Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 26) PDF Yazdır e-Posta
20 Temmuz 2013
Image
 

Uçak ve gemi yakıtlarında sıfır olarak uygulanan özel tüketim vergisi ile ilgili olarak dağıtıcı ve kullanıcıların yapması gereken işlemlerle ilgili 26 seri no.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği

20 Temmuz 2013 tarih ve 28713 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 26 seri no.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile uçak ve gemilerin kullandığı yakıtlarda sıfır ÖTV uygulanmasıyla ilgili olarak dağıtıcı ve kullanıcıların bildirim zorunluluğu ile teminat çözümüne ilişkin usul ve esaslar hakkında yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Bu düzenlemelere ilişkin açıklamalar aşağıdadır.

1. Hava aracı yakıtı teslimlerinde bildirim zorunluluğu

ÖTV Kanunu eki (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan uçak benzini, jet yakıtı (kerosen) ve benzin tipi jet yakıtının ÖTV tutarları, bu verginin yürürlüğe girdiği 2002 yılından beri sıfır olarak uygulanmaktadır. ÖTV Kanunu eki listelerin yenilendiği 6111 sayılı Kanunda söz konusu mallar için 2,50 TL/kg olarak belirlenen ÖTV tutarı 2011/1435 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yine sıfıra indirilmiş olup, en son 2012/3735 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları ile sıfır uygulanmasının sürdürülmesi öngörülmüştür.

Ancak, ÖTV’si sıfır olan bu yakıtların hava araçları dışında da kullanıldığına dair duyumlar üzerine Maliye Bakanlığı, akaryakıt dağıtım şirketlerine, rafineriden aldıkları bu malları kimlere, hangi tarihlerde, ne kadar teslim ettiklerine dair bildirim verme zorunluluğu getirmiştir. Gelir İdaresi başkanlığından alınacak kullanıcı kodu ve şifre kullanılmak suretiyle 15’er günlük dönemler itibariyle internet vergi dairesine gönderilmesi öngörülen bildirimleri süresinde vermeyen dağıtıcı şirketlere özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

2. Deniz aracı yakıtı teslimlerine ilişkin düzenlemeler

2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, Türk uluslararası gemi siciline ve milli gemi siciline kayıtlı olup kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine verilen motorin, fuel-oil ve denizcilik yakıtının ÖTV tutarı sıfıra indirilmiştir. Sıfır ÖTV uygulanan deniz aracı yakıtı teslimleriyle ilgili usul ve esasların belirlendiği tebliğlerde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

- Deniz aracı yakıtı ithalinde gümrüğe verilen teminatın çözümü

Gemilere sıfır ÖTV uygulanarak teslim edilecek olan yakıtların ithalinde gümrük idaresine verilen teminatların çözümüne ilişkin 1 seri no.lu ÖTV Genel Tebliğinin 16/4-g bölümünde değişiklik yapılarak, dağıtıcılardan yakıt alan kullanıcılardan %5 oranında örnekleme yöntemiyle seçilecek olanlar hakkında vergi yoklaması yapılması öngörülmüştür. Vergi idaresi yoklama memurları tarafından deniz aracına bizzat gidilmek suretiyle yapılacak yoklamada, deniz aracı, kullanıcısı, kullanıcının mükellefiyet bilgileri, yakıt alım defterinde yer alan teslim bilgileri ve jurnal defterinde yer alan bilgiler ayrıntılı olarak tespit edilecektir.

Bu kapsamda teslim edilen deniz yakıtlarının ithalinde verilen teminatlar, dağıtım şirketince beyan edilen bilgilerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “ÖTV’siz Yakıt Bilgi Sistemi (ÖTVBS)”den teyiti alınmak ve söz konusu yoklama yaptırılmak suretiyle çözdürülebilecektir. Yapılan yoklamada uyumsuzluk tespiti halinde, kullanıcı hakkında vergi incelemesi yapılacak, teminat buna göre çözülebilecektir.

