Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik PDF Yazdır e-Posta
24 Temmuz 2013
Image

Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik 24.07.2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

4857 sayılı İş Kanununun 73 üncü ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanan Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik, 24 Temmuz 2013 tarih ve 28717 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır.

Bu Yönetmelik, 9/8/2004 tarihli ve 25548 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliği yürürlükten kaldırırarak, 24/6/2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerindeki on sekiz yaşını doldurmuş kadın çalışanları kapsayarak bu kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılmalarına ilişkin usul ve esaasları düzenlemektedir.

Yönetmelikte on sekiz yaşını doldurmuş kadın çalışanların çalışma koşullarına ilişkin 14 maddede yer alan düzenlemeye göre on sekiz yaşını doldurmuş kadın çalışanlar;

a) her ne şekilde olursa olsun gece postasında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.

b) sağlanacak uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işverenleri tarafından işyerine götürülüp getirilmelidir,

c) işyeri hekimince belirlenen düzenli aralıklarla sağlık muayenelerinden geçer.

Ek olarak, kadın çalışanın kocası da işin postalar halinde yürütüldüğü aynı veya ayrı bir işyerinde çalışıyor ise kadın çalışanın isteği üzerine, gece çalıştırılması, kocasının çalıştığı gece postasına rastlamayacak şekilde düzenlenir.

Ayrıca, kadın çalışanlar gebe oldukları tespit edilen tarihten doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden itibaren 1 yıl süreyle gece postalarında çalıştırılamazlar. Bu kişilerin çalışmaları gündüz postalarına rastlayacak şekilde düzenlenir.

Söz konusu Yönetmelikte;

1- Kadın çalışanların gece postasında çalıştırılma süresi

2- İşyerine ulaşım

3- Sağlık gözetimi

4- Kadın çalışanların, eşlerinin de gece postasında çalışması durumu

5- Gebelik ve analık durumunda çalıştırılma yasağı

6- Saklama yükümlülüğü

7- Uygulamada öncelik

8- Sağlık raporlarının geçerliliği

ile ilgili hususlar yer almaktadır. pwc

Yönetmelik metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.