Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi dairelerinden yeni davetler gelebilir PDF Yazdır e-Posta
11 Haziran 2013
Image

Nitekim bir arkadaşımız almış. “Şu firmadan mal almışsınız ve o firma katma değer vergilerini ödemiyor. Dolayısıyla size kesilmiş olan faturadaki KDV'yi siz ödeyeceksiniz” demişler.

Haklılar mı? Eğer mal alan firma üzerine düşeni yapmadıysa haklılar.

Bakalım durum neymiş?

1999 yılında bir düzenleme yapıldı ve KDV de müteselsil sorumluluk uygulaması getirildi. Uygulama detayları da 70 No'lu KDV Genel Tebliği'nde açıklandı.

Çok can yandı

Buna göre, mal veya  hizmet alanlar, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV ile sınırlı olmak üzere, Hazine'ye intikal etmeyen katma değer vergisinden müteselsilen sorumlu olacaklardı.

Bu şu anlama geliyordu: mal veya hizmet satın aldığınız kişi ya da kurumlar size kestikleri faturaya ait katma değer vergisini vergi dairesine yatırmazsa, bu vergiden ve doğacak olan gecikme zammından siz sorumlu olacaksınız! 

Uygulandı da; çok mükellefin de canı yandı.

Düzenleme biraz katı ve haksızdı aslında. Fatura kesenin bu vergiyi ödeyip ödemediği nasıl bilinecekti? Bilinse de elden ne gelirdi? Devlet kendi parasını tahsil edemiyorsa vatandaşın suçu neydi? Şikayetler sonuç verdi ve 2001 yılı Kasım ayında yeni bir düzenleme yapıldı. 84 No'lu genel tebliğ ile bu “acımasız” müteselsil sorumluluk uygulamasından çok basit bir şekilde korunma imkanı tanındı mükelleflere.

Müfettiş de olsa korkmayın

Mal ve hizmet alanlar, katma değer vergisi dahil toplam işlem bedelini banka veya özel finans kurumları aracılığıyla öderlerse ve banka veya özel finans kurumuna yapılacak ödeme sırasında düzenlenecek belgede satıcının adı soyadı (ya da unvanı) ile banka veya özel finans kurumundaki hesap numarasını ve vergi kimlik numarasını doğru olarak yazdırırlarsa, bu sorumluluktan tamamen kurtulacaklardı.

Ödemenin çekle yapılacaksa da çek nam' a yazılmalıydı. Aynı şekilde çekin üzerinde de karşı tarafın  vergi kimlik numarasını yazılmalıydı. 

Aslında bu sıkıntıdan korunmak bu kadar basit.

Her vesile ile hatırlattık. Yine hatırlatıyoruz.

Ödemeler bankalar aracılığı ile yapılacak, havale dekontuna satıcının vergi kimlik numarasını yazılacak. Bunu yapıldığında, vergi dairesi de davet etse vergi müfettişi de davet etse endişelenecek bir şey yok. Atilla Dölarslan

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=492

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.