Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun İle Sosyal Güvenlik Mevzuatında Yapılan Bazı Değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
05 Ağustos 2013
Image

6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile sosyal güvenlik ve çalışma mevzuatında bazı önemli değişiklikler yapılmıştır.

6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”2 Ağustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile sosyal güvenlik ve çalışma mevzuatında yapılan bazı önemli değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

1) Türk vatandaşı olan genel sağlık sigortalılarına ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetinde sağlık hizmetleri sağlanması ile ilgili düzenleme:

6495 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesiyle yapılan düzenleme ile, herhangi bir nedenle Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyetinde bulunan ve Türk vatandaşı olan genel sağlık sigortalılarına ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlanan sağlık hizmetlerinin SGK tarafından karşılanmasına imkan sağlanmıştır.

Ancak, sağlanan sağlık hizmetlerinin SGK tarafından karşılanacak bedelleri (5510 sayılı Kanunun 66 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlar saklı kalmak kaydıyla) yurt içinde sözleşmeli sağlık hizmet sunucularına ödenen tutarı geçmeyecek ve tutarı geçen kısım, kişilerin kendilerince karşılanacaktır. Ayrıca, bu kişilerin yol, gündelik ve refakatçi giderleri SGK tarafından karşılanmayacaktır.

2)İş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara bir üst sınıftaki iş güvenliği uzmanlığı belgesini almak için verilen hak:

6495 sayılı Kanunun 55 ıncı maddesiyle yapılan düzenleme ile, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten (2/8/2013) itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

3)İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bazı hükümlerinin yürürlülük tarihlerinin ertelenlenmesi ile ilgili düzenleme:

6495 sayılı Kanunun 56 ıncı maddesiyle yapılan düzenleme ile, 6331 sayılı Kanunun “Yürürlük” başlıklı 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) 6 ve 7 nci maddeleri;

1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde,

2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,

3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,”

Yapılan bu değişiklik uyarınca, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 6 ve 7 nci maddeleri;

- Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 30/6/2014 tarihinde yürürlüğe girecek iken, yeni düzenleme ile 1/7/2016 tarihinde,

- 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için mevcut uygulamada 30/6/2013 tarihinde yürürlüğe girecek iken, yeni düzenleme ile 1/1/2014 tarihinde,

yürürlüğe girecektir.

4)İş güvenliği uzmanı ve teknik eleman tanımları ile ilgili yapılan düzenlemeler:

Mevcut uygulamada, İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanları iş güvenliği uzmanı olarak kabul edilmekteydi.

Ayrıca, teknik eleman ise, teknik öğretmen, fizikçi ve kimyager unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları olarak tanımlanmaktaydı.

6495 sayılı Kanunun 101 incı maddesiyle yapılan düzenleme ile, yukarıda belirtilenlere ilave olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında ve ilgili Kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişlere de (SGK Müfettişleri ve sosyal ve teknik İş Müfettişleri) iş güvenliği uzmanı olma yetkisi sağlanmıştır.

Ayrıca, biyolog unvanına sahip olanlar da iş güvenliği uzmanı olabilecek teknik elemanlar arasında dahil edilmiştir. pwc

İlgili Kanun Metnine aşağıdaki link aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.