Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Malul memur göreve dönebilir mi? PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2013
Image

Soru: Sadettin Bey, eşim 29/03/1996 yılında memur olarak göreve başladı. 2010 yılında akciğer kanseri oldu ve halen tedavisi devam etmektedir. Kendisini 2013 Eylül ayında malulen emekli edecekler. Acaba eşim ne kadar maaş alır? Ayrıca ikramiye alır mı? Sağlığına kavuştuktan sonra tekrar memuriyete dönebilir mi? Ümmügülsüm G.

Cevap: Değerli okurum, eşinizin unvanını ve memuriyet derece-kademe bilgilerini vermediğiniz için bağlanacak aylığını hesaplayamıyoruz. Kendisine çalıştığı her yıl için bir maaş tutarında ikramiye ödenir. Aslında hastalığı sebebiyle görevine devam edemeyen memurun, iyileşmesi halinde tekrar göreve başlaması mümkün. Ancak bunun için iki şart var:

1- Göreve dönmesine engel bir sağlık problemi olmadığını, yani iyileştiğini sağlık kurul raporuyla belgelemesi.

2- Sağlık sorunu sebebiyle kendisine malullük aylığı bağlanmamış olması.

Buna göre eşinize eğer malullük aylığı bağlanırsa, daha sonra iyileşse bile görevine dönmesi mümkün değil. Esasında konuyu düzenleyen 657 Sayılı Kanun'un 105. Maddesi 13 Şubat 2011 tarihinde değişmeseydi, eşinize aylık bağlansa bile iyileşmesi halinde tekrar görevine dönebilecekti. Ancak bu tarihte yapılan değişiklikle, sadece aylık bağlanmamış olanlardan iyileşenlere görevlerine dönme hakkı tanındı.

15 yılla emekli olursunuz

Soru: Sadettin Bey, ben 1997-2002 yılları arasında esnaflık yaptım ama Bağ-Kur borçlanması yapmadım. 2008 yılında geriye dönük olarak 04.10.2000 yılından sonraki dönemi yatırabildim. 1997-2000 yılı arasını mahkeme yolu ile yatırabileceğim söylendi. Bu dönemi yatırabilir miyim? Şu an kamuda %40 iş gücü kaybı ile 2005'ten beri çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Önder Ü.

Cevap: Değerli okurum, 2000 yılından önceki dönemi mahkeme yoluyla borçlanamazsınız. Engelli raporunuzla 15 yılı doldurmak suretiyle yaş şartına tabi olmadan emekli olabilirsiniz.

Altı ay süreniz var

Soru: Sadettin Bey, şirketimiz tehlikeli grupta faaliyet gösteren ve 46 kişinin çalıştığı üretim işletmesidir. Aynı zamanda farklı illerde inşaat şantiyelerimiz oluyor. Şu an aynı ilde bir şantiyemiz var ve şehir dışında da bir şantiyemiz var. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırılması konusundaki yükümlülüğümüz nedir? Şantiyede iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğümüz var mıdır? Ayrıca bizim asıl işveren olarak 40 çalışanımız varsa alt işverenin de 20 çalışanı varsa yükümlülükler nasıl hesaplanıyor? Selmin U.

Cevap: Selmin Hanım, 50'den az çalışanı olan işyerleriniz için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğünüz 1 Ocak 2014'te başlayacak. Ancak aynı ildeki farklı işyerlerinizde toplam sayı 50 ve üzerindeyse, şu an uzman ve hekim çalıştırmak durumundasınız. Sizin asıl işveren olarak çalışan sayınız 50'nin altındaysa ve taşeron işçileriyle toplamda 50'yi geçiyorsanız, yine uzman ve hekim çalıştırma yükümlülüğünüz 1 Ocak 2014'te başlayacak. Ancak bu durumda işyeri sağlık ve güvenlik kurulu kurmanız ve asıl işveren olarak sizin yönetmeniz gerekiyor. Aksi halde 2156 lira idari para cezası uygulanacaktır. 500 kişiyi aşmayan şantiyenizde sürekli iş güvenliği uzmanı bulundurmanız gerekmiyor. Hizmet alımı veya yarı zamanlı istihdam yoluna gidebilirsiniz. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/malul-memur-goreve-donebilir-mi-yazisi-721269

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.