Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Memurlar 'eski-yeni' diye ayrılacak (29.02.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Şubat 2008

Son ayların en çok tartışılan konusu Sosyal Güvenlik Reformu, devlet memurlarını eski ve yeni çalışanlar şeklinde ikiye ayıracak.

 

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen reform tasarısı aynen yasalaşırsa memurlar arasında ciddi bir farklılığa gidiyor. Tasarı kanunlaştıktan sonra ilk kez işe giren kamu görevlileri yeni memur sayılacak. Yeni memurlar, Sosyal Güvenlik Reformu'nun emeklilik yaşından aylık bağlama oranlarına kadar tüm uygulamalarından etkilenecek. Eski memurlar ise şu anki yasaya tabi sayılacak. Buna göre eski sınıfına giren memurlar yeni meslektaşlarına göre daha erken yaşta emekli olacak, emeklilik aylıkları da yeni memurlara göre daha yüksek ödenecek. Birkaç ay ara ile işe giren iki memurdan eski kategorisine girenler bile önemli bir avantaj elde edecek.

Geçen yıl TBMM'de görüşülerek kabul edilen Sosyal Güvenlik Yasası'nın bazı maddeleri, memurları da kapsadığı için Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Eski-yeni memur ayrımının, bu yıl tekrar gündeme gelen yasanın tekrar iptal edilmemesi için getirildiği belirtiliyor.

Anayasa Mahkemesi'nce bazı maddeleri iptal edildiği için yürürlük tarihi dört defa ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası iptal gerekçelerine uygun olarak yeniden düzenlendi. Anayasa Mahkemesi'nin kamu görevlilerinin diğer çalışanlardan farklı bir statüye sahip olduklarına karar vermesi, reformun temel parametrelerinde önemli bir sapmaya yol açtı. Yasa, bütün kesimlerin eşitliği üzerine kurulmuştu. Ancak reformun yeni hali esnaf ve işçiyi aynı mevzuat kapsamında düzenlerken şu anki memurların ayrıcalıklarının devam etmesini öngörüyor. Sisteme yeni giren memurlar ise kapsamda olacak. Yeni düzenlemeyle birlikte kamuda aynı statüde çalışan memurlar iki farklı emeklilik rejimine tabi olacak. Bunun hem eşitlik hem de çalışma barışı açısından sorun çıkarabileceği ifade ediliyor. Bu durum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki tartışmaların da ana gündemini oluşturdu. AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, ayrıcalıklı sistemin içlerine sinmediğini söyledi. Büyükkaya, yasanın bu haliyle adaletsizliği düzeltmediğini, memurun ayrıcalıklı durumunun sürdüğünü belirtti. CHP'li Akif Hamzaçebi de memurlara eski-yeni ayrımı getiren maddeyi Anayasa Mahkemesi'nin iptal edeceğini söyledi. Çebi, "Anayasa'da değişiklik yapın, bunu düzeltin.'' teklifinde bulundu. CHP'li Gürol Ergin de memurlara eski-yeni ayrımı getirilmesinin Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini karşılamadığını anlattı.

Reforma alt komisyonda eklenen bir başka madde ise gazi ve gazi yakınlarını ilgilendiriyor. Buna göre yasayla yüzde 20 fark ücreti alma hakkı verilen özel hastaneler, bu farkı gazilerden ve gazi yakınlarından talep edemeyecek. İstiklal Savaşı, Kore, Kıbrıs ve terör gazileri ile bunların yakınları, hiçbir fark ücreti ödemeden özel hastanelerden tedavi hizmeti alabilecek. Öte yandan reformla birlikte dünya, Avrupa ve olimpiyat şampiyonu olanlar ile aileleri, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Reformla, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hastanelere yaptığı geri ödemeler de yeniden düzenlendi. SGK, hastanelerin alacaklarının yüzde 70'ini, faturaların teslim tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde ödeyecek. 90 gün içinde de fatura ve belgelerin incelemesi tamamlandıktan sonra geri kalan tutar, hastanelerin hesabına yatırılacak.

İşsizin primini devlet ödeyecek

Reformla, işsiz kalanların emeklilik primlerinin devlet tarafından ödenmesi kararlaştırıldı. Buna göre çalışırken işsiz kalanlar, hem işsizlik maaşı alacak hem de bu süre içinde sigortalı olacak. Böylece işsizlikte geçen süre de emekliliğe sayılacak. İşsiz kalanların prim boşluğu olmayacak. İşsizlik maaşı alanların sigorta primleri asgari ücret üzerinden ödenecek. Bu ödemeyi Türkiye İş Kurumu, İşsizlik Sigorta Fonu'ndan yapacak. Halen fonda 32 milyar YTL'lik birikmiş kaynak bulunduğu için düzenlemeyle ilgili finansman sorunu söz konusu değil. İşsizlerin sigorta primleri, işsizlik maaşı aldıkları sürece ödenecek. İşsizlik maaşı alma hakkını kaybetmeleri durumunda sigorta primlerinin yatırılması da son bulacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=658305