Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç Satın Almak mı Yoksa Kiralamak mı Avantajlı? PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2013
Image

İşletmenin karlılığına ve vergisel durumuna göre araç satın alma veya kiralama daha avantajlı olabilir. Yazımızın önceki kısmında da açıklamaya çalıştığımız üzere; araç satın almak, gelir veya kurumlar vergisi açısından avantajlı iken, KDV açısından değil.

İşletmenin satın alma veya kiralama opsiyonları arasındaki tercihini yaparken bu iki hususu göz önünde bulundurması gerekiyor.

Her ne kadar ödenen KDV’nin gider yazılabilmesine müsaade edilmesi nedeniyle 2013 hesap döneminde kurumlar vergisi açısından bir avantaj varmış gibi görünse de aslında ödenen KDV’nin yine işletmenin mal ve hizmet teslimlerinde hesapladığı KDV’den indirim konusu yapılabilmesi gerekirdi. Ancak ilgili Kanun buna izin vermemekte. Bu nedenle ödenen KDV tutarının % 80’lik kısmı işletme üzerinde yük olarak kalmakta. Zira ödenen KDV’nin indirimine müsaade edilmiş olsaydı; işletme yeni araç alımı nedeniyle ödemiş olduğu katma değer vergisinin tamamını hesaplanan KDV’den mahsup edecek ve vergi dairesine bu tutar kadar eksik KDV ödeyecekti. Oysa doğrudan KDV açısından indirim yapamadığı KDV tutarını gider yazmak suretiyle sadece kurumlar vergisi oranı olan % 20’si kadar bir tutar vergi avantajı olmaktadır. Geri kalan % 0’lık kısmı ise işletme üzerinde maliyet yük olarak kalmakta.

Diğer taraftan binek otomobil iktisap eden işletmenin 2013 hesap döneminde kurumlar vergisine tabi bir kazancı çıkmıyorsa araç alımının vergisel hiçbir avantajı kalmıyor. Ayrıca hemen belirtelim ki aracı bir müddet sonra satarsanız, satış bedelinin önemli bir kısmı satış kazancı olarak gelir veya kurumlar vergisine tabi olacak. Yani daha önce kullandığınız vergisel avantajların bir kısmı handikaba dönüşecek. Tabi bir de ikinci el araç satışı % 1 oranında KDV’ye tabi.

Binek otomobili satın alma yerine kiralama yolunu seçerseniz, adınıza düzenlenen kira faturasının tamamını gider yazarken, KDV’yi de indirim konusu yapabileceksiniz. Kira bedelinin indirim konusu yapılmasında ise herhangi bir sınır yok.

Dolayısıyla “Hangisi Avantajlı?” sorusunun cevabı; işletmenizin hem finansal hem de vergisel durumu ile doğrudan ilintili. İsmail Kökbulut Yaklaşım / Temmuz 2013 / Sayı: 247

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.