Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı Uyrukluların Çalışma İzinleri ve Sigortalılık Durumları PDF Yazdır e-Posta
26 Haziran 2013
Image

Yabancı uyruklu kimselerin Türkiye’de çalışabilmeleri için Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce izin almaları gerekmektedir.

Ülke menfaatlerinin gerekli kıldığı hallerde veya mücbir nedenlere bağlı olarak, çalışmaya başlamadan önce ilgili makama bilgi vermek koşuluyla, çalışma süresi bir ayı geçmemek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın onayı alınmak suretiyle çalışma izni işe başladıktan sonra da verilebilmektedir.

4817 sayılı Kanun’un 21. maddesi gereğince 2013 yılı için 18. maddeye göre bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen bağımsız çalışan yabancı ile yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için 365,00 TL, çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya 731,00 TL, çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya 2.928,00 TL, çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir yabancı için 7.325,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır

Türkiye’de bir işveren yanında çalışmaya başlayan yabancı uyruklu kimseler için çalışma izni alınması beklenmeksizin sigortalı işe giriş bildirgesiyle Kurum’a yasal süresinde bildirimleri yapılması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’nca işe başlama tarihi esas alınarak sigortalı tescili yapılmakta ve aylık prim ve hizmet belgesiyle yapılan hizmet bildirimleri de kabul edilmektedir.

Ancak, bu durum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca henüz çalışma izni verilmesine ilişkin süreç tamamlanmadan yabancı uyruklu kişileri çalıştıran işverenler açısından kaçak işçi çalıştırılması sonucunu doğurduğu gibi cezai işlem de uygulanmakta, ayrıca çalışma izni olmaksızın çalışan ve olayda bir kusuru bulunmadığı düşünülen yabancı uyruklu kimseye de Bakanlık tarafından idari para cezası verilmektedir.

Bu çerçevede, yabancı uyruklu kimseleri çalıştıracak işverenlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışma izni alınması için müracaat ettikleri sırada izin süreci beklenmeden çalışmaya başlayacaklar için Bakanlık ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında kayıtların bilgisayar ortamında karşılıklı olarak paylaşılması suretiyle sigortalılara ve işverenlere uygulanacak cezaların önüne geçilmesinin mümkün olacağı değerlendirilmektedir.

Burada asıl olan çalışma izni başvurusu yapmaksızın çalışmaya başlayan yabancı uyruklu sigortalıların kaçak çalıştırılması söz konusu olup, yukarıda önerilen uygulama ile çalışma izninden muaf tutulanlar hariç çalışma izni başvurusu olmadan çalışan ve bunları çalıştıranlar açısından cezaların uygulanması yerinde görülmektedir.  Sevgi Üvedi Yaklaşım / Haziran 2013 / Sayı: 246

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.