Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye yeni POS cihazıyla mükellefin her anını izleyecek PDF Yazdır e-Posta
22 Mayıs 2013
Image

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seyyar EFT-POS cihazları ile yazarkasaların yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile değişiminin Temmuz'da başlayacağını bildirdi.

 

Maliye Bakanlığı'nın, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla tüm mükelleflerin ekonomik faaliyetlerini anlık olarak izleyebileceği öğrenildi.

 

Bakan Şimşek, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın kayıt dışılıkla mücadele stratejisi çerçevesinde yapılan düzenlemeye dayalı olarak 2,2 milyon yazarkasanın 2015 yılı sonuna kadar yeni nesil kasalarla değiştirileceği ve yazarkasa ile POS cihazlarının birleştirileceği konusundaki soru önergesini cevapladı. Şimşek, cevabında, seyyar POS kullananlarla yol kenarı otopark hizmeti verenlerin birinci grupta yer alacağını ve bunlar için zorunlu uygulamanın 1 Temmuz'da başlayacağını, diğer mükellefler içinse zorunluluğunu 1 Ocak 2016'da başlayacağını bildirdi.

 

Temmuzda kaç adet cihazın değişeceği konusunda bakanlıkta bilgi olmadığını, ancak diğer gruplarda toplamda 1,5 milyon adetlik bir cihaz değişikliğinin söz konusu olduğunu belirten Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara erişim sağlayabileceğini, mükelleflerle ilgili yapılacak denetimlerde kullanmak üzere anlık veya dönemsel mali bilgileri alabileceğini ifade etti. Şimşek, "Bilgiler, Gelir idaresi Başkanlığı'na şifrelenmiş olarak güvenli bir şekilde gelecek ve bu bilgilere üçüncü kişilerin erişememesi için gerekli teknik tedbirler alınacaktır." ifadesini kullandı.

 

Bakan Şimşek, yeni nesil cihazların mali hafızalarının en az 10 yıllık veriyi tutabileceğini, kapasiteleri dolunca içindeki veriyi en az 5 yıl saklayabileceklerini, mevcut yazarkasalardan mali hafızası dolanların 2014 yılı başında hurdaya ayrılacağıını kaydetti. Firmaların yeni cihazları nereden temin edecekleri konusunda bir sınırlama bulunmadığını da aktardı.

 

Yeni nesil cihaz modellerinden Maliye Bakanlığınca onaylananların Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlandığını ifade eden Şimşek, "Halihazırda üç ödeme kaydedici cihaz firmasının onay talepleriyle ilgili olarak TÜBİTAK ve TSE'de başlatılan teknik incelemeler devam etmekte olup, bu incelemelerin tamamlanmasını müteakip onayları verilecektir. Yeni talep gelmesi halinde bunlar Bakanlığımızca teknik incelemeler için mezkur kurumlara intikal ettirilecektir." bilgisini verdi.(CİHAN)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.