Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6385 Sayılı Torba Kanun' un Sosyal Güvenlik Açısından Getirdikleri PDF Yazdır e-Posta
08 Nisan 2013
Image

Lise Öğrencileri, Torba Yasa ile liseyi bitiren çocuk anne veya babası üzerinden almış olduğu sağlık yardımı hakkı, 20 yaşını doldurmamış olması şartıyla liseyi bitirdikten sonra 120 gün süreyle daha devam edecektir.

Yersiz Sağlık Hizmeti Alanlar, Kendi sigortalılığı bulunduğu halde ana-baba veya çocuğu üzerinden haksız sağlık hizmetlerinden yararlanmış kişilere 2012/Ocak ayına kadar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bu haksız sağlık yardımı almaları nedeniyle çıkarılan veya çıkarılacak borçlar torba yasa ile affedilmektedir. 

Şehit Yakınları İle Gaziler, Torba Yasa ile bu kişiler vakıf üniversitelerine bağlı hastaneler ve özel hastanelere sevksiz olarak gidebilecek ve herhangi bir ilave ücret ödemeyeceklerdir.

Kamuda Çalışan Emekliler, Çalışmaya başlamaları nedeniyle aylığı kesilenlerin, sigortalılıklarının sona erdiği yani işten ayrıldıkları tarih yazılı istek tarihi olarak kabul edilmekte ve buna göre aylıkları tekrar bağlanmakta, bu şekilde kamuda işe başlama tarihi ile yazılı talep tarihi arasındaki aylığın değil sadece kamuda fiili olarak çalışılan döneme ait aylığın kesilmesi ve borç çıkarılması sağlanmaktadır.

Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranları, 6385 sayılı Kanun’un 9. maddesindeki 5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2’sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Bu oranı %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”

Basamak İntibakından Kaynaklanan Borçlar, 5510 sayılı Kanun’a ek 8. madde eklenerek Bağ-Kur’luların basamak intibakından dolayı ortaya çıkan sürpriz prim borçları engellenmiş oldu. 01.09.2013 tarihinde yürürlüğe girecek bu düzenleme ile Esnaf ve Tarım Bağ-Kurluların Bağ-Kur’a ilk defa kayıt oldukları tarihteki basamaklarının esas alınması sağlanmıştır. Bunların, Bağ-Kur’a ilk kayıttan önce SSK veya Emekli Sandığı çalışmaları olsa dahi başlangıç basamağı değişmeyeceği için emeklilik aşamasında sürpriz prim borcu çıkması önlenmiş olacaktır.

Sosyal Güvenlik Destek Primi Ve Yersiz Olarak Ödenen Aylıklar, Emekli olduktan sonra 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam eden veya çalışmaya başlayan, bu çalışmalarından dolayı ödemesi gereken sosyal güvenlik destek primleri ve ferileri ödememiş ve daha sonra bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespit edilerek sosyal güvenlik destek primi borcu çıkarılan kişiler, 31.01.2013 tarihi itibarıyla tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan bu prim borçları için 01.02.2013 tarihinden itibaren dört ay içinde başvuruda bulunmaları halinde, 6111 sayılı Kanun’un ilgili maddelerine göre yapılandırabilecektir. Bu düzenleme ile borç asıllarına eklenmiş gecikme zammı ve cezası silinerek TEFE/ÜFE aylık değişim oranları ile borç yeniden hesaplanacak ve bu borçlar 36 aya kadar taksitlendirilebilecektir.

SGK Yönetim Kurulunun Yapısı, Kanun’un 3, 4 ve 6. maddeleri ile SGK Yönetim Kurulu’nun yapısında değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle esnafların temsilcisinin de SGK Yönetim Kurulu’nda yer alması sağlanmıştır. Gazeteci Ve Milletvekilleri, 5510 sayılı Kanun’un 40. maddesinde 1 Ekim 2008 tarihinden geçerli olmak üzere;

- Basın ve gazetecilik mesleğinde ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre basın kartı sahibi olarak çalışanlara,

- Yasama organı üyeleri (milletvekilleri) ile dışarıdan atanan bakanlara

fiili hizmet süresinden yararlanma hakkı getirildi. Bu şekilde toplam prim ödeme gün sayılarına, fiilen çalıştıkları her yıl için 90 gün yıpranma payı eklenecek.

Coşkun BİLGİN*

Yaklaşım Dergisi

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.