- ÖTV’siz yakıt bilgi sistemi (ÖTVBS)

2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında gemilere ÖTV’siz yakıt teslimlerinin izlenmesi amacıyla, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde “ÖTV’siz Yakıt Bilgi Sistemi (ÖTVBS)” kurulmuştur. Kendilerine dağıtım izin belgesi verilen dağıtıcılar, istenilen belgelerle birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına yazılı olarak başvurarak ÖTVBS’ ye kayıt edilmelerini sağlayacaklardır.

- Dağıtım izin belgesi alınması için verilecek teminat

ÖTV’siz deniz yakıtı teslim etmek isteyen dağıtıcıların vergi dairesine vereceği teminat tutarı 2.000.000 liradan 10.000.000 liraya çıkarılmıştır. Ancak tebliğin yayım tarihi olan 20 Temmuz 2013 tarihine kadar kendilerine dağıtım izin belgesi verilmiş bulunan dağıtıcılardan, 2013 yılı için teminatlarını 10.000.000 liraya tamamlamaları istenmeyecektir.

- Dağıtım şirketlerinin rafineriden aldıkları yakıtlara ödedikleri ÖTV’nin mahsubu

Dağıtıcıların, rafinerilerden ÖTV ödeyerek aldıkları deniz yakıtını gemilere tesliminde düzenledikleri faturalarda, teslim tarihindeki ÖTV tutarı teslim bedeline dahil edilmemekte, alınmayan ÖTV tutarı, rafinerilerden alınan mallar için hesaplanacak ÖTV tutarından mahsup edilmektedir. Bu konuda açıklamaların yer aldığı 6 seri no.lu ÖTV Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle, dağıtıcının bu mahsup talebini vergi dairesine yapması öngörülmüştür. Vergi dairesi, dağıtıcılardan yakıt alan kullanıcılardan %5 oranında örnekleme yöntemiyle seçilecek olanlar hakkında vergi yoklaması yaptıracaktır. Vergi idaresi yoklama memurları tarafından deniz aracına bizzat gidilmek suretiyle yapılacak yoklamada, deniz aracı, kullanıcısı, kullanıcının mükellefiyet bilgileri, yakıt alım defterinde yer alan teslim bilgileri ve jurnal defterinde yer alan bilgiler ayrıntılı olarak tespit edilecektir.

Dağıtım şirketince beyan edilen bilgilerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “ÖTV’siz Yakıt Bilgi Sistemi (ÖTVBS)”den teyiti alınmak ve söz konusu yoklama yaptırılmak suretiyle mahsup edilecek vergi tutarı ile dağıtım izin belgesi bilgilerini gösterir bir yazı dağıtıcıların bağlı olduğu vergi dairesince rafinerilere gönderilecektir. Buna göre, dağıtıcıların sözü edilen teslimlerine ilişkin teslim bedeline dâhil etmediği ÖTV tutarı, rafinerilerden alacakları mallar için hesaplanacak ÖTV tutarından mahsup edilecektir.

Yapılan yoklamada uyumsuzluk tespiti halinde vergi incelemesi yapılacaktır.

Dağıtıcıların daha önce rafinerilerden mahsup talebinde bulunmuş olmalarına rağmen, bugüne kadar yapılmamış olan mahsupları için de yukarıda esaslara göre işlem yapılacaktır.

3. (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallarla ilgili bildirimlerin elektronik ortamda verilmesi

25 seri no.lu ÖTV Genel Tebliğine göre, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların:

- (I) sayılı liste dışındaki malların imalatında kullanılması halinde 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 1. maddesi,

- Aynı cetvelde yer alan vergisi daha düşük malların imalinde kullanılması halinde 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 2. maddesi,

- Bazyağların, ihraç edilecek veya ihraç kaydıyla satılacak ya da (I) sayılı liste dışındaki malların imalatında kullanılacak madeni yağ imalinde kullanılması halinde 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 3. maddesi,

uyarınca sözü edilen Kararnamede belirlenen esaslar dahilinde iadesi talep edilen ÖTV için verilecek liste ve tablolar ile Gelir İdaresi Başkanlığınca öngörülecek diğer bildirim, liste ve tabloların internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda gönderilmesi istenebilecektir. Bu amaçla söz konusu işlemleri yapan mükelleflerin, vergi dairelerinden kişisel kullanım kodu ve şifre alması gerekmektedir. pwc

İlgili tebliğe aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.