Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sermaye piyasası Bağımsız Denetçi Sınavları nasıl yapılacak PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2013
Image

Geçen hafta sizlerle paylaştığım "Sermaye piyasası çalışanlarının merak ettiği soru" başlıklı yazıdan sonra birçok soru ve yorum aldım. Aslında bu hafta, lisansların başlıklarına, lisansı alabilmek için gerekli koşullara, sorumlu olunan derslere değinecektim. 

Ancak sizlerden gelen mailler ve yorumlar, özellikle üç konuda yoğunlaşınca ben de önceliği bu soruların cevaplarına vermeye karar verdim. Bu sorular genel olarak şöyleydi:

- 2013 yılında tek sınav mı olacak?

- Sınavlara hazırlanmaya başlamak istiyoruz. Ancak ne çalışacağımızı bilmiyoruz?

- Bağımsız denetim lisanslama sınavlarını hangi kurum yapacak?

Bu doğrultuda Sermaye Piyasası Lisanslama ve Sicil Eğitim Kuruluşu (SPL) Genel Müdür Yardımcısı Serkan Karabacak ile tekrar konuştum. 

Geçtiğimiz haftaki yazıda da belirttiğim gibi, SPL -bugüne kadar çok önemli bir sıkıntı olan- sınav takvimini 2014'ten itibaren belli bir düzene oturtmayı planlıyor. 

Sınavın eylül- ekim gibi yapılmasının planlandığını yazınca '2013 yılı tek sınavla kapanabilir mi' endişesi oluştu. 

Hayır, bu yıl da iki sınav yapılması planlanıyor. Eğer bir değişiklik olmazsa ikinci sınav, aralık ayının sonunda olacak. Ve 2014'ten itibaren SPL'nin hedefi, minimum iki, maksimum dört sınav gerçekleştirmek.

Ders içerikleri, henüz yüklenmemiş durumda. Zira değişen Sermaye Piyasası Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, borsa yapısı ders içeriklerinde değişime neden olacak. Sınava şimdiden hazırlanmaya başlamak isteyenler için ise benim önerim ve yorumum, mevzuata ilişkin derslere şu anda çalışılmaması gerektiği. Bunun yerine içerikler yayınlanıncaya kadar, genel ekonomi, finans matematiği, finansal yönetim, analiz yöntemleri gibi derslere çalışmak daha mantıklı gözüküyor.

Bağımsız denetçilik sınavını hangi kurum yapacak?

Diğer önemli bir konu ise Bağımsız Denetçilik Lisanslama Sınavları. Bu alanda sınava girmeyi düşünenler kendilerini büyük bir belirsizlik içinde hissediyorlar. Yakın bir zamanda mali müşavirlerin de ilgi alanına girmiş olan bu sınavın hangi kurum tarafından yapılacağı da büyük bir soru işareti olmuştu. 

Bağımsızlık Denetçilik Lisanslama Sınavları artık Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından gerçekleştirilecek. Kurumla yaptığım görüşmede şu anda konuya ilişkin gündem maddelerinin yetkilendirme olduğunu ifade ettiler. 

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu da henüz sınav tarihini net olarak belirlemiş değil. Ancak öğrendiğim kadarıyla sınavın temmuz, ağustos aylarında gerçekleştirilmesi planlanıyor. SPL gibi, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu yetkilileri de sınav takviminin önümüzdeki sene çok daha net olacağını ifade ediyorlar. 

Bağımsız Denetçilik Lisanslama Sınavı ve geçiş dönemi eğitimlerine ilişkin bilgilere www.kgk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Bilgilerden bazıları şöyle:

- 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlara girenlerin, bu sınavlarda başarılı sayıldıkları konular itibariyle aldıkları notlar, mevzuat uyarınca geçerli oldukları süre içinde ve talepleri halinde Bağımsız Denetim Yönetmeliği uyarınca yapılacak sınavda veya eğitime katılma şartlarını sağlayanlar açısından geçiş dönemi eğitimlerinde dikkate alınacak. Başarılı olunan konulardan sınav veya eğitime katılma zorunluluğu bulunmuyor.

- 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlara, geçerli not alma veya not yükseltme amacıyla girilen sınav konularından alınan notlar, sınavın dayanağını teşkil eden mevzuat çerçevesinde değerlendirilecek.

- 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara giren ancak, lisans almaya hak kazanamayan YMM'ler ile 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip SMMM' ler, başarısız oldukları konulardan eğitime katılabilecekler.

- Konu itibariyle başarılı olmakla birlikte yeterli ortalama puana ulaşamayanlar, daha önce girdiği sınav konularından biri veya birkaçından not yükseltmek amacıyla eğitime katılabilecekler.

- SMMM' lerin geçiş dönemi eğitimlerinde, kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınav konularına ilave olarak "Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim" alanında da eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor.

- 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara giren ve lisans belgesi almaya hak kazanan ancak meslek mensubu olmayanların bağımsız denetçi olabilmek için meslek mensubu (SMMM/YMM) olmaları gerekiyor. Tuba İlze

http://www.dunya.com/sermaye-piyasasi-calisanlarinin-merak-ettigi-sorular-ii-151736yy.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.