Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İbra Sözleşmesi' nin geçerlilik Şartları PDF Yazdır e-Posta
08 Temmuz 2013
Image

- İbra sözleşmesi yazılı olmalıdır. İşçi ve işverenin sözlü olarak anlaştık ifadelerinin geçerliliği olmayıp mutlaka yazılı yapılması gerekmektedir.

- Taraflarca imzalanan ibra sözleşmesi, işçi işten ayrıldıktan bir ay sonra yapılması gerekmektedir. Bir aylık sürenin konulmasında 4857 sayılı Kanun’un 19. maddesindeki feshe itiraz bakımından hak düşürücü süre dikkate alındığı, feshi izleyen bir ay içinde işçinin işe iade davası açma hakkı bulunmaktadır.

- İşçi işten ayrıldıktan bir ay sonra ibra sözleşmesinin yapılması, işçinin alacaklarının ifasının bir ay gecikmeli ödeneceği anlamına da gelmemektedir. Başka bir deyişle, işçinin fesihle birlikte güncel halen gelen alacakların (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve diğer alacakların) bir ay ertelenmiş değildir.

- Ödemenin hak tutarına nazaran noksansız yapılması şarttır. İş akdi feshedilen işçiye muaccel hale gelen alacaklarının tamamının ödenmesi gerekmektedir. Yani kıdem tazminatın ödenmesi, yıllık ücretli izin tutarlarının ödenmemesi gibi durumda sözleşme geçersiz olmaktadır.

- Ödemenin banka aracılığıyla yapılması şarttır. Banka ödeme zorunluluğu ödemenin ispatı sorununu ortadan kaldırmaktadır.

- İbra sözleşmesine istinaden yapılan ödemelerin eksik yazılması, başka bir belge ile ödenmesi gibi durumlarda yapılan işlemler makbuz hükmündedir. Bu itibarla, ibra sözleşmesi eksiksiz yapılması ödemenin banka aracılığıyla tam ödenmesi gerekmektedir.

İşveren ile işçi arasındaki iş sözleşmesinin sona erdiğini gösteren ibra sözleşmeleri Türk Borçlar Kanunu yürürlüğe girdiği tarihe kadar farklılıklar arz etmekte idi. Türk Borçlar Kanunu 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girmesiyle ibra sözleşmesi yasal bir dayanağa dayandırılması ve geçerliği çok sıkı şartlara bağlanmıştır.

Ancak, ibra sözleşmesinin geçerlilik şartlarından biri olan bir aylık süre hususu işverenleri sıkıntıya sokan bir sorun olarak göze çarpmaktadır. İşten ayrılan, tüm haklarını ödenen çalışanı bir ay sonra tekrar çağırmak ve sözleşme imzalatılmakta sıkıntılar yaşanmaktadır. İbra sözleşmesi tamamıyla işçi lehine yapılmış bir düzenlemedir. Ömer Şekercioğlu E-Yaklaşım / Temmuz 2013 / Sayı: 247

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.