Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşbaşı yaptığını bildirmedi işsizlik maaşını geri ödeyecek (25.02.08) PDF Yazdır e-Posta
25 Şubat 2008

İşsizlik maaşı alırken bir firmada yarım gün çalışan Cengiz Özkılıç, bunu Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)'na bildirmediği için maaşını faiziyle geri ödedi.

Mimar Kemalettin Moda Merkezi'nde çalışırken işsiz kalan Özkılıç, 1 Nisan 2006 tarihinde işsizlik ödeneği almaya başladı. Üçüncü ayda İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir plastik fabrikasında işe girdi. Burada sadece yarım gün çalıştıktan sonra işi bırakan Özkılıç, geçen ay İş-Kur İzmir İl Müdürlüğü'nden gelen yazıyla şaşkına döndü. İş-Kur, aldığı işsizlik maaşının son 5 aylık ödeneğini faiziyle geri istedi. Bin 100 YTL'yi bin 400 yeni lira olarak ödemek zorunda kalan Özkılıç'a gerekçe olarak, 'gelir getirici bir işte çalışıyor olma' gösterildi.

İş-Kur'a, "Ben yarım gün çalıştım, para da almadım." şeklinde itiraz eden Özkılıç, çalıştığı plastik firmasının kendisini iki gün sigortalı gösterdiğini öğrenince çaresiz kaldı. İş-Kur'un tutumunu yadırgadığını belirten Özkılıç, uygulamayı bilmemenin cezasını çektiğini söyledi. Özkılıç, "Kimyasal maddelerin içinde çalışmak ağır gelince, aynı günün öğleninde işi bıraktım. Yarım günlük işle gelir getirici bir işte çalışılmış olunmaz ki. Bırakın maaşı, yarım günün yevmiyesini bile almadım. Ekonomik durumum iyi değil, ancak parayı mecburen ödeyeceğim." dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Celal Kapan ise 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun, işsizlik ödeneği alanların sigortalı bir işe girmesi durumunda 15 gün içinde İş-Kur'a bildirme mecburiyeti getirdiğini kaydetti. İşsizlik maaşı alırken İş-Kur'a bildirmeksizin, bir gün bile olsa sigortalı işte çalışmak, paranın faiziyle geri ödenmesini gerektiriyor. Hatta işverenle anlaşan ve hiç işe gitmeyen kişiler de aynı sıkıntıyı yaşıyor. İşveren, SSK'ya bir gün önceden sigorta girişi yaptığı için kişi, işbaşı yapmasa da en az bir gün sigortalı gösteriliyor. Bu durumda işsizlik maaşı hemen kesiliyor ve ödenen para faiziyle geri isteniyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=656394