Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışından yararlanmanın avantajları nelerdir ? Yurtdışı dövizlerimizi beyan ettik ama yurda getiremedik bunun müeyyidesi ne olur ? PDF Yazdır e-Posta
13 Ağustos 2013
Image

1-VARLIK BARIŞINDA BEYANIN SON GÜNÜ

Yurt dışında sahip olunan ve kayıt dışı olan varlıkların Gelir Vergisi Kanununun geçici 85. Maddesi kapsamında beyan süresi 31 Ekim 2013 tarihinde sona erecek. Bir daha uzatılma yetkisi yok.

2-KANUNDAN YARARLANIRSAM NE GİBİ AVANTAJLARIM OLUR

a) Kayıt dışı olan yurt dışı varlıklar, Türkiye’ye getirilip kayda alınacak, işletme, kayda aldığı varlık karşılığında pasifte oluşturduğu fonu sermayesine ekleyebilecektir. Böylece şirketin sermaye yapısı güçleneceğinden ticari karını artırabilecek, bankalardan kredi temini kolaylaşacak, halka daha kolay açılabilecek.

b)Fonu sermayeye ekleyen şirketlerin ortakları, hisseleri oranında bedelsiz yeni paylara sahip olacaklardır.

c) Beyan edilen yurt dışı varlıklar nedeniyle mükellef hakkında vergi incelemesi yapılmayacak,

d) Mükellef hakkında beyan ettiği varlıklar dışındaki nedenlerle inceleme yapılması halinde, beyan ettiği varlık tutarı kadar matrah farkının vergi, ceza ve faizinden kurtulacak.

29.05.2013 tarihinden sonra 01.01. 2013 tarihinden önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak başka nedenlerle başlayan vergi incelemelerinde, inceleme elemanı bulduğu matrah farkından mükellefin beyan ettiği yurt dışı varlık tutarını mahsup edecek, kalan tutar varsa bunun üzerinden vergi, ceza ve faiz uygulayacak.

Dolayısıyla mükellef, ileride başka nedenlerle yapılacak vergi incelemelerinde muhatap olacağı cezalı ve faiz uygulamalı kurumlar vergisi, gelir vergisi ve katma değer vergisi tarhiyatlarına karşı %2 maliyetle kendisini koruma altına almakta, bir nevi sigortalamaktadır.

e) Türk Ticaret Kanununa göre şirketler, ödenmemiş sermaye varsa, sermaye artışı yapamamaktadır. Oysa varlık barışı kapsamında yurt dışı varlıklarını beyan edenler, ödenmemiş sermaye olsa dahi varlık barışı nedeniyle pasifte ayırdıkları fon tutarını sermayelerine ekleyebilmektedir.

f) Kayıt dışı varlıkların kayda alınması nedeniyle, şirket ortaklar açısından şeffaf hale gelmektedir.

g) Yurt dışında şirketin varlığı olmakla birlikte, ortakları adına kayıtlı bulunan varlıklar şirket adına beyan edilebileceğinden şirketin kayıtlarına alma imkanı olacaktır. Örneğin yurt dışında bulunan dövizler şirkete ait, ancak şirket ortağının adına yurt dışındaki bir bankaya yatırılmış ise bu dövizler şirket adına beyan edilebilecek.

3-VARLIK BARIŞINA GÖRE DÖVİZ BEYANINDA BULUNDUM, ANCAK YURDA GETİRMEDİM NE GİBİ MÜEYYİDESİ OLUR.

Varlık barışı kapsamında yurt dışındaki dövizlerini beyan edenler, bu dövizleri beyan edilen ayı izleyen ayın sonuna kadar Türkiye’ye getirmezler ise, örneğin 31.Ekim.2013 tarihinde yurt dışında bulunan dövizlerini vergi dairesine beyan eden veya bankaya bildiren bir kişi veya kurum, bu dövizlerini Kasım/2013 ayı sonuna kadar Türkiye’deki bir bankaya transfer edip hesabına yatırmaz ise, Varlık barışı hükümlerinden yararlanamaz.

Ancak bu kişi veya kurum, beyan ettiği yurt dışı varlıklar üzerinden %2 oranında hesaplanan vergiyi Kanunda belirtilen sürede ödemesi gerekir. Vergi ödenmez ise Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre bu vergiler vergi dairesince takip ve tahsil edilir. Ayrıca beyan edilen yurt dışı varlıklar, ilgili vergi dairesinin bilgisine girdiğinden bundan sonraki yıllarda bu varlıkların gelirleri vergilemelerde dikkate alınacaktır.

