Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Borçlarına taksitlendirme ve Varlık Barışı yeniden ... PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2013
Image

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan'ın yeni bir "Varlık Barışı" üzerinde çalışıldığını açıklaması, çok kişiyi heyecanlandırdı.

 

Maliye, Varlık Barışı uygulamasından, Mart 2012 sonu itibariyle 22 milyar lira gelir elde etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 10 milyar liranın üzerindeki tahsilatı ile birlikte, bu tutar şimdilik 32 milyar lira civarında.

 

Yeni varlık barışı yasası ile birlikte, yine önemli bir gelir toplanır.

 

NEYİ KAPSAYACAK?

Babacan'ın açıklamasına göre, şu anda netleşen bir tasarı yok. Çalışmalar devam ediyor. Ancak, öncekileri göz önüne alarak bir çerçeve çizebiliriz.

 

1. Matrah Artırımı:

Gelir ve Kurumlar Vergisi, KDV ve stopaj yönünden "matrah artırımı" yapanların, o yıllara ait defter ve belgeleri incelenmez. Matrah artırımı, 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarını kapsayabilir.

 

2. Birikmiş Borçlar:

Gecikme zammı silinerek, ÜFE oranına göre düşük tutarda hesaplanan faizle birlikte, daha önce uygulandığı gibi, 18 eşit taksiti ve 36 ayı bulabilen bir taksitlendirmeye gidilebilir

 

3. İhtilaflı Dosyalar:

Vergi mahkemesi, bölge idare mahkemesi ve Danıştay aşamasındaki ihtilaflı vergi ve cezaların, büyük bir kısmı silinip, kalanının taksite bağlanması söz konusu.

 

Vergi mahkemelerindeki ihtilaflı dosyalar:

Vergi aslının yüzde 50'si, vergi ziyaı cezasının da tamamı silinebilir. Kalan yüzde 50 vergi, ÜFE'ye göre hesaplanacak faizi ile birlikte, 18 eşit taksitte ve 36 ayı bulabilen vadeye göre ödenebilecek.

 

Bölge idare mahkemesi ve Danıştay'daki ihtilaflar:

- Vergi mahkemesi kararı mükellef lehine ise, verginin yüzde 80'i, vergi ziyaı cezasının tamamı silinecek.

 

- Vergi mahkemesi kararı mükellef aleyhine ise, vergi aslı silinmeyecek, cezanın yüzde 100'ü silinecek.

 

- Vergi mahkemesi kararı, bölge idare mahkemesi ve Danıştay'ca bozulmuşsa, vergi aslının yüzde 50'si ile cezanın tamamı silinecek.

Kalan vergi aslı, ÜFE'ye göre hesaplanacak faizi ile birlikte 18 eşit taksitte 36 ayı bulabilecek şekilde taksite bağlanabilecek.

 

DİĞERLERİ

Daha önce olduğu gibi;

Belgesiz malların, KDV'si ödenmek suretiyle kayıtlara alınacak şekilde beyan edilebilir.

 

İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan "makine, teçhizat ve demirbaşların", düşük oranda KDV ödenerek beyan edilmek suretiyle kayıtlara alınabilir.

 

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan "kasa mevcudu" ve "ortaklardan alacaklar", yüzde 3 vergi ödenerek yok edilebilir.

 

Yurt dışındaki "döviz, altın ve menkul kıymetlerin", yüzde 2 civarında vergi ödenerek Türkiye'ye getirilmesi, söz konusu olabilir.

 

Varlık Barışı telaffuz edildiğine göre, bir an önce yasalaşmasında yarar var. Aksi halde "Nasıl olsa yasa çıkacak" diyenler, ödemelerini aksatabilirler.. Şükrü Kızılot/Hürriyet Gazetesi

 

Yeni Bir Varlık Barışı Ve Matrah Artırımı Kanununa Neden İhtiyaç Var?

1-Varlık Barışı Kanunundan yurt dışında bulunan kişiler, süreçte kanundan yeterince haberdar olamadılar.

2- Kanunun ilk uygulamaya geçişinde, yurt dışındaki varlıklara sahip olunduğu hangi belgelerle tevsik edileceği hususunda vergi idaresi taşra birimlerinde farklı uygulamalar yapıldığından kişiler belgeleme konusunda tam bilgi sahibi olamadı ve yararlanamadı.

