Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yanlış vergilendirilmiş otomobile ceza affı geliyor (23.02.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2008

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) affı, yanlış vergilendirilen binek otomobillerini de kapsıyor. Mükellefler, açtıkları davalardan vazgeçmeleri şartıyla vergi affından yararlanabilecek.

İhtilaflı vergi alacaklarına uzlaşma yasasına bir önerge ile eklenen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) affının kapsamının bilinenden çok daha geniş olduğu ortaya çıktı. İlk etapta lüks panelvanlarla (cipler) sınırlı olduğu düşünülen uygulamadan yanlış vergilendirilen bazı binek otomobilleri ve kamyonetlerin de yararlanabileceği belirlendi.

Binek otomobillerde vergileme sistemi 2004 yılında 5035 sayılı yasa ile değiştirilmişti. Bu süreçte motor gücü 1341 santimetre küp olan otomobillerin birçoğuna 1300 santimetre küp üzerinden vergi kesilmiş, vergi dairelerinde yanlışlığın fark edilmesiyle eksik vergi ödenmişşüncesiyle cezalar verilmişti. Şimdi bu cezalar da aftan yararlanacak.

İhtilaflı kamu alacaklarına uzlaşma yolu açan yasa tasarısına TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP'li milletvekilleri tarafından bir önerge verildi. Kabul edilen önergeyle taşıtların vergilendirilmesine etki eden özelliklerinin kayıtlara yanlış geçmesi nedeniyle MTV tahakkukunda yaşanan sorunun giderilmesine dönük düzenleme yapıldı. Buna göre 1 Ocak 2004 ile 31 Aralık 2007 tarihleri arasında tahakkuk ettirilen MTV' nin gecikme zammından vazgeçiliyor. Ancak bu, dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve verginin 30 Haziran 2008 tarihine kadar ödenmesi halinde mümkün olacak.

 

Binlerce mükellef davalı

Maliye yetkilileri ise yasanın kapsamının daha geniş olduğunu belirtiyor. 2004 yılında çıkarılan yasayla kamyonetlerden ayrılarak MTV tarifesi artırılan Panelvan araçlar, tanımlamada tereddüt eden ve bu araçları kamyonet gibi vergilendiren bazı vergi daireleri tarafından, gecikme faiziyle birlikte geriye dönük vergilendirilmişti. Şimdi aradaki fark gecikme faizi alınmadan mükelleften istenecek. Bunun dışında 2004 yılında kanunlaşan 5035 sayılı yasa ile binek otomobillerdeki vergileme sistemi değişti. Otomobillerde motor silindir hacmine dönüldü. Bu değişiklik sırasında bazı vergi dairelerinde yanlış tarife üzerinden vergi alındığı ortaya çıktı. Örneğin arabaların ruhsatında 1300 motor silindir hacmi yazıyor. Bu direkt 1300 cc üzerinden vergilendiriliyor. Oysa aynı arabanın motor hacmi aslında 1341 santimetre küp. Bu durumda 1301-1600 santimetre küp üzerinden vergilendirilmesi gerekiyor. Bu tür yanlışlıkların daha sonradan mükelleflerden istendiğini ve çoğunun dava açtığını anlatan yetkililer şimdi aradaki farkın, gecikme faizi olmadan tek seferde yatırılmasını istediklerini söylediler.

 

40 bin Panelvan sahibi var

Köylere hizmet götüren mahalli idare birlikleri (örneğin Marmara Birliği) gibi örgütlerin de aftan yararlanacağı kaydedildi. Birliklerin vergilendirilmesinde yorum hatası yapıldığını ve bu birliklerin vergilendirilmesinde de yanlışlık olduğunu belirten yetkililer, geçmişe dönük tahakkuk ettirilen vergilerin de af kapsamında olduğunu söylediler. Aynı yanlışlıkların kamyon ve kamyonetlerin vergilendirilmesinde de yapıldığı belirtildi.

Aftan yaklaşık 40 bin panelvan sahibi yararlanabilecek. Ancak diğer araçlarda kaç kişinin kapsama girdiği konusunda bir çalışma mevcut değil. Başvuruya göre kaç kişinin aftan yararlandığı anlaşılacak.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=90992&KTG_KOD=201