneği ile karşı karşıya kalan firma sayısının maalesef hızla arttığını ifade etti. Sektörde bu durumla karşı karşıya kalınmasının en önemli nedeninin, hükümetin ve ilgili kamu otoritelerinin gerekli önlemleri almadaki gecikmesi olduğunu ileri süren Nakkaş, bu amaçla hükümetin, 'bir acil eylem planı' oluşturması ve uygulanması gerektiğini kaydetti.

Darboğaz sürüyor sanayiye acil tedbir şart

Sanayiciler, uygulanan kur ve faiz politikası nedeniyle iç piyasada 'darboğazın' büyüdüğüne dikkat çekerek, 'acil önlem' alınmasını istedi. TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı sonrası yayımlanan ortak bildiride, sanayicinin "darboğazda" olduğu ifade edilerek, "Sanayimizin rekabet gücünün yükseltilmesine yönelik çok acil tedbirlere ihtiyaç var" uyarısı yapıldı. Sanayiciler, son istihdam verilerinin ve piyasalardaki durumun işsizliğin artacağı yönünde sinyal verdiğine dikkat çekti.

'Küresel koşullar yerel seçim riskini artırdı'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜ- SİAD) Risk Yönetimi Çalışma Grubu Başkanı ve Sabancı Holding Risk Yönetimi Direktörü Tamer Saka, yaklaşan yerel seçimlerin etkisiyle kamu maliyesinin bozulma riskinin ortaya çıktığını, bu durumun, dünya konjonktürü dikkate alındığında kritik önem kazandığını belirtti. TÜSİAD'ın Kurumsal Risk Yönetimi Raporu'nun tanıtımında konuşan Saka, 2007 sonu itibarıyla, ekonomiden gelen sinyallerin çok olumlu olmadığını, kamu maliyesinde disiplinin zedelendiğini ve cari açığın büyüyerek devam ettiğini söyledi. TÜSİAD olarak 2008 risklerini de sıralayan Saka, global piyasalar ve bunun Türkiye'ye etkilerinin yanı sıra enerji arzı ve olası bir İstanbul Depremi'ni de riskler arasında saydı.

http://www.sabah.com.tr/haber,722B18ED2A6C4682BF186B39B2530B44.html