Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ferdi İşletmenin Sermaye Şirketine Dönüştürülmesinde Vergilendirme PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2013

Image

GELİR VERGİSİ KANUNU’NDA YER ALAN HÜKÜMLER

Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesinin son fıkrasında, “faaliyetine devam eden ticari bir işletmenin kısmen veya tamamen satılmasından veya ticari işletmeye dahil amortismana tabi iktisadi kıymetlerle birinci fıkrada yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançların ticari kazanç sayılacağı” ve bunlara ticari kazanç hakkındaki hükümlerin uygulanacağı; aynı  maddenin ikinci fıkrasında ise, bu maddede geçen “elden çıkarma” deyiminin, mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanun’un 81. maddesinin ikinci fıkrasında, “Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devir alan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması. (Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.)” halinde değer artışı kazancı hesaplanmayacağı, vergileme yapılmayacağı hükmüne yer verilmiştir.

Hesaplanan geçici vergi, (4444 sayılı Kanunun 2. maddesiyle değiştirilen ibare, Y: 1.1.2000) altı aylık (2000/1514 sayılı BKK ile üç aylık. Yürürlük; 01.01.2001) (5615 sayılı Kanunun 10. maddesiyle değişen ibare. Yürürlük: 04.04.2007) dönemi izleyen ikinci ayın ondördüncü günü akşamına kadar bağlı olunan vergi dairesine beyan edilir ve onyedinci günü akşamına kadar ödenir. Aynı dönem içinde tevkif edilmiş bulunan gelir vergisi (42. maddede belirtilen kazançlardan yapılan tevkifat hariç) hesaplanan geçici vergiden mahsup edilir.

İşin bırakılması halinde, işin bırakıldığı dönemi izleyen dönemlerde geçici vergi ödenmez...” hükmüne yer verilmiştir.

Şahıs işletmesinin sermaye şirketine dönüştürülme tarihine kadar elde ettiği kazançların sermaye şirketine dahil edilerek beyan edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

KDV İNDİRİMİ, FATURA VE BA-BS BİLDİRİMLERİ

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (c) bendinde; “Gelir Vergisi Kanununun 81. maddesinde belirtilen işlemler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemleri (Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından Katma Değer Vergisi Kanununun 30. maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz. İşlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılır.)” hükmü yer almaktadır.

381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin(3) 1.1. bölümünde yer verilen açıklamaya göre Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere, 2008 yılı ve izleyen yıllarda düzenleyecekleri Ba ve Bs bildirim formlarını aylık dönemler halinde vermeleri hususunda zorunluluk getirilmiştir. Mükellefler bildirim formlarını aylık dönemler halinde düzenleyerek, takip eden ayın 5. gününden itibaren bir sonraki ayın 5. günü akşamına kadar vermekle yükümlüdürler (Örneğin; bir mükellef 2013 yılı Haziran ayına ait Ba-Bs bildirimlerini 05 Temmuz 2013 gününden itibaren 05 Ağustos 2013 tarihi akşamına kadar verebilecektir).Temel Öner Yaklaşım / Haziran 2013 / Sayı: 246

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.