Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
425 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine dair açıklama PDF Yazdır e-Posta
02 Nisan 2013
Image

27 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 425 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde; vergi inceleme raporlarının rapor değerlendirme komisyonları tarafından mevzuata uygunluğunun değerlendirilmesi aşamasında, özelgelerin nasıl dikkate alınacağına ilişkin açıklamalar yapılmıştı.

Belirtilen Tebliğ'de, vergi inceleme raporların intikal ettirildiği Merkezi Rapor Değerlendirme Komisyonu ile diğer rapor değerlendirme komisyonlarının, raporları değerlendirirken; vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ ve sirkülerlere ilave olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca verilmiş olan özelgelere uygunluk kıstasını da tatbik edecekleri belirtilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde 2 Nisan 2013 tarihinde yayınlanan 63 numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri'nde ise rapor değerlendirme komisyonları tarafından Vergi Usul Kanunu'nun 413. maddesinin üçüncü fıkrasında hüküm altına alınan komisyon marifetiyle oluşturulan özelgelerin dikkate alınacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, söz konusu komisyon tarafından oluşturulmuş sirküler veya özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta sirküler veya özelgelere uygun olarak Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı tarafından doğrudan verilen özelgeler de bu kapsamda değerlendirilecektir.

63 numaralı VUK Sirküleri'ndeki ifadelerden rapor değerlendirme komisyonları tarafından;

- Vergi Usul Kanunu'nun 413. maddesinin üçüncü fıkrasında hüküm altına alınan komisyon marifetiyle oluşturulan veya

- Bu komisyon tarafından oluşturulmuş sirküler veya özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta sirküler veya özelgelere uygun olarak Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı tarafından doğrudan verilen,

özelgelerin dikkate alınacağı, bunlar dışındaki özelgelerin, yani eski sistem kapsamında verilmiş olan özelgelerin dikkate alınmayacağı anlaşılmaktadır.

Sirkülerde bahsedilen Vergi Usul Kanunu'nun "Mükelleflerin izahat talebi" başlıklı 413. maddesi aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:

"MADDE 413- Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığından veya bu hususta yetkili kıldığı makamlardan, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında yazı ile izahat isteyebilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kendisinden istenecek izahatı özelge ile cevaplandırabileceği gibi, aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulamaya yön vermek ve açıklık getirmek üzere sirküler de yayımlayabilir.

Sirküler ve özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde, Gelir İdaresi Başkanı veya tevkil edeceği bir başkan yardımcısının başkanlığında en az üç daire başkanından müteşekkil bir komisyon marifetiyle oluşturulur.

Söz konusu komisyonda oluşturulmuş sirküler veya özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta izahat talebinde bulunulması halinde, komisyon tarafından oluşturulan sirküler veya özelgelere uygun olmak şartıyla Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı tarafından da özelgeler verilebilir.

Sirküler ve vergi mahremiyetine ilişkin hükümler göz önünde bulundurulmak şartıyla özelgeler, Gelir İdaresi Başkanlığınca internet ortamında yayımlanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir." E&Y

 

425 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine dair GİB açıklaması

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.