Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Doğu'ya yüzde 100 teşvik sinyali istihdam paketi yaza kadar çıkar (28.02.08) PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2008

Anadolu illerinde ekonomiyi canlandırmak için hükümetin üzerinde çalıştığı yeni teşvik sistemiyle ilgili ipuçları ortaya çıkıyor.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Hakkari, Şırnak gibi yerlere yüzde 100 teşvik vermenin etkili olabileceğini söyledi. Şimşek, istihdam paketiyle ilgili çalışmaların son noktaya geldiğini, konunun yakın bir zamanda Bakanlar Kurulu'nda tartışılacağını kaydetti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 27. olağan genel kurul toplantısına onur konuğu olarak katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında gündemdeki konuları değerlendirdi. 49 ili kapsayan mevcut teşvik sisteminden alanın da almayanın da memnun olmadığını söyleyen Şimşek, teşvik sistemine ilişkin yeni bir çalışma içinde olduklarını, bu çalışma çerçevesinde hem bölgesel hem de sektörel bazda ne yapabileceklerine baktıklarını ifade etti. Bölgesel kalkınmışlık farklarının nispi olarak yüksek olduğu birçok il ve bölgenin bulunduğunu söyleyen Şimşek, "Belki de Hakkari, Şırnak gibi yerlere yüzde 100 teşvik vermek lazım. Zaten fazla da yükü yok. Dolayısıyla kademeli olarak bölgesel teşvik sistemine geçiş için birtakım çalışmalar olacak." dedi. Şimşek, sektörel bazda verilecek teşviklerin belirlenmesi için ise önce Türkiye'nin sanayi envanterinin tam olarak çıkarılmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Konuşmasında istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalara da değinen Bakan Şimşek, gerek Türkiye'deki girişimcilerin gerekse dışarıdaki girişimcilerin gelip üretken kapasiteye yatırım yapmalarını, istihdamı artırmalarını ve işlerini kolaylaştırmalarını istediklerini kaydetti. İstihdamı artırmak için işgücü piyasasının esnek olması gerektiğini ifade eden Bakan Şimşek, istihdam paketi üzerinde yaptıkları çalışmanın son noktaya geldiğini söyledi. Konuyu yakında Bakanlar Kurulu'nda tartışacaklarını söyleyen Şimşek, "Bu pakette esnekliği artırıcı unsurlar, nitelik açığını kapatmaya yönelik birtakım programlar, istihdam üzerindeki gerek mali gerekse idari yükleri aşağıya çekmeye yönelik birtakım tedbirler var.'' şeklinde konuştu. Şimşek, bu reformu yılın ilk yarısında bitirmeye çalışacaklarını dile getirdi.

Türkiye'ye yatırım yapan işadamlarına da mesajlar veren Bakan Şimşek, dünya piyasalarında yaşanan sıkıntıların Türkiye'ye yansımalarının sınırlı olacağını söyledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=657860