Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Doğum borçlanması yapmanın şartları ve uygulaması PDF Yazdır e-Posta
01 Temmuz 2013
Image

5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların doğumdan sonra geçen süreleri Kanunun 41’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince kadın sigortalıların ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonra iki defaya mahsus olmak üzere, her doğum için doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması kaydıyla ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlandırılacaktır. Kadın sigortalı, doğumdan sonra iki yıldan daha az bir süreyi çalışmadan geçirmiş ise bu süreleri de borçlanabilecektir.

Ayrıca; sigortalı kadının doğum borçlanması yapabilmesi için doğumdan önce Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında tescil edilmiş olması ve adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması yeterli sayılacaktır.

Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak sonuçlandırılacaktır.

Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra ilk doğumunu yapan ve iki yıllık süre dolmadan ve sigortalı olarak tekrar çalışmaya başlamadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilecektir.

Örnek: 01.05.01993 tarihinde 506 sayılı Kanun kapsamında çalışmaya başlayan sigortalının 25.12.1995 tarihinde zorunlu sigortalılığı sona ermiştir. Sigortalı, 12.07.1990 ve 18.06.1997 tarihlerinde doğum yapmış olup, sigortalı çalışmaya başladığı tarihten sonra 18.06.1997 tarihinde yapmış olduğu doğumu nedeniyle müracaatı halinde borçlanma yapabilecektir. İşe girmeden önceki, 12.07.1990 doğumlu çocuk için borçlanma yapamayacaktır.

Örnek: 03.04.1996 tarihinde 506 sayılı Kanun kapsamında stajyer olarak çalışması nedeniyle tescil edilmiş ve adına kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olan sigortalı, 12.12.1997 tarihinde yapmış olduğu doğum nedeniyle borçlanma yapabilecektir. Stajyer girişi olan adına prim ödenmese bile doğum borçlanması yapabiliyor.

Örnek: 05.06.1998 tarihinde 506 sayılı Kanun kapsamında tescil edilmiş olan ve adına kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına ait primleri ödenmediği anlaşılan sigortalıya 14.07.1999 tarihinde yapmış olduğu doğum nedeniyle borçlanma yaptırılmayacaktır. Yani adına prim ödenmediği için, doğum borçlanması yapabilmesi için tescilinin yapılması yeterli olmuyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

İsmi Mahfuz

01.01.1978 doğumlu bayanım. Ocak 1995 tarihli Sigorta girişim ve toplam 4.390 günüm var. Emeklilik şartlarımı öğrenmek istiyorum. Doğum borçlanması yapmamın faydası olur mu, şartları nelerdir? 2008 ve 2012 doğumlu iki çocuğumuz var. Doğum öncesi ve sonrası hep çalıştım. Borçlanmaya engel midir? Teşekkür ederim.

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 20 yıl ve 51 yaş ve 5.750 günle emekli olabilirsiniz.

Çocukların doğumundan sonra hep çalıştığınız için, ayrıca doğum borçlanması yapamazsınız. Doğum borçlanması emeklilik şartlarını değiştirmiyor. Sadece borçlanılan süre kadar gün toplamına ilave ediliyor.

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/lutfi-koksal/574579.aspx

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.