Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taşeron işçisinin maaşı kesilmeyecek PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2013
Image

Başlığı okuyunca "Hangi taşeron işçisinin maaşı kesiliyor ki" diye sorabilirsiniz. Hemen izah edelim; emekli olduktan sonra kamu kurumlarında, belediyelerde ya da bunlara ait şirketlerde çalışan emeklilerin aylıkları kesiliyor. Burada problem yok. Problem, bu kurumlara taşeron olarak iş yapan firmaların çalışanları da kamu çalışanı gibi değerlendiriliyor ve onların da aylıkları kesiliyordu.

Örneğin emekli olduktan sonra özel bir şirkete işe girdiniz. Şirketiniz de bir kamu kurumuna karşı taşeron (alt işveren) olarak iş üstlendi. Siz de bu işte aylarca çalıştınız. İş bitince adresinize SGK'dan bir yazı geliyordu. "Falan tarihler arasında filan kamu kurumunda çalıştığınız için emekli aylığınız kesildi, bu süre zarfında almış olduğunuz aylıkları da faiziyle birlikte SGK'ya ödeyin..." Yani emeklilikte üç beş kuruş ek gelir elde edeyim derken emekli maaşınız kesildiği gibi SGK'ya da borçlu çıkıyordunuz.

Genelgeyle düzeldi

Neyse ki SGK tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan genelgeyle (2013/26) sorun çözülmüş oldu. Bundan sonra SGK birimleri, kamu kurumlarına taşeron olarak iş üstlenen özel sektör çalışanlarının maaşlarını kesmeyecek. Bugüne kadar kesilmiş olanlar da iade edilecek. Asıl işveren kamu kurumu ya da kamu şirketi olsa bile, taşeron işveren özel sektör mahiyetindeyse işçisinin maaşı kesilmeyecek. Yapılan düzeltme ile binlerce taşeron işçisi rahat nefes almış oldu.

Emeklilikten vazgeçme hakkı

Öte yandan yine aynı genelgede yapılan düzenlemeyle, emeklilik talebinde bulunan kişilere, hesaba yatan emekli maaşını çekmemeleri şartıyla, emeklilikten vazgeçme hakkı getirildi. Daha önce, emeklilik dilekçesi SGK tarafından karara bağlanan kişi emekli olmuş sayılıyordu. Yeni düzenleme, bankaya yatan aylığını henüz çekmemiş olanlara emeklilik talebinden vazgeçme imkânı sağlıyor. Böylece özellikle borçlanma yaparak emekli olan vatandaşlar açısından rahatlama sağlanmış oldu.

Torbada borçlanma yok

Soru: Sadettin Bey, emeklilik için yaşımı doldurdum ancak prim günü eksiğim var. Yeni Torba Kanun'da benim durumumdaki vatandaşlar için eksik günleri borçlanma imkânı var mıdır? Ekrem T.

Cevap: Ekrem Bey, Torba Kanun'da geriye dönük borçlanma konusunda bir düzenleme bulunmuyor. Varsa askerlik, yurtdışı vb. süreleri borçlanabilirsiniz. Bunun dışında boş sürelerinizi borçlanamazsınız.

İkramiye ödenmez ama...

Soru: Sadettin Bey, 1988-1996 yılları arası Diyanet İşleri bünyesinde imam-hatip olarak görev yaptım. Eşimin ve çocuğumun sağlık sorunları nedeniyle görevimden istemeyerek de olsa istifa ederek ayrıldım. Özel sektöre geçtim ve 2011 yılında emekli oldum. Acaba memuriyet dönemime ait ikramiyemi alabilir miyim? Bunun için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Salih D.

Cevap: Salih Bey, 8.9.1999 tarihinden önce görevinizden istifa ettiğiniz için ikramiye almanız zor görünüyor. Ancak görevden ayrılmanızı zorunlu kılan sebepleri gerekçe göstererek yargı yoluna başvurabilirsiniz. Yine de davanın sonucuna ilişkin bir tahminde bulunmak zor. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/taseron-iscisinin-maasi-kesilmeyecek-yazisi-759027

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.