Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
10 yıldan önce 'kıdem' hayal! (29.02.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Şubat 2008

Sosyal güvenlik reformunun dönüm noktası olarak gösterilen "kıdem tazminatı"na neşter vuruluyor. Hükümetin istihdam paketinin en önemli kısmı yeni kurulacak Kıdem Tazminatı Fonu... Fon'a, işçiler adına işveren tarafından yüzde 3 katkı payı ödenecek. Fon, bireysel emeklilik sistemi gibi işleyecek. 10 yıldan önce tazminat talep edilemeyecek. Tazminat ödemelerine üst sınır da geliyor..

Sosyal güvenlik reformunun dönüm noktası olarak gösterilen "kıdem tazminatı"na neşter vuruluyor. İşverenin korkulu rüyası haline gelen, işçilerin ise gelecek garantisi olarak gördüğü kıdem tazminatı artık bir fon hesabında izlenecek. Hükümetin son şeklini verdiği istihdam paketi kapsamında Kıdem Tazminatı Fonu (KTF) kurulacak. Fon'a, işçiler adına işveren tarafından katkı payı ödenecek. Fon, bireysel emeklilik sistemi gibi işleyecek. Fon'dan, 10 yıldan önce tazminat talep edilemeyecek. Ayrıca ödemelere üst sınır konulacak.

*Kıdem tazminatı en yüksek devlet memuru ikramiyesini geçmeyecek. Bu kıdemde tavanı olmayan basın işkolunu ilgilendiriyor.
*Fon, bireysel emeklilik fonları gibi işleyecek.
*Devlet kıdem tazminatına karışmayacak, sadece denetleyecek.
*İşçinin aylık ücretinin yüzde 3'ü Kıdem Tazminatı Fonu'na aktarılacak.
* İşverenin üstündeki kıdem yükü 50 milyar YTL

10 soruda kıdem tazminatı fonu
1- KTF neden kuruluyor? KTF, işçilere hak edecekleri kıdem tazminatının ödenmesi ve tazminatın güvence altına alınması amacıyla oluşturuluyor. İşsizlik sigortasının yürürlüğe girmesi ve iş güvencesi sağlanması, kıdem tazminatına ilişkin yeni bir düzenlemeyi de gündeme getirdi. Kıdem tazminatının bir fon hesabına dönüştürülmesinde, işletmeler üzerinde 50 milyar YTL'ye ulaşan kıdem tazminatı yükü ile çoğu zaman işçilerin tazminat hakkından yararlanamaması dikkate alındı.
2- KTF, devlet kontrolünde mi olacak, nasıl denetlenecek? Başlangıçta, KTF'ye devlet güvencesi verilmesi düşünüldü. Ancak ekonomiyle ilgili bakanların itirazı geldi. Konut Edindirme Yardımı ve Zorunlu Tasarruf Hesabı'nın (nema) tasfiyesinde yaşanan mali sorunlar nedeniyle KTF'nin kamu sınırları dışında kurulması ve özel olması benimsendi. Ancak fon hesaplarını, Sosyal Güvenlik Kurumu ve yeminli mali müşavirler denetleyerek. Sonuçları Resmi Gazete'de yayımlanacak.
3- KTF'nin yönetimi nasıl oluşturulacak? Fon Yönetim Kurulu, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşacak. Bağımsız yönetim kurulu üyesi de seçilebilecek. Üyeler 4 yıl süreyle görev yapacak. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.
4- Kimler KTF kapsamında olacak? Yeni işe alınanlar, işe başladıkları tarihten itibaren KTF'ye tabii olacak. Kıdem tazminatına hak kazanan işçi, en geç 7 gün içinde Fon'a bildirilecek.
5- KTF'ye ne kadar prim yatırılacak? Fona ödenecek prim miktarı aylık kazancın yüzde 3'ünü geçmeyecek. İşverenin ödediği primler kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecek.
6- KTF'den bütçe pay aktarılacak mı? KTF gelirlerinden kesinti yapılamayacak. Vergi ve harçtan muaf olacak. Bütçeye aktarılamayacak.
7- KTF'den hangi şartlarla yararlanılacak? Adına en az 10 yıl fona prim ödenen işçiler, kıdem tazminatına hak kazanacak. Tazminat, prim yatırılan son takvim yılının ortalaması olacak.
8- KTF nedeniyle işçinin ücreti düşecek mi? İşverenler, KTF nedeniyle kesinti yapamayacak.
9- KTF öncesi olan haklar korunacak mı? KTF kurulduğunda bir işyerinde çalışanlar bakımından kıdem tazminatına ilişkin haklar doğrudan işverenin sorumluluğunda olacak. Bu tarihten sonraki yükümlülükler, KTF'ye aktarılacak.
10- Kıdemde hak kaybı riski var mı? Kıdem tazminatı hesabında alt sınır asgari ücret, üst sınır ise en yüksek devlet memuruna ödenecek azami emekli ikramiyesi olacak. Yüksek ücret alanlar bakımından tazminat miktarı uygulamada kıdem tazminatı tavanını aşamayacak.

İşsizlik Sigortası Fonu'nda 31.4 milyar YTL birikti

İşsiz kalanlar için kurulan ve halen devam eden fonda Mart 2002-Ocak 2008 arasında 31,4 milyar YTL birikti ama işsizlere 1,1 milyar YTL'lik ödeme yapıldı. Sigortalının brüt kazancı üzerinden işveren yüzde 2, sigortalı ve devlet yüzde 1 pay ödüyor. İşsiz sayısının resmi rakamlarda 2,5 milyon, gayriresmide 5 milyon olduğu Türkiye'de 6 yılda fondan yararlanan kişi sayısı 962 bin.

2 başarısız fon: Nema ve KEY

* NEMA: Çalışanları tasarrufa teşvik etmek için toplanmaya başladı. Ancak böyle bir tasarruf hiçbir zaman olmadı. Hazine, 29 Nisan 2003'te başladığı ödemelerin faturasını 13.4 milyar YTL açıkladı. Haziran 2006'da ödeme bitti.

* KONUT EDİNDİRME YARDIMI (KEY): 1987–1995 arasında memur-işçiden toplandı. Aradan 13 yıl geçti ama halen ödenmedi. Sosyal Güvenlik Kurumu, 1,5 milyon kişinin hâlâ bilgilerini toplamaya çalışıyor.

http://www.sabah.com.tr/haber,57C6E8AF634A48C7975FEF453B186D5F.html