Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalıştıkça aylığınız yükselecek (mi?) PDF Yazdır e-Posta
22 Haziran 2013
Image

Çalıştıkça emekli aylıklarını düşüren mevcut sistemin yeni kalkınma planıyla düzeltileceği ve çalışmaya devam ettikçe aylıkların artacağı vurgulanıyordu. Bu başarılı haber için Erdoğan Bey'i tebrik ettikten sonra konunun merak edilen boyutlarına geçelim.

Sorun neydi?

Daha önce de bu köşeden paylaştığımız gibi 2000 yılından önce çalışmaya başlamış SSK ve Bağ-Kur sigortalıları, 2008/Ekim sonrasında çalışmaya devam ediyorlarsa her yıl maaşlarında 25-30 TL düşüş yaşanıyor. Bu düşüşü engellemek için aylık brüt kazançlarını 2800 lira ve üzerine çıkarmaları gerekiyor. Bunu da herkes yapamadığı için, prim gününü doldurmuş olup da yaşı bekleyen bazı sigortalılar kayıt dışı çalışmayı tercih ediyor.

2008 yılında yürürlüğe giren reform paketinde aslında bunun tam tersi hedeflenmişti. Yani insanlar mümkün olduğu kadar kayıtlı ve uzun süre çalışmaya teşvik ediliyordu. Fakat özellikle 2000 yılından önce sigortalı olanlar için istenmeyen bir sonuç ortaya çıktı. İşte bu çarpık tabloyu düzeltmek için 2014-2018 yıllarında devletin yol haritasını belirleyen 10. Kalkınma Planı'na bir cümle konuldu. Buna göre kişilerin daha uzun süre çalışma hayatında kalmasını teşvik etmek üzere, çalıştıkça emekli aylığını artıran tedbirler alınacak.

Düzenleme ne zaman?

Tabii Erdoğan Süzer'in haberini okuyan herkesten,

- Düzenleme ne zaman yürürlüğe girecek?

- Geriye dönük uygulanacak mı?

- Bütün çalışanlara yansıyacak mı?

- Emekliler de yararlanacak mı?

gibi sorular gelmeye başladı. Öncelikle şunu belirtelim ki kalkınma planı bir yasal düzenleme anlamına gelmiyor. Planlar bir çerçeve çizer, bu çerçeveye göre arkasından gerekiyorsa yasal düzenlemeler yapılır.

Dolayısıyla emekli aylıklarının düşmesi sorununun hangi formülle çözüleceği, geriye dönük uygulanıp uygulanmayacağı ve kimleri kapsayacağı konuları yasa metni yazıldığında netleşmiş olacak. Şu an net olan bir şey varsa, aylıkların çalıştıkça düşmesi sorununun devletin resmi bir belgesine girmiş olmasıdır. Yasal düzenlemenin ise önümüzdeki bir-iki yıl içerisinde yapılacağını tahmin ediyoruz.

15 yılı doldurmanız gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, benim 01.07.1999 tarihinde sigorta başlangıcım var. Toplamda 3781 gün prim gün ödemem bulunuyor. 20.07.2007 tarihinde ilk çocuğum dünyaya geldi. Bu sebeple 01.11.2007 ve 31.07.2008 tarihleri arasında çalışmadım. Doğum borçlanması yaparak 15 yıl ve 3600 gün hesaplamasıyla kıdem tazminatına hak kazanmam mümkün olabilir mi? Mümkünse nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Seda

Cevap: Seda Hanım, doğum borçlanması yapmanız prim gününüzü artırır ancak sigortalılık sürenize etkisi olmaz. Siz şu an 3600 günü doldurmuşsunuz fakat 15 yılı doldurmayı bekliyorsunuz. Bu süre 01.07.2014 tarihinde dolacak. Doğum borçlanması yapsanız bile bu tarihi beklemeniz gerekir. 15 yılı doldurduğunuzda önce SGK müdürlüğüne başvurarak "Kıdem tazminatı alabilir" yazısı alacaksınız ve bu yazıyı işverene verdikten sonra tazminat alarak işten ayrılacaksınız. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/calistikca-ayliginiz-yukselecek-mi--yazisi-688197

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.