Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
VUK, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV’de 6487 sayılı kanunla yapılan değişiklikler nelerdir? PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2013
Image

Dünkü Resmi Gazete’de 6487 sayılı “Bazı kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” yayımlandı. Bu Kanun daha çok alkollü içeceklere ilişkin düzenlemeler ile gündeme geldi. Ancak, bu Kanun ile Gelir Vergisi, VUK, KDV ve Kurumlar Vergisi, Harçlar Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu, ÖTV’de değişiklikler yapılmıştır. Bu yazımızda söz konusu vergi kanunlarında yapılan değişikliklerden Gelir Vergisi, VUK, KDV ve Kurumlar Vergisinde yapılan değişiklikleri ele alacağız.  Hemen belirtelim ki bu değişiklikler 11.06.2013 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

6487 sayılı Kanun yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte 35 maddeden oluşmakta olup, 14 maddesinde (7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 23, 28, 29, 30, 32, 33) vergi düzenlemesi yer almaktadır.

VUK’da Hangi Değişiklikler Yapılmıştır?

6487 sayılı Kanunun 8’nci maddesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 151 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan “giderlerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “ayrıca avukatlık veya dava vekilliği sıfatı dışındaki sıfatları dolayısıyla muttali oldukları ahval ve hususlara” ibaresi eklenmiştir.

VUK 151’inci madde uyarınca, kendilerinden bilgi istenilen gerçek ve tüzelkişiler, özel kanunlarda yazılı mahremiyet hükümlerini ileri sürerek, bilgi vermekten imtina edemezler. Ancak:

Avukatlardan ve dava vekillerinden kendilerine tevdi olunan işler veya görevleri dolayısiyle muttali oldukları ahval ve hususların bildirilmesi istenemez; şu kadar ki, bu yasak müvekkil adlariyle vekalet ücretlerine ve giderlerine (6487 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle eklenen ibare) ayrıca avukatlık veya dava vekilliği sıfatı dışındaki sıfatları dolayısıyla muttali oldukları ahval ve hususlara şamil değildir. Bu değişiklik ile, avukatların bu sıfatları dışındaki sıfatları dolayısıyla sahip oldukları bilgileri vermekten imtina edemeyecekleri hükme bağlanmıştır.9’uncu madde ile ise, VUK 152’nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Uluslararası anlaşmalar gereğince bilgi değişimi

MADDE 152/A – Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, usulüne uygun olarak yürürlüğe girmiş uluslararası anlaşmalarda yer alan bilgi değişimi hükümleri çerçevesinde, Maliye Bakanlığınca tespit edilecek usullere göre bu Kanunun 1 inci maddesinde belirlenen şümulle sınırlı olmaksızın bilgi toplayabilir.”

Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı ve vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, usulüne uygun olarak yürürlüğe girmiş uluslararası anlaşmalarda yer alan bilgi değişimi hükümleri çerçevesinde, VUK’un 1’inci maddesi ile sınırlı olmaksızın bilgi isteyebilecektir. VUK 1’inci madde uyarınca, “Bu kanun hükümleri ikinci maddede yazılı olanlar dışında, genel bütçeye giren vergi, resim ve harçlar ile il özel idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlar hakkında uygulanır.

Bilgi istemenin usul ve esaslarını ise Maliye Bakanlığı belirleyecektir.

Gelir Vergisi Kanununda Hangi Değişiklikler Yapılmıştır?

6487 sayılı Kanunun 7’nci maddesi ile193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 75 inci maddesinde yer alan “31/12/2013” ibaresi “31/12/2023” şeklinde değiştirilmiştir. Geçici 75’inci madde düzenlemesi uyarınca, “31/12/2023 tarihine kadar, 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen Ar-Ge ve destek personelinin, bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisinin;

  • doktoralı olanlar için yüzde 90'ı,
  • diğerleri için yüzde 80'i

verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. Bu süre içerisinde, anılan maddenin bu maddeye aykırı olan hükmü uygulanmaz” düzenlemesindeki 31.12.2013 tarihi, 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmış oldu.

 Kurumlar Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklik Nedir?

6487 sayılı Kanunun 32’nci maddesi ile, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin birinci paragrafındaki parantez içi hükmün sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak, varlık kiralama şirketinden devralınan veya kaynak kuruluşça kira sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilememesi hâli hariç olmak üzere, varlık kiralama şirketi tarafından söz konusu taşınmazların üçüncü kişi veya kurumlara satılması durumunda, bu varlıkların kaynak kuruluşta varlık kiralama şirketine devirden önceki kayıtlı değeri ile anılan kurumlarda ayrılan toplam amortisman tutarı dikkate alınarak satışı gerçekleştiren kurum nezdinde vergilendirme yapılır.” KVK’nın 5/(e) bendinde yapılan değişiklikle, kaynak kuruluşlarca varlık kiralama şirketine satılan taşınmazların üçüncü kişi veya kurumlara satılması durumunda, bu varlıkların, kaynak kuruluşta varlık kiralama şirketine devirden önceki kayıtlı değeri ile anılan kurumlarda ayrılan toplam amortisman tutarı dikkate alınarak satışı gerçekleştiren kurum nezdinde vergilendirme yapılması öngörülmüştür. Böylelikle, varlık kiralama şirketleri tarafından ilgili taşınmazların üçüncü kişi veya kurumlara satılması durumunda yapılması gereken vergilemenin gerçek kazanç üzerinden yapılmış olması amaçlanmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklik Nedir?

6487 sayılı Kanunun 23’üncü maddesi ile,

“Katma Değer Vergisi Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 “GEÇİCİ MADDE 32 – Şehir içi raylı ulaşım sistemleri, metro, tramvay, teleferik, telesiyej ve füniküler ile bunların hatları, istasyonları, yolcu terminalleri ve durakları ve bu iş ve işlemlerle ilgili tesisler ile eklenti veya bütünleyici parçalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları arasında yapılacak devir ve teslimleri 31/12/2023 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.

Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilir. İndirimle giderilemeyen vergiler iade edilmez. Maliye Bakanlığı, istisnaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir” düzenlemesi getirilmiştir.Bu düzenleme ile KDV Kanununa 31.12.2023 tarihine kadar yeni bir istisna eklenmiştir. Ancak bu tam istisna olmayıp, kısmi istisnadır. Tam istisnada indirimle giderilemeyen verginin iadesi mümkün iken kısmi istisnada bu mümkün değildir.Yazımızda VUK, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV’de yapılan değişiklikler ele alınmış olup, Harçlar Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu, ÖTV’de yapılan değişikliklere değinilmemiştir. Ekrem Öncü

http://www.thelira.com/yazar/31/ekrem-oncu/2397

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.