Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
32 milyon dolarlık kaynak hazır krediye uygun KOBİ bulunamıyor (27.02.08) PDF Yazdır e-Posta
27 Şubat 2008

Ekonomiye katkı sağlayacak projelerin sermaye ve yönetim desteğiyle hayata geçirilmesi amacıyla kurulan KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ (KOBİ AŞ), kredi verecek şirket bulamıyor.

 

2004 yılından itibaren aktif olarak çalışan şirketin yöneticileri, il il dolaşarak destek verip büyüteceği ortak arıyor. 32 milyon dolarlık fona sahip kuruluş, bugüne kadar belirlenen kriterlere uyan sadece üç şirket bulabildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Halk Bankası, KOSGEB, TESK ve 16 sanayi ve ticaret odasının ortaklığıyla 1999'da kurulan KOBİ AŞ'ye 2006'da 298 müracaat yapıldı. 2007 yılında ise ortak olmak için 247 şirket başvurdu. Bunlardan 141'i bilgilendirmeden öteye geçemedi. Geri kalan 11'i beklemede, 11'i devam ediyor, 82 şirket ise reddedildi. Gelen projelerden 2006 yılında biriyle, 2007 yılında ise sadece ikisi ile ortaklık yapıldı. Söz konusu kuruluş, ortak bulmak için her ilden ortalama 60 kişiye ulaştı. Reddedilen 82 projede yatırım kriterlerine ve stratejilerine uygunsuzluk, sıfırdan yatırım ve niyet mektubu üzerindeki anlaşmazlıklar sebebiyle girişimciye olumsuz cevap verildi. En çok başvuru gıda, makine ve bilişim sektörlerinde olurken, illere göre değerlendirmede İstanbul, Ankara ve İzmir dışında 2006 yılında Bursa, 2007'de Konya ilk sırada yer aldı.

Denizli Sanayi Odası ve KOBİ AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci'ye göre Türkiye'de henüz ortaklık kültürünün yayınlaşmaması, şeffaflık bulunmaması ve vizyon sahibi şirketin az olmasından dolayı istenen şartlarda ortak bulunamadığını söylüyor. Keçeci, "Ortak olacağımız şirketin vizyonu ve şeffaflığı şart. Birçok şirketin kayıt dışı çalıştığını ve aşırı borçlu olduğunu tespit ettiğimiz için kabul etmiyoruz." diyor. Keçeci, ortak oldukları ve büyümesine katkı sağladıkları şirketlerin daha sonra ayrıldıklarını da vurgulayarak, bu şartlarda bir aile şirketinde iki kardeşin bile şirkete bu imkânı vermediğine dikkat çekiyor: "İki kardeş işe başlar, daha sonra bir yere getirirler. Sonra birine ayrıl desen, istemez. Zor şartlarda şirketi bir yere getirmişken neden ayrılsın? Oysa bizim misyonumuzda, şirket iyi bir noktaya geldiğinde kanunen paramızı alıp ayrılmak zorundayız. Amacımız, aynı şekilde başka bir şirketi daha güçlendirmek."

KOBİ AŞ Genel Müdürü Süleyman Yılmaz ise 32 milyon dolar fon miktarlarının 28 milyon dolarının kullanılabilir durumda olduğunu kaydediyor. Yılmaz, kredi verilecek şirkette aranan şartları şöyle sıralıyor: "Ortak olacağımız KOBİ'nin, yeni veya büyük pazar oluşturabilme potansiyeline sahip, rekabetin yoğun olmadığı, kâr marjının yüksek olduğu sektörlerde, personel kalitesi, teknik kapasite ve sahip olduğu ürün ve hizmetlerle rakiplerine göre avantaj sağlayabilecek nitelikte olması, dolayısıyla kârlı bir iş teklifi sunması gerekiyor. Ayrıca aşırı borçlu da olmamalı."

KOBİ AŞ, kurulduğu 1999 yılından itibaren Bursa'da faaliyet gösteren Butek Makine Sanayii'nin hisselerinin yüzde 45'i için 900 bin dolar, Ankara'da faaliyet gösteren Makim Makine Teknolojileri Sanayii'nin yüzde 38 hissesi için 2 milyon dolar, Konya'da faaliyet gösteren İntermak Makine'nin yüzde 40'ına 1 milyon 500 bin dolarla ortak oldu. Şirket yöneticileri, KOBİ AŞ'nin kendilerine ortak olmasından sonra kamuoyunda güvenilirliklerinin arttığı değerlendirmesini yapıyor. İntermak Makine Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükalim, KOBİ AŞ'nin koordinasyonda ve kurumlaşmalarında çok faydası olduğunu kaydediyor. Butek Makine Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Memiş de ortak olduktan sonra kamuoyu nezdinde şirketlerinin itibarının ve güvenilirliğinin arttığına dikkat çekiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=657229