Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Turizm Sektöründe Geçmişe Dönük ATİK KDV İade Problemi Devam Ediyor PDF Yazdır e-Posta
11 Mayıs 2013
Image

KONU HAKKINDA 2008 YILINDAN GÜNÜMÜZE YAŞANAN SÜREÇ

Turizm sektöründe ATİK KDV’lerinin iadesi konusunda düzenlemenin yapıldığı 2008 yılından bu yana yaşanan süreç aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir:

         - Turizm sektöründe konaklama hizmetlerinde KDV oranı 01.01.2008 tarihi itibariyle % 18’den % 8’e indirilerek, konaklama hizmetleri indirimli oran kapsamına alındı ve KDV iadesi imkanı sağlandı.

         - Bilahare Katma Değer Vergisi  Kanunu’nun 29/2. maddesi değiştirilerek Bakanlar Kurulu’na, vergi oranı indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisinin iade hakkını kaldırma yetkisi verildi.

         - Bakanlar Kurulu çıkardığı 2008/13903 sayılı Kararname ile, sadece  turizm sektöründe indirimli oran uygulamasından kaynaklanan iade hesabına ATİK KDV’lerin dahil edilmemesini kararlaştırdı.

         - Danıştay 4. Dairesi’nin Kararı(4) ile 2008/13903 sayılı Kararname’nin yasal dayanağını oluşturan KDV Kanunu’nun 29/2. maddesinin son cümlesini Anayasa’ya aykırı bularak, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne intikal ettirdi ve 2008/13903 sayılı Kararnamenin yürürlüğünü Anayasa Mahkemesi’nce bir karar verilinceye kadar durdurdu.

         - Anayasa Mahkemesi’nin Kararıyla(5), turizm sektöründe iade hesabına ATİK KDV’nin dahil edilmemesine ilişkin Kararname’nin dayanağını oluşturan KDV Kanunu’nun 29/2. maddesinin son cümlesinin “Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisinin iade hakkını kaldırmaya” bölümünü Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. www.ozdogrular.com

         - Bakanlar Kurulu, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını dikkate alarak yayımladığı 2012/3481 sayılı Kararnamesiyle, turizm sektöründe iade hesabına ATİK KDV’nin dahil edilmemesine ilişkin 2008/13903 sayılı Kararnamesini sözü edilen Mahkeme Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığı 14.02.2012 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırdı.

         - Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bu gelişmeler üzerine yayımladığı 14.08.2012 tarih ve 64 Sıra No.lu KDV Sirkülerinde, “14.02.2012 tarihinden itibaren gerçekleştirilen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin B/25. sırası kapsamında indirimli orana tabi işlemler nedeniyle iade edilecek verginin hesabına amortismana tabi iktisadi kıymetler nedeniyle yüklenilen KDV tutarlarından da pay vermenin mümkün hale geldiğini, 14.02.2012 tarihinden sonra gerçekleştirilen otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerindeki indirimli orana tabi geceleme ve konaklama hizmetleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemediği için iade olarak talep edilebilecek KDV tutarlarının hesabına, 119 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (3.1.) ve (3.3.) bölümlerindeki açıklamalara göre azami iade tutarı aşılmamak kaydıyla amortismana tabi iktisadi kıymetler nedeniyle yüklenilen vergilerden de pay verilebileceğini” açıkladı.  www.ozdogrular.com

64 SIRA NO.LU KDV SİRKÜLERİ İLE YAPILAN DÜZENLEME VE ATİK KDV’LERİNİN GERİYE DÖNÜK OLARAK İADESİNİN MÜMKÜN BULUNUP BULUNMADIĞI

Yukarıda yapılan açıklamalardan da fark edileceği üzere, Maliye Bakanlığı yayımladığı 64 Sıra No.lu KDV Sirküleri ile Anayasa Mahkemesi Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığı 14.02.2012 tarihinden sonra gerçekleştirilen otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerindeki indirimli orana tabi geceleme ve konaklama hizmetleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemediği için iade olarak talep edilebilecek KDV tutarlarının hesabına, 119 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalara göre azami iade tutarı aşılmamak kaydıyla amortismana tabi iktisadi kıymetler nedeniyle yüklenilen vergilerden de pay verilebileceğini açıklamıştır. Bu şekilde yaşanan sorun, Anayasa Mahkemesi Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren ileriye dönük olarak çözümlenmiştir.