4) YURT DIŞI VARLIKLARIMI BEYAN ETTİM ANCAK ŞARTLARA UYMADIM ZARARIM NE OLUR

-Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 85. Maddesinde, yurt varlıklarını beyan eden mükelleflerin beyan etmiş oldukları varlıklar karşılığında pasifte oluşturulan fonu; sermayeye eklemeyip işletmeden çekmeleri veya başka amaçlar için kullanmaları halinde, fon tutarının ilgili yıl kurum kazancına ekleneceğine dair maddede bir düzenleme yer almamaktadır.

Bu nedenle kanunda belirtilen şartlara uyulmamasının müeyyidesi, mükellef hakkında başka nedenle yapılan incelemede bulunan matrah farkından, beyan edilen yurt dışı varlık tutarının mahsup edilememesi olacaktır.

·         İşletmenin tasfiyesi halinde ayrılan fon vergilenmeyeceğinden ortaklara kurumlar vergisine tabi tutulmadan intikal ettirilmiş olacaktır.

-Mükellef, beyan ettiği varlıklar üzerinden kar dağıtımında %15 vergi ödeyecekken, %2 maliyetle kar dağıtımı yapmış olacaktır.

5-YURT DIŞI VARLIK BARIŞINDAN KİMLER YARARLANABİLİR

Gerçek ve tüzel kişiler, yurt dışında bulunan ve Maliyenin bilgisi dışında bıraktıkları para, döviz, altın ve menkul kıymetlerini 15.4.2013 tarihi itibariyle sahip olduklarını belgelemeleri halinde varlık barışından yararlanabilecekler.

Yararlanmak için gelir, kurumlar veya katma değer vergisi mükellefi olmak şart değildir. Bugüne kadar mükellef olmamış kişi veya kurumlar da yurt dışında sahip oldukları varlıkları yurda getirebilirler.

6-VARLIK BARIŞINDAN YARALANMAK İÇİN NE YAPMALIYIM

Genel hatları ile varlık barışından yararlanabilmek için;

a) Yurt dışında bulunan Para, döviz, altın menkul kıymet ve taşınmazlara 15.04.2013 tarihi itibariyle sahip olunduğunun tevsik edilmesi gerekiyor.

Bu tarihten sonra sahip olunanlar için yararlanılamaz.

b) Beyan edilen varlıkların, beyan edildiği tarihi izleyen ayın sonuna kadar yurda getirilmesi gerekir. Bu nedenle Beyan edilen yurt dışı varlıkların en son yurda getirme süresi, Kasım ayı sonu sonudur.

c) Kanun kapsamında beyan edilecek yurt dışı varlıkların en son 30.Ekim.2013 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden rayiç değerleriyle Maliye Bakanlığınca yayınlanan “1 Seri Nolu Yurt Dışındaki Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ “ ekinde yer alan formlar doldurularak aşağıdaki yerlere beyanı gerekiyor.

  • Yurt dışı Varlıklarını Bankalara bildirecekler: (Form Ek:1)
  • Yurt dışı varlıklarını Gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulunulan vergi dairesine beyan edecekler: (Form Ek:2),
  • Yurt dışındaki menkul kıymetlerini aracı kurumlar vasıtasıyla bildirenler: (Form Ek:3). Gelir veya kurumlar vergisi Beyannamelerini elektronik ortamda verenler, bu beyanı da elektronik ortamda yapacaklardır.

7-HESAPLANAN VERGİYİ NE ZAMAN ÖDEMELİYİM

a)Vergi Dairesine Beyan Edilmesi Durumunda

Gelir Veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulunan vergi dairesine beyan edilen varlıklar üzerinden vergi dairesince %2 oranında hesaplanan vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gerekir. Yani Ekim/2013 ayında beyan edenler Kasım/2013 ayı sonuna kadar ödemeleri gerekir.

b) Banka veya aracı kurumlara bildirilen varlıklar üzerinden %2 oranında hesaplanan vergi, bu kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine yatıracaklardır.

Bu nedenle banka ve aracı kurumlara yurt dışı varlıklarını bildirenler adına en son Ekim/2013 sonu beyan, 15 Kasım/2013 ödeme yapılmış olacaktır.

http://vergi.com.tr/yurtdisi-varliklarini-beyan-etme-suresi-ne-zaman-bitiyor-varlik-barisindan-yara/797

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.