Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İdari Para Cezası/Adli Para Cezası Kavramları Genel Çerçevesinde Türk Ticaret Kanunu’nda Öngörülen Cezalar PDF Yazdır e-Posta
23 Haziran 2013
Image

Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen idari para cezaları, maktu niteliktedir.
Kanun’da belirlenen idari para cezalarının miktarı sabit olsa da bu cezalara ilişkin artırımın ne şekilde olacağı Kabahatler Kanunu’nda açıklığa kavuşturulmuştur. Söz konusu Kanun’un 17/7. maddesine göre, idari para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır.

6102 sayılı Kanun’a göre idari para cezası, adli para cezası ve hapis veya adli para cezası öngörülen suçlar aşağıda tablo halinde verilmiştir.

 

Madde No

Ceza

Cezanın Nedeni ve Uygulanacağı Kimseler

33/2

1.000 TL İdari Para Cezası

Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişiler.

38/1

2.000 TL İdari Para Cezası

Tescil ve kayıt için gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar.

51/2

2.000 TL

Ticaret unvanlarını Kanun’un 39 ilâ 45 veya 48. maddelerine uygun şekilde tescil ettirmeyenler.

51/3

Üç aydan İki yıla kadar hapis veya adli para cezası

46. maddeyi ihlal edenler veya 49. maddeye aykırı olarak ticaret unvanını devredenlerle devralanlar ve kullananlar.

62 & 63

İki yıla kadar hapis veya adli para cezası

Kanun’un 55. maddesinde sayılan haksız fiillerden birini kasten işleyenler.

Kendi icap ve tekliflerinin rakiplerininkine tercih edilmesi için kişisel durumu, ürünleri, iş ürünleri, ticari faaliyeti ve işleri hakkında kasten yanlış veya yanıltıcı bilgi verenler.

Çalışanları, vekilleri veya diğer yardımcı kimseleri, çalıştıranın veya müvekkillerinin üretim veya ticaret sırlarını ele geçirmelerini sağlamak için aldatanlar.

Çalıştıranlar veya müvekkillerden, işçilerinin veya çalışanlarının ya da vekillerinin, işlerini gördükleri sırada cezayı gerektiren bir haksız rekabet fiilini işlediklerini öğrenip de bu fiili önlemeyenler veya gerçeğe aykırı beyanları düzeltmeyenler.

Tüzel kişilerin işlerini görmeleri sırasında bir haksız rekabet fiili işlenirse, tüzel kişi adına hareket eden veya etmesi gerekmiş olan organın üyeleri veya ortakları.


 

562\1

4.000 TL İdari Para Cezası

Defterlerini, üçüncü kişi uzmanların, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutmayanlar ve işletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesini defterlerden izlenebilmesine olanak sağlamayan tacirler.

İşletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamayan tacirler.

Ticari defterlerinin açılış ve kapanış onaylarını yaptırmayanlar(1).

Defterler ve gerekli diğer kayıtları Türkçe tutmayanlar; kısaltmalar, rakamlar, harfler ve semboller kullanıldığı takdirde bunların anlamları açıkça belirtilmeyenler; bir yazım veya kaydı önceki içeriği belirlenemeyecek şekilde çizen ve değiştirenler.

Defterlerin ve gerekli diğer kayıtların elektronik ortamda tutulması durumunda, bilgilerin saklanma süresince bunlara ulaşılmasını ve bu süre içinde bunların her zaman kolaylıkla okunmasını temin etmeyenler.

Hileli envanter çıkaranlar.

Saklanması zorunlu olan belgelerin sadece görüntü veya başkaca bir veri taşıyıcısı aracılığıyla ibraz edildiği durumlarda bu belgeleri bastıramayanlar ile yardımcı araçlara ihtiyaç duyulmadan belgelerin okunabilen kopyalarını sunamayanlar.

5562\2

4.000 TL İdari Para Cezası

Gerek ticari defterlerini tutarken gerek münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına, kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara uymayan ve bunları uygulamayan gerçek ve tüzel kişiler.

562\3

200 günden az olmamak üzere adli para cezası

Faaliyet yılının ilk üç ayı içinde şirketin hâkim ve bağlı şirketlerle ilişkileri hakkında rapor düzenlemeyen bağlı şirketin yönetim kurulu.

Bağlı şirketin finansal durumu ile ilgili olarak yönetim kurulu üyeleri tarafından istenen raporu hazırlamayan hâkim şirketin yönetim kurulu başkanı.

562\4

300 günden az olmamak üzere adli para cezası

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın denetlediği ticaret şirketlerine ait defter, kayıt ve belgeler ile bunlara ilişkin bilgileri vermeyenler veya eksik verenler ya da Bakanlık denetim elemanlarının görevlerini engelleyenler.

562\5

300 günden az olmamak üzere adli para cezası

Kuruluş beyanını gerçeğe aykırı hazırlayan kurucular.

Şirkete borçlanan pay sahipleri.

Pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyeleri ile yönetim kurulu üyelerinin pay sahibi olmayan 393. maddede sayılan yakınlarının şirkete nakit borçlanması ve bu kişiler için şirketin kefalet, garanti ve teminat vermesi, sorumluluk yüklenmesi, bunların borçlarını devralması.

562\6

300 günden az olmamak üzere adli para cezası

Ticari defterlerin mevcut olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi yahut bu Kanun’a uygun saklanmaması.


 

562/7

TCK’nın 239. maddesine göre cezalandırılır.

Görevi dolayısıyla incelemesine sunulan defter ve belgeleri inceleyip, elde ettikleri veya verilen bilgilerden öğrendikleri iş ve işletme sırlarını açıklayanlar.

562\8

Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası

Şirketin kuruluşu, sermayesinin artırılması ve azaltılması ile birleşme, bölünme, tür değiştirme ve menkul kıymet çıkarma gibi işlemlerle ilgili belgelerin, izahnamelerin, taahhütlerin, beyanların ve garantilerin yanlış, hileli, sahte, gerçeğe aykırı olmasından, gerçeğin saklanmış bulunmasından ve diğer kanuna aykırılıklardan doğan zararlardan belgeleri düzenleyenler veya beyanları yapanlar ile kusurlarının varlığı hâlinde bunlara katılanlar.

562\9

Üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası

Sermaye tamamıyla taahhüt olunmamış veya karşılığı Kanun veya esas sözleşme hükümleri gereğince ödenmemişken, taahhüt edilmiş veya ödenmiş gibi gösterenler ile kusurlu olmaları şartıyla şirket yetkilileri.

562\10

90 günden az olmamak üzere adli para cezası

Ayni sermayenin veya devralınacak işletme ile ayınların değerlemesinde emsaline oranla yüksek fiyat biçenler, işletme ve aynın niteliğini veya durumunu farklı gösterenler ya da başka bir şekilde yolsuzluk yapanlar.

562\11

Altı aydan iki yıla kadar hapis cezası

Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bir şirket kurmak veya şirketin sermayesini artırmak amacıyla yahut vaadiyle halka her türlü yoldan çağrıda bulunularak para toplanması.

562\12

100 günden 300 güne kadar adli para cezası

Bakanlar Kurulunca belirlenecek olan denetime tabi sermaye şirketlerinin, kuruluşlarının ticaret siciline tescili tarihinden itibaren üç ay içinde bir internet sitesi açmamaları ve bu sitenin belirli bir bölümünde şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlamayan şirketlerin yönetim organı üyeleri.

562/12

100 güne kadar adli para cezası

İnternet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan şirketlerin yönetim organı üyeleri.

Fatih Koçak Yaklaşım / Haziran 2013 / Sayı: 246

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.