Ancak, esas sorun, iptal edilen 2008/13903 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlükte bulunduğu 20.07.2008-13.02.2012 tarihleri arasında ne şekilde işlem yapılması gerektiğidir. 64 Sıra No.lu KDV Sirkülerinin mefhum-u muhalifinden hareket edildiğinde, belirtilen dönemlerde gerçekleştirilen indirimli orana tabi söz konusu hizmetlerde kullanılan ATİK’lerle ilgili olarak Maliye Bakanlığı’nca geriye dönük olarak KDV iadesi yapılmayacağı sonucuna ulaşılmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı 64 Sıra No.lu Katma Değer Vergisi Sirküleri ile 14.02.2012 tarihinden önceki dönemlere dönük olarak mükelleflerin ATİK katma değer vergisi iadesi hakkını ortadan kaldıran bir düzenleme yapmış olup, anılan sirküler “aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulamaya yön verme ve açıklık getirme” özelliğini aşarak, mükellefler hakkında hukuki sonuç doğuran düzenleyici işlem niteliğini kazanmıştır. Bu durum ise, Kanun’a aykırıdır. Bu konuda bir dava açılması halinde, söz konusu Sirkülerin iptal edilme olasılığının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. www.ozdogrular.com

Bu açıklamalar çerçevesinde, mükelleflerin geriye dönük olarak düzeltme beyannameleri vererek, ATİK KDV’lerini de iade hesabına dahil edip, iade olarak talep etmelerine imkan sağlanmalıdır. Maliye Bakanlığı’nın da konuyu bu çerçevede yeniden değerlendirerek,  hukuken yok hükmünde olan söz konusu Kararname’yi yayımı itibariyle yok sayıp, mükelleflere geriye dönük olarak iade hakkı vermesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.

Sonuç olarak, 64 Sıra No.lu KDV Sirküleri’nde yapılan açıklamalara göre, 14.02.2012 tarihinden sonra gerçekleştirilen otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerindeki indirimli orana tabi geceleme ve konaklama hizmetleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemediği için iade olarak talep edilebilecek KDV tutarlarının hesabına, ATİK’ler nedeniyle yüklenilen vergilerden de pay verilebilecektir.

Öte yandan, bu şekilde bir pay verilemeyeceğine ilişkin düzenlemenin yapıldığı Kararname yeni çıkarılan başka bir Kararname, bu Kararname’nin dayanağı olan kanuni düzenleme ise Anayasa Mahkemesi Kararı ile iptal edildiğinden,  anılan Kararname’nin yayımlandığı 19.07.2008 tarihi ile Anayasa Mahkemesi Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığı 14.02.2012 tarihi arasında geçen sürede ATİK KDV’lerin iade hesabına dahil edilmesine yönelik olarak yeni bir düzenleme yapılması gerektiği görüşündeyiz. Maliye Bakanlığı’nın 64 Sıra No.lu KDV Sirkülerinde zımnen yer alan aksi yöndeki görüşünü bu çerçevede yeniden değerlendirmesinde fayda olacaktır. Aksi halde konunun yargıya intikali halinde, “aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulamaya yön verme ve açıklık getirme” özelliğini aşarak, mükellefler hakkında hukuki sonuç doğuran düzenleyici işlem niteliği kazanan 64 Sıra No.lu KDV Sirküleri’nin iptal edilebileceği hususu gözden uzak tutulmamalıdır. Namık ÖZYILMAZ* Yaklaşım / Mayıs 2013 / Sayı: 245

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.