Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşverenlere SSK’dan Erken Emeklilik Avantajı PDF Yazdır e-Posta
18 Mart 2013

Image

Normalde Bağ-Kur’lu (4/b’li) olması gereken işverenler, isterlerse SSK’lı (4/a’lı) olabiliyorlar.

Daha ötesi, Bağ-Kur’a göre, daha erken yaşta emekli olabiliyorlar.

İŞVEREN NASIL SSK’LI OLUYOR?

Çok basit…

İşverenler, mevcut işlerine devam ederken, yakından tanıdıkları bir başka şirkette ya da işletmede ücretli olarak çalışıyorlar. Bazıları da çalışıyor gibi gözüküyorlar.

Diyeceksiniz ki;

“Anlayamadık. Hazır şirketi veya işletmesi olan bir şahıs, düzeni iyiyken niçin başka bir yerde ücretli çalışsın veya çalışıyor gözüksün?”

Hemen açıklayalım;

Daha kısa sürede emekli olabilmek ve duruma göre daha fazla emekli aylığı alabilmek için SSK’lı (4/a’ lı) oluyor!

Bu uygulamadan limited şirket ortakları, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri ya da gerçek kişi vergi mükellefleri yararlanabiliyor. SSK (4/a) sigortalısı olunca, ayrıca Bağ-Kur’a (4/b) prim de ödemiyorlar. İsteyenler her ikisine de prim ödeyip, emekli aylığı bağlanmasına esas kazanç tutarını yükseltebiliyorlar.

SSK BAĞ-KUR’DAN ÖNCE

“Buraya kadar anladık peki ama birden bire ne oldu da işverenler SSK sigortalısı olmaya başladılar?” diye soranlar için açıklayalım.

2011 yılında 6111 sayılı Torba Yasa ile sistemde “ince bir ayar” yapıldı.

Daha önce, hem Bağ-Kur hem de SSK sigortalısı olanlarda, çok özel bazı durumlar dışında Bağ-Kur sigortalılığı esas alınıyordu.

Torba Yasa bunu tersine çevirdi.

1 Mart 2011’den itibaren, SSK sigortalılığı Bağ-Kur’un önüne geçti. Yani SSK sigortalılığı esas alınacak.

Bağ-Kur yerine SSK’dan emekli olanlar, hem daha az gün sayısıyla emekli olabiliyor hem de duruma göre daha fazla aylık alabiliyorlar. Başka bir anlatımla, bir taşla iki kuş vurabiliyor.

ÇARPICI BİR ÖRNEK

Bağ-Kur’dan emekli olabilmek için 9.000 gün prim ödemek gerekiyor. Bu da kesintisiz 25 tam yıl prim ödenmiş olması anlamına geliyor.

SSK’da ise durum farklı. Örneğin sigorta başlangıç tarihi 23 Mayıs 1979 veya daha öncesi olan bir kişi, aralarda zaman zaman çalışmasa dahi bugün itibariyle 44 yaşını doldurmuş ve 5000 gün prim ödemişse, SSK’dan emekli olabiliyor. 23 Mayıs 1988’e kadar sigorta başlangıcı olanlar da 45-50 yaş arasında ve 5.000-5.375 gün prim ödemişlerse emekli olabiliyorlar.

SON 3,5 YIL ÖNEMLİ

1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur sigortalısı olan bir işveren, Torba Yasa’nın getirdiği haktan yararlanarak 1 Mart 2011’den sonra SSK sigortalısı olduğunda, son 7 yılda en fazla hizmeti hangisinde ise oradan emekli olacak. Buna göre, son 7 yılda SSK’ya en az 1260 gün (3,5 yıl) ve daha fazla prim ödeyenler SSK’dan emekli olacaklar.

İşte bu nedenle, işverenler Bağ-Kur sigortalılıkları devam ederken işlerini terk etmeden, SSK sigortalısı oluyorlar ve 9000 gün prim ödemeden emekli olabiliyorlar.Şükrü Kızılot/Hürriyet Gazetesi

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.