Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sahte veya Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belgeye Yönelik Teminat Uygulamasında Teminat Tutarının Belirlenmesi PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2013
Image

153/A maddesi Vergi Usul Kanunu’nda münhasıran sahte belge düzenleyen mükellefler ve bunların uzantıları hakkında teminat uygulamasını getirmiştir.

Önceki fiillerinden dolayı riskli oldukları düşüncesiyle bu mükelleflerden 6183 sayılı Kanun’da yer alan teminat türlerinden para veya kolayca paraya çevrilebilecek olanların teminat olarak kabul edilmesi kamu alacağını güvence altına almak adına olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Ancak, teminat olarak kabul edilecek tutarının tespiti için bir alt limit belirlenerek üst limite ilişkin belirleme yapılmaması ve istenecek teminat tutarının idarenin takdirine bırakılması aynı sicil özelliklerine sahip mükellefler için farklı teminat tutarları belirlenebilmesinin önünü açmaktadır. Bunun yanı sıra, teminat istemenin tek başına yeterli olmayacağı teminat istemeye ek başka önlemler de alınabileceği düşünülmektedir.

Teminat alınmasına ilave olarak getirilmesinin uygun olacağı düşünülen bir düzenleme teminat mektubunun gerçekliğinin ilgili bankadan teyit edilmesidir. Kanun maddesinde yer almasa da istenecek teminat mektubunun vergi dairesi tarafından ilgili bankadan teyit edilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. “Gerek görüldüğünde teminat mektuplarının ilgili bankanın genel müdürlüğü veya şubesinden teyidi vergi dairesince yapılır.” şeklinde bir düzenlemenin maddenin uygulanmasına ilişkin çıkarılacak tebliğe eklenmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.

Bir diğer husus ise mükelleflerin rutinin dışında yapılacak yoklamalarla iz-lenmesi şeklinde olacaktır. Normal yapılan yoklamalar dışında, “mükellefin işyerlerinde ayda iki defadan az olmamak üzere onbeş günde en az bir kez, belirsiz günlerde yoklama yapılması”nın uygun olacağı düşünülmektedir.

İlk mükellefiyet tesisi veya mevcut bir mükellefiyete katılma tarihinden itibaren altı ay sürecek bu yoklamaların, mükellefin düzenlediği fatura ve fatura yerine geçen belgeler ile defter kayıtları ve Ba-Bs formlarının karşılaştırılması şeklinde yapılabileceği ayrıca, işyerinin fiilen işletilip işletilmediğinin kontrolü şeklinde de olabileceği düşünülmektedir.

Bir diğer öneri ise kamu ihalelerinden yasaklama hükümlerine ilişkindir. Kamu İhale Kanunu’nun 17. maddesine göre “Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek” kamu ihalelerine katılmaktan yasaklamayı gerektirmektedir. Aynı maddeye, “Vergi Usul Kanunu’nun 153/A maddesinde yazılı teminat istemeyi gerektirir fiillerden birini işlediği incelemeye yetkili memurlarca düzenlenen raporla tespit olunmak ve bu durumu kesinleşmek” şeklinde bir bent eklenebileceği veya mevcut bendin bunu da kapsayacak şekilde genişletilebileceği düşünülmektedir. Samet Güleç Yaklaşım / Haziran 2013 / Sayı: 246

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.