3- Kasa, ortaklar cari hesabının nasıl kapatılacağı konusu mükelleflerce tam kavranamadı.

4-Stoklar güncellenemedi.

5-Yeni Türk Ticaret Kanununa göre şirketlerde denetçi atanması uygulamasına ilk defa bu yıl geçildi önümüzdeki yıl tüm şirketleri kapsayacak şekilde genişleyecek. Denetçi tüm mali tabloların doğruluğundan sorumlu tutuldu. Denetçi denetiminden geçmeyen mali tablolar geçersiz sayılacak.

6- Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ticari hayatımızın dönüşümüne katkı sağlayacak gerekli kurumsal ve yasal altyapı oluşturuldu.

Bu Kanun, şirketlerimizin ölçek büyütmesi ve şeffaflığının artması, yatırım Ortamının iyileştirilmesi, doğrudan küresel yatırımın ülkemize daha fazla çekilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele adına çok büyük öneme Sahiptir. Bütün bu değişiklikler sağlıklı işletmelerle yapılabilir.

7-Maliye idaresi, vergi tabanını genişletmek için planladığı tedbirleri sırasıyla uygulamaya koymaktadır. Bu tedbirlerin merkezinde kayıt dışı ile mücadele yer almaktadır.

Kayıt dışılık;

Haksız rekabet,

Küçük ölçekli kalmak ve dünya ile rekabet edememek,

75 milyonun hakkı olan vergi ve primlerin tahsil edilememesi,

Yani vergi yükünün hafifletilememesi,

Sonuçlarını doğurmaktadır.

Vergi İdaresi kayıt dışılığı önleme konusunda en son (Gümrük Kanunu değişikliği ile) aldığı yasa yetkisi ile;

-Sahte belge düzenlemekten dolayı mükellefiyeti silinen tüccar, 50.000 liradan ve düzenlediği sahte belgenin %10 undan az olmamak üzere teminat göstermeden yeniden işe başlayamayacaktır.

-Mükellefiyeti silinen bu mükellefin fiiline iştirak eden mali müşavir ve yeminli müşavir ise 3 yıl süreyle meslekten men edilecektir

-Ayrıca teminat alınarak faaliyetine devam eden meslek mensubu, 5 yıl içinde aynı fiilleri işlerse meslekten çıkarılıyor.

Vergi İdaresince Tutulan Kod listesi Açıklanıyor:

Vergi Usul Kanununu 359. Maddesinde yer alan fiillerden sahte belge kullanma fiilini işleyenler hariç olmak üzere diğerlerini işleyenlerin kamuoyuna açıklanması vergi mahremiyetini ihlal sayılmayacaktır.

Açıklanacaklar aşağıdaki suçları işlediği yargı kararı ile kesinleşenler.

-Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hilesi yapanlar,

-Defter kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler,

-Yanıltıcı belge düzenleyenler,

-Vergi kanunlarına göre tutulan ve düzenlenen ve saklama mecburiyeti olan defter ve belgeleri yok edenler, sayfalarını yırtan ve yerine başka sayfa koyanlar.

-Anlaşması olmadığı halde belge basan matbaalar.

7-Yeni nesil yazar kasa ve pos cihazı uygulaması yakında başlayacak ve eldeki yazar kasalar belli bir süre içinde elden çıkarılacak.

Görüldüğü gibi dünyada birçok ülke ekonomik kriz yaşıyor, yatırımları ve yabancı sermaye akışı durmuş iken ülkemiz yatırım ortamı giderek iyileşiyor. Uluslararası kuruluşlar ülkemizin notunu yükseltmektedir. Bu aşamada ülkemiz körfez ülkelerinin elinde bulunan fonları ülkemize çekerek yatırımlara yönlendirmelidir.

Ancak alınan tedbirler ve uygulamaya konulan Türk Ticaret Kanunu ve diğer yasal değişiklikler mükellefleri kayıt dışılığı önlemede Devletle gönüllü birlikte mücadeleye yönlendirmelidir. Bu da sağlıklı bilançolar ile sağlanabilir.

Bu nedenle Devletin sağladığı güven ve barış ortamında, mükellefiyle de vergi de barışması ekonomimizin lokomotifi olacaktır.  http://vergi.com.tr

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.