ÇOK kişi farkında değil ama sağlık sektöründe, vatandaşı sıkıntıya sokacak yeni bir dönem başladı!
Sağlık Bakanlığı’nın 15 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı Yönetmeliklerle, sağlık hizmetlerine ciddi kısıtlamalar getirildi. 2002’den beri yürütülmekte olan ve kaliteli sağlık hizmetine kolay ulaşabilmeyi sağlayan düzenlemelerin, vatandaş açısından getirdiği kazanımlar, adeta yok ediliyor.
NE OLUYOR?
Neler olmuyor ki...
1- Doktora ihtiyacı olan özel hastane ve merkezler, aradığı doktoru bulup, kendiliğinden işe başlatamayacak. Sağlık Bakanlığı’na başvurup izin isteyecek. Yalnızca doktor değil; hemşire, biyolog, sağlık teknisyeni gibi sağlık elemanları da alamayacaklar.
2- Son teknolojiye göre üretilen bir tıbbi cihazı, Sağlık Bakanlığı’nın izni olmadan, yurt dışından ya da yurt içinden satın alıp, hastanede kullanmak da mümkün olmayacak. Ekim 2008’e kadar ek bina, yeni tıbbi hizmet birimi ve teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ilavesi yatırımları durduruldu.
3- 2008’in sonuna kadar, özel hastane ve tıp merkezi açılamayacak. Bu tarihten sonra açılacak olanlar ise kura ile belirlenecek.
4- Yönetmeliğe göre, sağlık hizmetlerinde özel dal merkezi olmayacak (Dal merkezi; sadece tek uzmanlık dalına ait iki uzman hekim tarafından açılabilen ve ilgili branşlara hizmet veren sağlık kuruluşları). Buna göre, Ayşe Teyze’nin evinin yakınındaki fizik tedavi, cildiye ya da göz dal merkezi kapanacak.
5- Tıp merkezlerinde, tam gün ya da kısmi süreli sözleşmeli olarak çalışan hekimler dışında, örneğin; muayenehanesi olan bir genel cerrah, herhangi bir tıp merkezinde ameliyat yapamayacak. Örneğin, muayenehanesi olan bir kadın doğumcu, dokuz ay takip ettiği hastasının doğumunu, anlaşma yaptığı yalnızca bir özel hastanede yaptırabilecek. Hastanın istediği herhangi bir hastanede, doğumunu yaptıramayacak.
SAĞLIK MERKEZLERİ KALDIRILIYOR
ABD, İngiltere, Fransa ve diğer gelişmiş ülkelerde, sağlık merkezlerinin kurulması ve yaygınlaşması teşvik edilirken, bizde ortadan kaldırılıyor. Anlayacağınız, herkes gider Mersin’e, sağlık sistemi gider tersine...
Bu arada, açılmış olan sağlık merkezleri kapanmak zorunda kalacak, bu yatırımlar çöpe gidecek. Sayısı 50 bini bulan personel de işsiz kalacak.
İşin doğrusu, Bakanlığın sağlık merkezlerini neden kapatmak istediğini anlamak mümkün değil.
Nedenine gelince;
1- Sağlık merkezleri çok yaygın olduğu için, vatandaşın ulaşımı ve hizmet alması daha kolay.
2- İşletme maliyeti düşük, hizmet kaliteli ve ülke ekonomisi açısından daha verimli.
3- Sağlık hizmeti, doğrudan uzman hekimden alındığı için vatandaş açısından daha pratik ve sonuç alıcı.
Hoş geldin, sağlıkta geri dönüşüm ve kuyruklar...
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8312543.asp?yazarid=82
|