Otomotiv ve demir çelik vites büyüttü aylık ihracat 10 milyar doları aştı |
02 Mart 2008 | |
ABD'de mortgage kriziyle başlayan ve başta Avrupa olmak üzere bütün dünyayı etkisi altına alan dalgalanmaya rağmen Türkiye'nin ihracatı büyümeye devam ediyor.
İhracat, geçen ay itibarıyla yıllık yüzde 26,37 oranında artarak 112 milyar 306 milyon 168 bin dolara ulaştı. Şubat ayı ihracatı ise yüzde 40,84'lük artışla 10 milyar 674 milyon 585 bin dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, yılın ikinci ayında en fazla ihracat artışı yüzde 91,37 ile demir çelik ürünlerinde yaşandı. Miktar olarak en fazla ihracatı ise 9 milyar 402 bin 93 bin dolarla sanayi sektörü gerçekleştirdi. Geçen ay fındık ve mamulleri, zeytin ve zeytinyağı ile tütün sektörü olmak üzere sadece iki alanda ihracat düşüşü gözlendi.
TİM'in bu ayki ihracat rakamları, 'Yolumuz Açık Olsun! Kotasız Bir Avrupa İçin Eylem Yılı' sloganının yer aldığı bir TIR içinde açıklandı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın telekonferansla katıldığı toplantıya, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, UND Başkanı Tamer Dinçşahin ve TOBB Ulaştırma Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda ihracatçı ve ulaşım sektörü temsilcisi katıldı. Tüzmen, konuşmasında, Türkiye'nin aramalı ithalatının oldukça yükseldiğini, yerli aramalı kullanılması gerektiğini belirterek, daha akıllı ithalat yapılmasının şart olduğunu söyledi. Şubatta ithalatın 14 milyar dolar düzeyinde çıkmasını beklediklerini ifade eden Tüzmen, bundan sonraki süreçte her ay ihracat rakamları gibi ithalat rakamlarını da açıklayacaklarını kaydetti. Tüzmen, ihracatın ithalatı karşılama oranının şubat ayında yüzde 70'ler düzeyine geldiğine dikkat çekerek, genel ortalamanın gittikçe yükseldiğini dile getirdi. TIR içinde hazırlanmış kürsüden konuşma yapan Tüzmen, buraya konulan ve lojistik sektörünün yaşadığı kota sorununu sembolize eden pranga ve zincirleri eline alarak, "Lojistikçiler hiçbir zaman esarete gelemez, Türkiye gibi." diyerek, zincirleri kırdı. Tüzmen, bütün sektörün elbirliğiyle Türkiye'nin haklı kota mücadelesini, hem AB ülkelerinde hem de diğer ülkelerde sonuna kadar götürmeleri gerektiğini söyledi. Toplantıya telekonferans aracılığıyla katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ulaşım sektörünün ve ihracatın önemine değinerek, AK Parti döneminde ulaştırma alanında gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Yıldırım, yaşanan olumsuz şartlara rağmen taşımacılığın ihracat ve ithalattan aldığı payı artırmayı başardıklarını, taşımacılık sektörünün her türlü engellemeye rağmen başarılı bir durumda bulunduğunu ifade etti. Şubatta tarım sektöründe 1 milyar 27 milyon 262 bin dolar, madencilik sektöründe 245 bin 229 dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. 1 milyar dolar ve üzerinde aylık ihracat gerçekleştiren alt sektörleri ise 2 milyar 462 milyon 762 bin dolarla taşıt araçları ve yan sanayi, 1 milyar 483 milyon 169 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 416 milyon 263 bin dolarla demir çelik ürünleri, 1 milyar 12 milyon 988 bin dolarla kimyevi maddeler olarak sıralandı. Şubatta ihracatta ilk 10 ülke ise Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, İspanya, Romanya, Hollanda ve ABD oldu. Irak 11., Yunanistan da 12. sırada yer aldı. |